2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Fotografijų paroda „Susipažinkime“ – kitoks žvilgsnis į kultūrų skirtumus

2009-10-27
 
Yuvaraj Pandey nuotraukoje: sustabdytos akimirkos iš pabėgėlių gyvenimo arba Žvilgsnis į likimo draugus, kuris nuotraukos autoriui iš pabėgėlių bendruomenės pelnė 3 vietą fotokonkurse “Susipažinkime”

Yuvaraj Pandey nuotraukoje: sustabdytos akimirkos iš pabėgėlių gyvenimo arba Žvilgsnis į likimo draugus, kuris nuotraukos autoriui iš pabėgėlių bendruomenės pelnė 3 vietą fotokonkurse “Susipažinkime”

Kornelija Ežerskytė

 

Pabėgėlių priėmimo centras Lietuvoje veikia jau 13 metų. Per šį laiką jame gyveno apie 2000 užsieniečių. Kaip juos sutiko mūsų visuomenė ir kokią patirtį pabėgėliai sukaupė mūsų šalyje? Ar per šiuos metus tarp skaudžius likimo smūgius patyrusių, iš savo tėvynės bėgti priverstų užsieniečių ir lietuvių atsirado abipusis supratimas?

 

Argi nesmalsu pažvelgti į Lietuvą ir į save pačius jų, vakar – pabėgėlių, o šiandien – mūsų šalies gyventojų, akimis? Atsakymai – jau spalio pabaigoje, kai Vilniuje bus atidaryta fotografijų paroda.

 

“Jums pristatome – unikalią fotografijų parodą „Susipažinkime“, kurią sukūrė  profesionalai fotografai ir mėgėjai. Paroda atspindi naujai atvykusiųjų gyvenimo akimirkas Lietuvoje.  Šios akimirkos fiksuojamos iš  kelių pozicijų: tų, kurie gyvena Lietuvoje nuo pat gimimo ir tų, kurie ką tik atvyko, tų, kurie yra  profesionalūs fotografai ir tų, kurie nėra profesionalai.

 

Vienas iš svarbių šios parodos akcentų – vaikai, kuriems tarytum ištirpsta kultūrų skirtumai, atrodytų, kad jiems  kur kas lengviau įsilieti į naują aplinką, susigyventi su ja.

 

Tiek profesionalų, tiek mėgėjų fotografijos atskleidžia požiūrius, kurie yra labai panašūs. Vadinasi, fotografija gali suartinti skirtingų kultūrų ir  patyrimų žmones,” sako viena iš projekto organizatorių dr. Zita Čeponytė.

 

Fotografijų paroda bus atidaryta spalio 30 d. Seime, Europos informacijos biure. Atidarymo akimirkas fiksuos būrys spaudos fotografų, o savo mintimis, emocijomis dalinsis ir šio projekto dalyviai – pabėgėliai. Parodos lankytojų laukia ir dar vienas siurprizas – fotoalbumas su geriausiais konkurso dalyvių darbais.

 

“Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Taip tvirtina patarlė. Liaudies. Nieko nuostabaus. Juk žmonės net tuomet, kai dar neturėjo rašto, o ir kalba buvo skurdi, bandė piešti, perteikti vaizdu tai, ką matė, kas juos sužavėjo. Ir nors neretai trūko spalvų, o ir tapybos technika nebūtinai atspindėjo realybę. Tačiau tai buvo noras parodyti kitiems dalelę pasaulio.

 

Ši paroda skirta papasakoti apie tai, kas vadinasi tiesiog gyvenimu. Taip, ne tik mūsų gyvenimu, o ir tų žmonių, kurie gyvena greta mūsų, nors juos nelaikome savais. Jie vadinami pabėgėliais. Toks jų oficialus statusas. Jis pasako labai daug apie tų žmonių likimo vingį, kai jie palikę gimtus namus buvo priversti prisiglausti svetimoje šalyje. Ir galbūt atrasti ją. Deja, net ilgiausi pasakojimai apie tokių žmonių gyvenimus neperteiks tų jausmų ir išgyvenimų, kuriuos patyrė tokie žmonės. O fotografija – tai bene vienintelė galimybė mums visiems pažiūrėti vieni į kitus, į mūsų aplinką kartu. Kartais galime nustebti, kad tą pačią aplinką matome skirtingai. Bet taip jau yra, kad kiekvienas matome skirtingomis akimis. O paroda padeda pažiūrėti vieni kitų akimis,” tokios Dainiaus Radzevičiaus, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko, mintys apie projekto idėją, jo prasmę ir išliekamąją vertę.

 

***

Fotografijų paroda „Susipažinkime“ – tai Lietuvos vartotojų instituto bei Lietuvos žurnalistų sąjungos vykdomo projekto “Pažinkime vieni kitus” dalis. Projektas yra vykdomas įgyvendinant Europos pabėgėlių fondo  Lietuvoje metinę 2008 m. programą. Projektą remia Lietuvos Respublika ir iš dalies finansuoja Europos Sąjunga.

 

2009 m. vasario - birželio mėnesiais vyko fotografijų konkursas “Susipažinkime”. Šiame konkurse dalyvavo ne tik žinomi Lietuvos spaudos fotografai, bet ir fotografijos mėgėjai – Lietuvoje prieglobstį gavę užsieniečiai. Fotografijų konkursas susilaukė didelio susidomėjimo tarp profesionalių fotografų. Tai iliustruoja  konkursui pateiktų fotografijų gausa – net 369! Fotografai pro objektyvą stebėjo prieglobstį gavusiųjų gyvenimą mūsų šalyje. Konkurso vertinimo komisijos nariai: Jonas Staselis, Stanislovas Žvirgždas, Skirmantas Valiulis, Dainius Labutis, Andrius Petrusevičius atrinko 70 geriausių fotografijų, kurias įvertinti galės kiekvienas parodos “Susipažinkime” lankytojas. Paroda veiks Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-17 11:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media