2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: A.Pliadis: “Karinio žanro nuotraukas yra kur dėti”

2010-06-17
 
Stasio Paškevičiaus nuotraukoje: fotokonkurse sėkmė lydėjo Alfredą Pliadį

Stasio Paškevičiaus nuotraukoje: fotokonkurse sėkmė lydėjo Alfredą Pliadį

Viktorija Filipovaitė

 

Birželio 16 d. sostinės fotografijos galerijoje „Prospektas“ apdovanoti Tado Dambrausko konkurso laureatai ir atidaryta fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009–2010“ paroda, kuri  veiks iki liepos 3 d.

 

Parodos atidaryme dalyvavo konkurso komisijos nariai: komisijos pirmininkas generolas majoras Arvydas Pocius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis ir kiti. „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009–2010“ laureatus pasveikino ir apdovanojimus įteikė fotokonkurso globėja, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

 

Įdomiausią nuotrauką išrinko ir jos autoriui prizą skyrė Lietuvos kariuomenės vadas A. Pocius. Taip pat savo nominacijos nugalėtoją išrinko ir prizą isteigė UAB „Fotoservisas“. Naujienų portalo „Delfi“ skaitytojai iš 40 geriausių komisijos pateiktų darbų išsirinko vieną nuotrauką, kurios autorius taip pat buvo paskelbtas nugalėtoju.

 

Šiemet konkurso dalyviai varžėsi keturiose temose: „Portretas“, „Profesionalumas“, „Atmintis“ ir „Reportažas“. Fotografai nebuvo suskirstyti į mėgėjus ir profesionalus, kiekvienas į konkursinius darbus galėjo įnešti lygiavertį indėlį. Komisijos narys J. Staselis džiaugėsi, jog jau šešerius metus rengiamas Tado Dambrausko fotokonkursas tampa gražia tradicija ir pagaliau Lietuvoje pradedama kurti karinės fotografijos istorija. Pasak jo, nuotraukų kokybė ir kiekybė sparčiai didėja. Atsiranda vis naujų autorių, taip pat ir komisijos narių. Pastarieji ne tik iš Lietuvos.

 

Nugalėtojais tapo: laisvai samdomas fotografas Tomas Piliponis,  temai „Portretas“ pateikęs darbą „Jauno karininko portretas“, temai „Profesionalumas“ nuotrauką „Žvalgybinis patrulis. Afganistanas. Goro provincija.“ pateikęs dienraščio „Lietuvos rytas“ fotografas Vidmantas Balkūnas, „Atmintis“ – LDK Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione tarnaujantis vyr. srž. Nerijus Vitas su darbu „Vėliavą nešantis“, Krašto apsaugos ministerijos fotografas Alfredas Pliadis - temos „Reportažas“ laimėtojas su darbu „Maišai ir ledai. Potvynis pamaryje“. Šio autoriaus nuotrauką „Veteranas“ geriausia išrinko portalo „Delfi“ skaitytojai. UAB „Fotoservisas“ nominacijos „Netradicinės spalvos Lietuvos kariuomenės fotografijoje“ nugalėtoju tapo Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione tarnaujantis vyresnysis leitenantas Darius Ulozas („Artilerijos ugnis“).  

 

Iškart po ceremonijos Tomas Piliponis neslėpė džiugesio. „Apdovanojimas vis tiek yra pastangų įvertinimas. Pastangos yra dedamos į tą vienintelį kadrą, jo paieškas.“ Fotografas sakosi pasirinkęs temą „Portretas“, nes tai žanras, kuriam nereikia kažkokių ekstemalių sąlygų. „Prisipažinsiu, kad nesu dalyvavęs karinėse operacijose kaip fotografas ir dėl to negaliu išsamiai pakomentuoti karinės fotografijos kūrimo sąlygų.“

 

 

Pakalbintas Krašto apsaugos ministerijos fotografas Alfredas Pliadis sakė: „Labai patenkintas, kad gavau prizą už „Reportažą“, nes Lietuvoje reportažinės fotografijos labai sunkiai skinasi sau kelią. Sunku daryti jas, kad atitinktų visus kanonus.“ Šmaikštaudamas tarė: „Džiaugiuosi, kad nežinau, ar aš čia pasistengiau, ar kiti labai nesistengė. Bet man pasisekė padaryt.“ Naujienų portalo „Delfi“ skaitytojų įvertinimas, pasak fotografo, „iš viso fantastika. Kai šalia tokie grandai kaip Danisevičius ir kiti fotografai, aš staiga įgavau kažkokį pasitikėjimą savimi. Jeigu tiek žmonių nuotraukas peržiūri ir įvertina, reiškia tai yra tiesiog žavu, puiku ir telieka džiaugtis.“

 

A. Pliadis daugiausia daro protokolines nuotraukas, tai įtakoja jo darbas Krašto apsaugos ministerijoje. Nors kalbėdamas apie parodą džiaugiasi, jog būtent protokolinių nuotraukų joje mažėja. „Daugiau yra nuotraukų, kur yra karys, kur jis lauke, veiksme. Tai gražu. Nuotraukose labai plečiasi geografinės sąlygos: jūrų pajėgos ir sausumos daliniai. Mažėja Afganistano nuotraukų, nes šiaip jos per penkis metus pabodę, ir dabar žiūriu, kad jos neužgožia šios parodos, kaip prieš tai buvusių kelių. Gal ta “egzotika” jau visiems pabodo, jau pripratom prie jos,“- mintimis dalijosi A. Pliadis.

 

Ekstremaliausias sąlygas fotografui teko patirti Afganistane, kai ten teko pabuvoti kelis mėnesius. „Karinė fotografija yra sudėtinga, nes visuomet tenka rizikuoti, gali paslysti, nukristi. Nors nukristi galima ir stadione,“ – šypteli pašnekovas.

 

Karinė fotografija, pakankamai specifinis žanras nors publikavimo galimybės, pasak Alfredo Pliadžio, pakankamai neribotos. „Yra daug leidinių: „Karys“, „Kardas“, „Krašto apsauga“, ministerija leidžia daug albumų, lankstinukų, yra internetinis tinklapis. Aš gražiai bendrauju su portalu „15min“, kurie mielai ima reportažus iš kažkokių renginių ar pratybų. Ir kiti portalai ima nuotraukas. Karinio žanro nuotraukas yra kur dėti.“

 

Renginyje buvo pristatytas konkurso nuotraukų katalogas. Tado Dambrausko fotokonkurse „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009-2010“ dalyvavo 63 fotografai.

 

Šiam Krašto apsaugos ministerijos organizuojamam fotokonkursui karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas suteiktas siekiant  įamžinti jo atminimą ir nuopelnus. Tadas Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi. Sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės.

 

Dirbdamas Tadas Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl pavykusios nuotraukos buvo pasiryžęs bet kokiai rizikai. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-06-17 20:34
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media