2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Vytautas Bagdonas: apie Juozą Tumą-Vaižgantą, mylėjusį Lietuvą

2021-09-08
 
Vytautas Petras Vaitkus
Rugpjūčio pirmąją anykštėnas žurnalistas, kraštotyrininkas ir muziejininkas Vytautas Bagdonas šventė garbingą 70-mečio jubiliejų. Ta proga iš artimųjų, giminių, bendraminčių, kolegų sulaukė gausybės sveikinimų ir dovanų. Malonią staigmeną jubiliejinio gimtadienio proga Vytautui pateikė ir leidykla-spaustuvė „Utenos Indra" išleidusi naują žurnalisto knygą „Vaižgantas: „Aš mylėjau Lietuvą...", kuri skaitytojams bus pristatyta per tradicinį respublikinį renginį - „Vaižgantines"- rugsėjo 18-ąją.
Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, fotomenininkas, daugelio leidinių autorius V. Bagdonas naujojoje savo knygoje pažvelgia į lietuvių literatūros klasiką, spaudos leidinių redaktorių, publicistą, literatūros kritiką ir istoriką, visuomenės veikėją kanauninką Juozą Tumą-Vaižgantą kitokiu žvilgsniu. Čia žymusis aukštaitis pristatomas kaip vienas iš Lietuvai pagražinti draugijos įkūrėjų, kaip didelis gamtos bičiulis, kuris nuoširdžiai siekė, kad gražioje aplinkoje gyventų dori, šviesūs, gražūs savo siela ir išore žmonės. Savo darytomis spalvotomis nuotraukomis, įdomiais ir įtaigiais aprašymais knygos autorius pasakoja kaip Vaižganto atminimas saugomas jo gimtajame Svėdasų krašte, kokie simboliai Malaišiuose, Kunigiškiuose, Svėdasuose ir kitose vietovėse primena klasiko vaikystės ir jaunystės metus. Knygoje gausiai pateikiama citatų iš rašytojo kūrybos gamtosaugos, žmogaus ir gamtos tarpusavio santykių puoselėjimo, taurių mūsų visuomenės papročių atgaivinimo ir kitomis temomis. Suintriguoja paimti knygą į rankas ir skaityti jau patys publicistinių rašinių pavadinimai : „Apie Žmogų, „pralenkusį savo laikmetį", „Mylėjęs Lietuvą ir lietuvius", „Gražus tai kraštas...", „Atminimo simboliai - Vaižgantui", „Draugijos atgimimas prasidėjo nuo... Svėdasų krašto", „Vaižganto obelys", „Vaižgantiškas požiūris į Tėviškės gamtą", „Kas gi tos „Vaižgantinės"?, „Kvietęs pagerbti didžiąją gamtos dvasią", „Toks jis išliko žmonių atmintyje" ir kt.
Asociacijos Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys" inicijuotą Lietuvai pagražinti draugijos 100-mečio metams skirtos knygos išleidimą dalinai finansavo Anykščių rajono savivaldybės administracija pagal programą „Leidybinių veiklų įgyvendinimas". Taip pat finansiškai parėmė A. ir A. A. Avižienių labdaros ir paramos fondas, kraštietė Dalia Zita Rudokaitė.
Žurnalistas Vytautas Bagdonas naująja savo knyga dar kartą skaitytojams įrodė, kad jis ir toliau lieka ištikimas „Vaižgantiškai" tematikai. Parengęs ir išleidęs daugybę lankstinukų, brošiūrų, nedidelio formato knygelių ta tema, žurnalistas savo kūrybinę veiklą nukreipė į žymiai solidesnius darbus. Didelio populiarumo yra susilaukę šio autoriaus parengti fotografijų albumai „Nusilenkime Vaižganto Žemei..." (2009 m.) „Vaižgantinių šviesa virš Malaišių" ( 2013 m.), net du knygos apie Vaižganto vaikystę „Tumų Juozuko vaikystės pasaka" leidimai ( 2014 ir 2018 m.), publicistikos knyga „ Susitikimai su Vaižgantu" ( 2019 m.) Reikia tikėtis, kad ne mažiau bus populiari ir šeštoji šio autoriaus knyga.
Nemažai kokybiškai išleistų, gražiai apipavidalintų Vytauto Bagdono knygų yra iškeliavę į užsienio šalis kaip dovanos ten gyvenantiems tautiečiams, pasaulio lietuvių bibliotekoms. V. Bagdono knygų galima įsigyti bibliotekose ir kultūros namuose organizuojamuose šio autoriaus kūrybos pristatymuose, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje, taip pat Svėdasų krašte vykstančių įvairių kultūrinių metu. Dėl aukštų prekybinių antkainių knygynuose, prekybos centruose žinomas žurnalistas savo knygų ir toliau prekybininkams nepatiki, skaitytojų skriausti neketina.
Už ilgametę „Vaižgantiškos" tradicijos sklaidą, knygų leidybą žurnalistas V. Bagdonas 2014 metais yra pelnęs respublikinę literatūrinę Vaižganto premiją. Jo namuose saugoma ir daug kitų apdovanojimų, skirtų Lietuvos Respublikos Seimo, Kultūros ministerijos, Anykščių rajono savivaldybės administracijos, įvairių nevyriausybinių organizacijų.
 

IŠ SPAUDAI RENGIAMOS "LIETUVOS ŽINIASKLAIDOS ENCIKLOPEDIJOS":
Bagdonas Vytautas *1951 08 01 Bikūnai (Anykščių raj.), žurnalistas, fotografas, kraštotyrininkas. 1970 baigė Anykščių Jono Biliūno vidurinę m-lą, 1972 - Vilniaus 21-ąją Technikos m-lą. 1974 - Neakivaizdinio liaudies meno universiteto prie RTFSR kultūros ministerijos (Maskva) Foto-kino mėgėjo meistriškumo fakultetą, įgydamas Foto mėgėjo meistriškumo specialybę; 1989 neakivaizdiniu būdu baigė VU žurnalistiką. 1971 -72 laikr. "Jonavos balsas" foto koresp. 1972-75 Anykščių rj. laikr. "Kolektyvinis darbas" foto koresp. Pašauktas į sovietinę kariuomenė dirbo korespondentu Aktogajaus apygardos (Kazachija) karinio dalinio laikr. "Vojinskaja doblestj".1975-79 Anykščių rj. laikr. "Kolektyvinis darbas" koresp. 1993-97 "Tiesos" (vėliau - "Dienos") laikraščio koresp. Anykščių zonoje. 1997 savaitr. "Gimtasis kraštas" koresp. Anykščių zonoje. 1997-99 laikr. "Privatus seklys" koresp. 1999-2001 laikr. "Ukmergės diena" koresp. 2000-02 laikr. "Šilelis" (Anykščiai) koresp. 2002-04 laikr. "Ūkininko patarėjas" koresp. Anykščių krašte. 2001-08 laikr. "XXI amžius" koresp. 2007-13 Anykščių rj. savivaldybės specialistas ryšiams su visuomene. Nuo 1993 Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje muziejininkas. Renka kraštotyrinę medžiagą, rengia personalines fotografijų parodas. Nuo 2006 vadovauja nevyriausybinei organizacijai - asociacijai Vaižgantiečių klubas Pragiedrulys. Yra vienas iš tradicinio respublikinio renginio - Vaižgantinių"- Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosiuose Malaišiuose organizatorius. Parengė ir išleido kn. Svėdasų kraštas (1984, 1994), „Lenino keliu" kolūkis (1987), Žaidelių kolūkis (1989), Aš čia gyvenau gamtos padavimų įspūdžiais... (2008), Nusilenkime Vaižganto Žemei... (2009), Gražus tai kraštas (2012), Vaižgantinių šviesa virš Malaišių (2013), Svėdasų kraštas seniau ir dabar (2014), Tumų Juozuko vaikystės pasaka (2014), Susitikimai su Vaižgantu (2019), Vaižgantas: „Aš mylėjau Lietuvą... (2021). Nuo 2007 metų leidžia ir redaguoja Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus ir asociacijos Vaižgantiečių klubas Pragiedrulys laikr. "Pragiedrulių" žemė. Jono Vileišio premiją (2008), Teresės Mikeliūnaitės kultūros premija (2010), Vaižganto mažoji premija Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui (2010), Juozo Tumo-Vaižganto premija (2014). LŽS narys nuo 1975. Pav.
Vytautas Žeimantas

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-27 14:51
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Svėdasiškiai

2021-10-07 13:13

Savo kraštietį žurnalistą, muziejininką V.Bagdoną šios neeilinės šventės proga pagerbė tiktai svėdasiškiai. O juk tokios vertingos, solidžios ir įdomios knygos išleidimas- tai tikrai neeilinė šventė. Kolegos žurnalistai tokia proga nepasinaudojo. Tik savo straipsniuose neteisingai prirašė apie pagerbimą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Įdomu

2021-10-01 14:13

ar Žurnalistų sąjunga tokia neeiline proga pagerbė savo narį, ar pasveikino? Kaip tiktai pasitaikė gera proga tai padaryti per Vaižgantines, kur knyga ir buvo pristatyta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Genovaitė Ryselienė

2021-09-10 06:10

Sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media