2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Vladimiras Beresniovas – menas samprotauti potekstėmis, užuominomis, nuojautomis, asociacijomis

2022-09-06
 
Vladimiras Beresniovas

Vladimiras Beresniovas

Iš Vlaberio piešinių visada galėjom tikėtis netikėtumų, grakščių akibrokštų, absurdiškiausių pervartų. Jo kuriamo pasaulio erdvėje nėra nieko neįmanomo. Tiktai gal ne viską išsyk suvokiam, nes čia viešpatauja nekasdieniška, nebuitiška absurdo logika. Bene labiausiai pastebimi linksmieji virsmai (persikūnijimai), kurių apibendrinimui tinka tokios sąvokos kaip linksmoskopas, linksmoteka ir pan. Lyg kokia tikrovės ir fantazijos sąsaja.
Arba lieptas iš niūrios, grislios realybės į visagalę vaizduotę, ir žiūrovas atsiduria kitoje tikrovėje, kuri nebeturi įprastos logikos, griežtų ribų. Taip įmanoma samprotauti potekstėmis, užuominomis, nuojautomis, asociacijomis. O mes šitaip pajuntame meno beribiškumą, kūrybos visagalybę.
Aleksas Dabulskis
poetas, satyrikas
Negalima sakyti, kad Vlaberis atmetė senųjų Lietuvos karikatūristų patirtį - norom nenorom įtakos darė Adomas Varnas, Jonas Martinaitis, Juozas Penčyla, Telesforas Kulakauskas, Stepas Žukas ir kiti, bet tradicija nebuvo pančiai, o paskata šiuolaikiškiau, fi losofi škiau, įtaigiau kalbėti apie visuomenės skaudulius, priversti žiūrovą susimąstyti, žinoma, ir pasišaipyti iš kitų, o gal ir iš savęs.
Svarbi Vlaberio mokykla - tarptautiniai ryšiai ir parodos. Net jis pats nesuskaičiuoja, kiek pelnyta medalių, diplomų, laureato ženklų. Pastaraisiais dešimtmečiais mūsų karikatūristų būrelis gerokai sumažėjo - vienus patraukė verslas, kitus - reklama, o Vlaberis kaip koks Don Kichotas vis siunčia ir siunčia savo darbus į įvairius kraštus, kasmet dalyvauja dešimtyse tarptautinių parodų, ir atkakliai garsina Lietuvos vardą. Pats juokiasi: galėtų būti įtrauktas į Gineso rekordų knygą... Užsispyręs jis žmogus, ir ačiū Dievui !
Šiandieninė karikatūra turi multiplikacijos, kompiuterinės technikos elementų, labiau filosofinė, apibendrinanti, ir visa tai atsispindi Vlaberio kūryboje. Dailininkas mano, kad ateityje grafika įgaus mįslingesnę filosofinę kryptį, vienos linijos ar brūkštelėjimo nepakaks. Tačiau vis dėlto viską lems smegenys. Pirmiausia turi kažką sumanyti, o tada jau gali žaisti su technika.
O temos, kurias įvairiai varijuoja Vlaberis, pačios įvairiausios: gamta, sportas, politika, poilsis, meilė, pinigai...
Laimonas Inis,
rašytojas, žurnalistas
Dailininkas piešia ir draugiškus šaržus, menininkų, teatralų, rašytojų, žymių žmonių portretus. Jie yra paįvairinę bei praturtinę ne vieno privataus būsto interjerą. O kiek jis yra nupiešęs karikatūrų - niekas nesuskaičiuos, ko gero, tikslaus skaičiaus nežino nė pats dailininkas. Mėgsta ir smulkų literatūrinį žanrą - satyrinius aforizmus, kurie skaitančiajai visuomenei žinomi kaip vlaberizmai. Jų gausūs pluoštai buvo išspausdinti jo knygose „VLABER karikatūros" (1998), „Geriau ragas ant kaktos..." (2002),  kituose leidiniuose.
Ženklią vagą V. Beresniovas verčia knygų leidybos srityje, jas iliustruodamas ir apipavidalindamas. Stilius savitas, patrauklus, viršelių kompozicija ir interpretacija imponuojanti, su intelekto žyme.
Ką bedarytų, daro iš širdies, profesionaliai, svariai. Jo darbai visada žavi žaismingumu, minties taiklumu, aktualumu, pagava, kelia tikro, nesumeluoto jaukumo jausmą.
Juozas Kundrotas,
prozininkas, žurnalistas
Vladimiras Beresniovas - Vlaber dar 1989 metais tapo Europos karikatūristų asociacijos FECO nariu, 1998, 1999 metais buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungas, 2008 metais tapo XXVII knygos mėgėjų draugijos nariu, o dar po metų - 2009-aisiais priimtas į Nacionalinę karikatūristų asociaciją.
Per prabėgusius savo gyvenimo dešimtmečius surengė per šimtą personalinių parodų, net per tūkstantį kartų dalyvavo grupinėse parodose. Iliustravo daugiau kaip šimtą knygų! O paklaustas, kuriose pasaulio šalyse jo darbai savo logotipu garsino Lietuvą, paminėjęs jų per vieną šimtą penkiasdešimt, pagaliau pasakė: „Jau man žymiai lengviau išvardinti tas pasaulio šalis, kuriose mano darbai dar nebuvo ekspoanuojami...".
Argi galima tokiu kūrybingu dailininku karikatūristu, mažojo literatūrinio žanro kūrėju nesidžiaugti ir nesididžiuoti, jeigu jis vienas iš nedaugelio mūsų karikatūristų pasaulio valstybėse nuolat garsina Lietuvos vardą?
Povilas Antanas Kaunas,
žurnalistas, publicistas
Skaičiau, mąsčiau ir regėjau Tavo grafikos vizijas A. Boso knygeleje „Iš ten sugrįžtantiems". Man regis, Tau teko dvasiškai labai sunki užduotis išgyventi siaubingiausius mūsų istorijos įvykius ir išreikšti juos grafi koje. Manau, kad Tu labai prasmingai ir kartu meniškai perteikei to baisaus fakto esmę kiekvienu grafikos paveikslu, ypač prasminga viršelio grafika.
AČIŪ Tau, ir linkiu naujo kūrybinio įkvepimo.
Kęstutis Subačius,
istorikas, prozininkas
 
Rubrika "Žurnalistų kyryba" yra SRTRF projekto dalis. 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-30 13:46
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Donatas

2022-09-16 09:58

Man patinka Vlaberio subtilus humoras.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas Vaidila

2022-09-13 16:18

Su malonumu perskaičiau kolegos dailininko ir žurnalisto Vladimiro Beresniovo daugiaplanį kūrybos pristatymą. Kažin, ar bereikia čia dar ką nors pridurti - nebent palinkėti sveikatos, stiprybės, tolesnės sėkmės ir kūrybinio džiaugsmo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kostas

2022-09-07 09:12

Vladimirai - tik pirmyn!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media