2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: „Diagnozė: valdžia“: kodėl lietuviams pašalpa mielesnė už algą?

2013-11-27
 
Rasa Tapinienė. LNK nuotrauka

Rasa Tapinienė. LNK nuotrauka

 

Gediminas Malaškevičius

LNK atstovas spaudai

 

Gavusios teisę pačios skirstyti socialinę paramą, savivaldybės sutaupo apie penktadalį lėšų, o gyventojai jaučiasi skriaudžiami. Bet dirbti eina ne visi  - renkasi gyvenimą iš pašalpų. Joms valstybė per metus išleidžia apie milijardą litų. Įvairias pašalpas Lietuvoje gauna apie 200 tūkst. žmonių.

„Jau metus nedirbu, nubraukė pašalpą, darbą siūlo nei šiokį, nei tokį, čia viskas per jus", - buvusį socialinės apsaugos ir darbo ministrą Rimantą Dagį puola bedarbis iš  Panevėžio rajono Zenonas Zebkinas. Jis teisiasi su valstybe dėl, jo teigimu, prievartinio darbo - už socialinę paramą jis turėjo dirbti viešuosius darbus. Vyras atsisakė, ir savivaldybė nubraukė 315 Lt pašalpą.  „Pašalpą man garantuoja Konstitucija, teisybės ieškosiu Strasbūre", - tikina Lietuvos teismuose pralaimėjęs Z. Zebkinas.  

„Kodėl jį kažkas turi išlaikyti, kodėl jis negali prisidėti prie visuomenės, kuri juo rūpinasi, gerovės, - Z. Zebkinui atkerta R. Dagys. - Ar jis turi negalią, kodėl nedirba?"

LNK laidoje „Diagnozė: valdžia"  šį trečiadienio vakarą 20.20 val. vienas darbo partijos lyderių Vytautas  Gapšys ir buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys aiškinsis,  kodėl Lietuvoje dirbti neapsimoka.

Vilnietis Artūras su žmona augina 4 vaikus, žmonai pradėjus dirbti neteko pašalpos vaikams, abu dabar gauna minimalią algą ir priversti paramos prašyti Maisto banke. Šis išdalija maisto maždaug pusei milijono žmonių. Darbų, pasak ekonomistų, yra, tačiau  į nedarbo spąstus patekę žmonės skaičiuoja, kad pašalpos kartais geriau nei minimalus atlyginimas. „Išgyventi iš pašalpos galima. Bet tai nėra saldus gyvenimas", - sako Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

 „Visi skaičiuoja uždarbį, tačiau neskaičiuoja, kad reikia nuvykti į darbą, pavalgyti pietus, apsirengti.   Uždirbtas tūkstantis nebūtinai geriau 700 litų pašalpa",  - tikina 5 vaikų motina, aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė. Moteris tikina, jog nedirbdama pašalpomis gautų tiek, kad jos pajamos per mėnesį sumažėtų tik pora šimtų litų.

Ar R. Dagys ir V. Gapšys yra įskundę nesąžiningus pašalpų gavėjus, paramos atvykstančius su prabangiais automobiliais?

Ar dukrą viena auginanti Donalda Meiželytė, palikusi Seimą, prašė pašalpos? 

LNK laida „Diagnozė: valdžia" trečiadienį 20.20 val. per LNK su Rasa Tapiniene.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-27 11:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media