2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: „Stilius“: kokios paslaptys gaubia primabalerinos L. Aškelovičiūtės gyvenimą?

2014-10-03
 
Leokadija Aškelovičiūtė

Leokadija Aškelovičiūtė

 

Šiemet primabalerina Leokadija Aškelovičiūtė minėjo 75-erių jubiliejų. Nepaisant garbaus mažiaus, buvusi baleto scenos žvaigždė šoka - tegul ir namuose, virtuvėje, ruošdama valgį, tačiau kitaip ji negali. „Oi, balerinos, artistės nieko nemoka virti. O aš viską gamindavau. Atsimenu, kažkokia proga buvo, padariau  balių, pati viską išviriau. O vienas vyro kolega sako, galvojau, valgysiu tik sumuštinius", - sako primabalerina, šį šeštadienį LRT televizijos  „Stiliaus" laidoje atverdama slaptas gyvenimo istorijas.

 Smulkutė balerina niekada nesilaikė dietų. O spektaklio metu numesdavo net porą kilogramų. „Aš ir 10 valandą vakare viską galiu valgyti. Sūnus Ainis, sykį pamatęs vakare kaip valgome mėsą, sriubą, sako - mama, tu taip kerti? Tu nepamiršai, kad tu balerina?" Sakau, Aini, išeisiu po repeticijos, iš manęs nieko nebebus. Spektaklis - nervai, aš tikrai sublogdavau", - tikina Leokadija, visuomet norėjusi šokti.

 „Labai jaudinausi išeidama į sceną, viską, pamiršdavau, tarsi viskas aplinkui dingdavo", - prisimena balerina. Augusi šešių vaikų šeimoje apie vaikystę ji pasakoja nelinksmai. Sako, gyvenimas buvo vargingas, o gausi šeima geresnio gyvenimo ieškojo Vilniuje ir daug grojo. „Tuomet visi grojo balalaikomis, o mano tėvas tais laikais pats cimbolus gamindavo, pats reguliuodavo pagal klausą. Mama dainuodavo sopranu, o tėvas grodavo. Per Kūčias mama apsirengdavo čigone, vaidindavo. Net nežinau, iš kur man atsirado potraukis baletui", - pasakoja Leokadija Aškelovičiūtė.

 Nuo pat mažens pradinukės Leokadijos gabumus pastebėjo mokytojai, toliau - baleto studijos muzikos mokykloje, vėliau pavadintoje Čiurlionio vardu,  ir tuometinio Leningrado choreografijos mokykloje. Beveik trys dešimtmečiai atiduoti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenai.

 Baleto mokytis Leokadija pradėjo pas legendinę baleriną Mariją Juozapaitytę, tačiau po pusmečio jos studijai užsidarius, pasuko skaudama širdimi į dramos būrelį. „Būdavau dramos ratelyje, bet per skylutę žiūrėdavau, kaip kitos mergaitės šoka baletą ir taip man širdį skauda, kad manęs nepriėmė", - neslepia balerina, visgi teatro scenoje pasiekusi aukščiausio pripažinimo.

 Leokadijos Aškelovičiūtės biografijoje - visi ryškiausi klasikinio baleto vaidmenys. Beje, pirmąjį jos spektaklį stebėjo ir tuomet dar būsimasis primabalerinos vyras, signataras Saulius Razma, su Leokadija susipažinęs per klasės draugą, pažinojusį  baleto artistą Henriką Banį.  „Šokau „Eglėje žalčių karalienėje" drebulytę. Baigėsi spektaklis, o Banys, matyt, iš anksto buvo numatęs mane su juo supažindinti. Žiema buvo, apsirengiau kailinukais, kepure, išeinu, o Henrikas Banys atsistoja - Leokadija, su tavim nori susipažinti. Sauliui, matyt, vienam buvo nesmagu, tai jie abu mane taip ir lydėjo iki namų. Varžėsi jis manęs", - pažintį su savo vyru šypsodama prisimena primabalerina.

 Buvęs rektorius ir signataras Saulius Razma neslepia daugelį metų išlikęs žmonos talento gerbėjas ir moters grožį matantis būtent judesyje. „Kai reikalai pakrypsta vienaip ar kitaip, prancūzai sako - „cherchez la femme", tai va taip ir atsitiko", - juokauja sutuoktinis, su žvaigžde gyvenantis net penkiasdešimt metų.

 Kokios paslaptys gaubia primabalerinos gyvenimą? Kokios užkulisių gyvenimo legendos iki šiol tarsi gyvos? Apie žymiausios primabalerinos gyvenimą - „Stiliuje" šeštadienį, spalio 4 d. 19.30 val. per LRT televiziją. Vedėja Violeta Baublienė.

Laidos anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=HgRJKrJqqG8&feature=youtu.be

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-09 13:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media