2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: LRT Kultūra pradeda sezoną

2014-10-08
 
 

2003-aisiais gimęs nacionalinio transliuotojo kanalas LRT Kultūra pradeda jau 12-ąjį sezoną. Per daugiau nei dešimtmetį kultūrai skirtas kanalas pamėgtas ne tik iškilių Lietuvos kultūrininkų, bet ir žiūrovų iš visos šalies simpatijas.

 Kanalą nuolat jungiasi tie, kurie nenori praleisti klasikinei muzikai, džiazui skirtų specialių programų, lietuviško ir pasaulinio kinematografo geriausių pavyzdžių, koncertų, spektaklių, menininkų kūrybos vakarų. Auditorijos tyrimų bendrovės „TNS LT" duomenimis, LRT Kultūrą kasdien įsijungia dešimtadalis Lietuvos gyventojų.

 „Tie, kas nori būti ir yra aktyvūs Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalyviai, šiandien jau neįsivaizduoja savo gyvenimo be LRT Kultūros. Svarbiausius festivalius, geriausius koncertus, kultūros renginius jeigu ne transliuojame tiesiogiai, tai įrašome ir saugome ateities kartoms. Svarbu tai, kad per šį kanalą kultūros renginių ir reiškinių dalyviais tampa ne tik sostinės ar didžiųjų miestų, bet ir atokių kaimų gyventojai. Jeigu tik to nori. Tapti kultūros metraštininku, kurio darbai būtų įdomūs ne tik šiandien, bet ir po kelių dešimtmečių - tokia yra šio kanalo misija, kurią stengiamės puoselėti", - sako LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

 Šį sezoną kanalo dėmesys, be kultūros, nukryps ir į mokslą. Žiūrovų dėmesio lauks dvi naujos mokslui skirtos laidos. Tai „LRT Kultūros akademija" (pirmadienį 19 val.), transliuosianti garsaus verslininko Iljos Laurso Vilniaus universitete skaitytą paskaitų ciklą „Verslas naujai", ir „Mokslo sriuba" (antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį 20.30 val.) -  nuotaikinga mokslo populiarinimo laida smalsiems žmonėms. „Mokslo sriuba" pristatys įdomiausius viso pasaulio mokslininkų išradimus, neįtikėtinus eksperimentus, tyrimus, projektus, vystomas naujausias technologijas, revoliucines idėjas bei iššūkius žmonijos pažangai. Laidą ves Ignas Kančys. Taip pat LRT Kultūra rodys Rolando Maskoliūno rengiamą „Mokslo ekspresą" (penktadienį 20.30 val.).

 Šio sezono LRT Kultūros akcentas - K. Donelaičio metams skirtos transliacijos, spektakliai (sekmadienį 20.30 val.) bei Lietuvos nacionalinio dramos teatro 75-ajam jubiliejui skirta retrospektyva (sekmadienį 14.30 val.) - bus parodyti geriausių šio teatro režisierių, kuriuose vaidina legendiniai aktoriai, darbai. Teatrui bus skirta ir nauja Juozo Javaičio ir Ados Paukštytės laida „Teatras" (kas antrą pirmadienį 20.45 val.), pristatysianti „Auksinių scenos kryžių" laureatus ir tai, kuo jie gyvena šiandien.

 Neįsivaizduojama LRT Kultūra ir be lietuviško kinematografo - kiekvieną penktadienį su rubrika „Lietuvių kino meistrai" nuo 22 val. LRT Kultūra kviečia žiūrėti žinomiausių visų laikų mūsų šalies kino kūrėjų - Vytauto Žalakevičiaus, Almanto Grikevičiaus, Arūno Žebriūno, Marijono Giedrio, Gyčio Lukšo, Algimanto Puipos ir kitų - darbus, įvertintus tėvynėje ir apdovanotus prestižiniuose kino festivaliuose visame pasaulyje.

 Elito kino" pozicijoje trečiadieniais nuo 22 val. bus rodomos pasaulio kino meistrų juostos, tarp jų - ir „Scanoramos" festivalio filmai.

 Kaip ir anksčiau, per LRT Kultūrą rubrikoje „Kultūrų kryžkelė" bus galima matyti laidas Lietuvos tautinėms bendrijoms - darbo dienomis 18 val. žiūrovų dėmesio lauks „Rusų gatvė", „Vilniaus albumas" (lenkų k.), „Trembita" (ukrainiečių k.), „Menora" (laida Lietuvos žydams), „Vilniaus sąsiuvinis" (baltarusių k.). Šios laidos bus subtitruojamos lietuvių kalba.

 Ir toliau bus kuriamos laidos „Naktinis ekspresas" (ved. Jolanta Kryževičienė, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį 21.30 val.), „Kultūros savanoriai" (ved. Ingrida Daraškevičiūtė, trečiadienį 20.45 val.), „Legendos" (ved. Aistė Stonytė-Budzinauskienė, ketvirtadienį 20.45.), „Linija. Spalva. Forma" (kas antrą pirmadienį 20.45 val.), „...formatas" (trečiadienį 21.15 val.).

 Pirmadieniais 21.30 LRT Kultūra rodys baltarusių sukurtą dokumentinį ciklą „Paryžiaus mokyklos dailininkai", kuriame pasakojama apie iš Baltarusijos kilusius iškiliuosius litvakus Marcą Chagallą, Chaïmą Soutine'ą, Pinchusą Krémègne'į, Michelį Kikoïne'ą ir kitus.

 Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-08 09:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media