2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Poeto Josifo Brodskio 75-ąsias metines pasitinkant

2015-05-17
 
Josifas Brodskis

Josifas Brodskis

 

 

Š. m. gegužės 24 d., 18 val., minint žymaus rusų poeto ir prozininko, Nobelio premijos laureato Josifo Brodskio (1940 05 24 - 1996 01 28) 75-ąsias gimimo metines, Valstybiniame jaunimo teatre, Salėje 99, vyks specialus renginys, kurio metu šio teatro aktorius IGNAS CIPLIJAUSKAS

skaitys J. Brodskio eiles lietuvių ir rusų kalbomis. Jam talkins Lietuvos džiazo kultūrai nusipelnęs žmogus, gitaristas, kompozitorius, įvairių performansų autorius JUOZAS MILAŠIUS.

Paklaustas, ką jam reiškia J. Brodskio poezija, I. Ciplijauskas sako, jog J. Brodskis - „tai pirmiausia laisvas žmogus, visu šimtu procentų prisiimantis atsakomybę už tai, kas vyksta aplink, šiuo laiku. Nuo graikų filosofinės nuostabos iki tirono žiaurios bejėgystės, nuo Jėzaus gimimo iki valstiečio, pavogusio kibirą bulvių, tremties ir t. t. Laisvą - žinantį savo ribas, aiškiai suvokiantį savo genialumą, bet nesustingusį pranašo, išminčiaus pozoje. Iš čia eilės: „...Profesoriumas / būbnija, besdamas nykštį dangun, kad atmosferos / sluoksniai kalti dėl to, kas daros, / o ne apie tai, kaip iš vienos sferos / pereit į kitą, kur pro debesų kinkinį / sklinda mūs „gelbėk", „nekankinki", / „atleisk", versdami saulės spindulį / keist savo auksą į prastesnį sidabrą."

Pasak aktoriaus I. Ciplijausko, J. Brodskis save laikė kalbos tarnu, vergu, kalbos, kuri yra „senesnė ir tvaresnė už visas valstybines santvarkas". Poetas - tik „kalbos priemonė būčiai tęsti", o Mūza „iš tiesų yra kalbos diktatas". „J. Brodskio kūryba turi „magišką" galią vienyti tam tikrus žmones. Net nesvajojau, kad pirmoji pažintis studijų metais su poeto „Didžiąja elegija Džonui Donui" po kelerių metų suves su tiek įdomių žmonių, kuriuos vienija tai, kas visą gyvenimą vedė J. Brodskį. Tai dalykai, kurių neįmanoma išmąstyti protu, juos reikia pajausti pilvu. Gegužės 24 d., švenčiant 75-ąjį poeto gimtadienį, skambės tik keletas temų, bandant atskleisti šią unikalią asmenybę. Sąlygiškai jas vadinu: J. Brodskis „lektorius", „tragiškasis", „kalėdinis". Pora eilėraščių bus skaitomi imituojant J. Brodskio skaitymo manierą", - intriguoja aktorius.

J. Brodskis atstovauja moderniajai rusų lyrikai ir tęsia pirmųjų XX a. dešimtmečių - „sidabrinio rusų poezijos amžiaus" - tradicijas, perkeldamas jas į dabartinės pasaulio literatūros kontekstą. J. Brodskis remiasi senaisiais tekstais, Biblija, mitais. Jo poezijoje ir prozoje vyrauja egzistencinė, etinė, filosofinė, religinė problematika. Eilėraščiai pasižymi intelektualia ironija, meistriška forma, juose gausu kultūrinių įvaizdžių. Parašė pjesių („Marmuras", 1982 m.), autobiografinių ir literatūrinių esė, literatūros kritikos straipsnių, daugiausia anglų kalba. 1966-1970 m. kelis kartus lankėsi Lietuvoje. Kūryboje yra lietuviškų motyvų (eilėraščių ciklas „Lietuviškas divertismentas", 1971 m., lietuvių kalba išspausdintas 1976 m. ir 1989 m.), poemėlė „Lietuviškas noktiurnas", parašyta 1973-1983 m., lietuvių kalba išspausdinta 1997 m.).

Renginys nemokamas! Būtina registracija: vjt.projektai@gmail.com

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-05-17 11:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media