2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Ne pramoga, ne žurnalistika. Tai patyčia?

2013-12-25
 
žurnalistas Jonas Vėlyvis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

žurnalistas Jonas Vėlyvis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Jonas Vėlyvis

 

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius 2013 gruodžio 20 dieną mūsų svetainėje (www.lzs.lt) rašė: „Šiuo metu LNK laidoje „Valanda su Rūta" Seimo narys, buvęs Seimo narys ir tokios internetinės laidos „Provokacija" prodiuserė diskutuoja apie provokacijas Seime prieš tautos išrinktuosius. <.....> Kadangi laidos prodiuserė pripažino, kad jie yra pramogą gaminantys, o ne informuoti siekiantys, tai viešai aiškiai save nubloškė nuo žurnalistikos. Ir gerai."

Kadangi nesu panašių laidų žiūrovas, tai nuomonė, jog „save nubloškė nuo žurnalistikos" mane paakino po dienos kitos internete peržiūrėti pačių žurnalistų (o laidų vedėjus žiūrovas priskiria žurnalistams!) savęs nubloškimą nuo žurnalistikos. Tikrai, asmens,  be pašnekovo sutikimo lindimas prie jo glamonėti, ar glostyti, ar gnaibyti ir tai viešai rodyti - nėra žurnalistika. Juolab, kad net Konstitucijoje įtvirtintas perspėjimas, jog žmogaus asmuo neliečiamas. Tad jeigu toje vietoje, kur pagal visus informacijos sklaidos suvokimus turi būti žurnalistika jos nėra, tai kas atsiranda jos vietoje?

Jeigu laida vadinama „Provokacija", tai jos vedėjai, būdami ne žurnalistai yra provokatoriai? Tikrai taip! Jie savo laidos tinklapyje rašo,  kad laidos provokatoriai tapo turgaus prekiautojais, jie žmonėms pasiūlė moterišku biustu puoštą prijuostę. Tai, kaip jie rašo, pamačiusios bobutės grasino iškviesti policiją ir provokatorius apdovanojo špygomis, o kiti linksmai pasijuokė ir padėkojo už smagų pokštą. Padėkojo? Čia jau tinka liaudies išmintis - toks tokį pažino ir ant alaus pavadino.

Man žodžiai „provokacija" ar „provokatorius" skamba bauginančiai, nes jie turi labai neigiamą ir įstatymais persekiojamąją reikšmę. Štai Administracinių teisės pažeidimų kodekse rašoma: „Aplinkos apsaugos pareigūno garbės ir orumo įžeidimas, reiškiamas žodžiu ar gestais, įžeidžiančiu, įžūliu ar PROVOKUOJANČIU elgesiu, - užtraukia baudą nuo vieno šimto iki penkių šimtų litų. Tyčinis kliudymas statybos valstybinę priežiūrą atliekantiems pareigūnams atlikti savo pareigas ir (arba) statybos valstybinę priežiūrą atliekančio pareigūno garbės ir orumo įžeidimas, reiškiamas žodžiu ar gestais, įžeidžiančiu, įžūliu ar PROVOKUOJANČIU elgesiu, - užtraukia baudą piliečiams nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų ir pareigūnams - nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų. Tyčinis kliudymas statinių naudojimo priežiūrą atliekantiems pareigūnams atlikti savo pareigas ir (arba) statinių naudojimo priežiūrą atliekančio pareigūno garbės ir orumo įžeidimas, reiškiamas žodžiu ar gestais, įžeidžiančiu, įžūliu ar PROVOKUOJANČIU elgesiu, - užtraukia baudą piliečiams nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų ir pareigūnams - nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų.

Taip ir kyla klausimas: „O kodėl provokuojantis elgesys persekiojamas tik prieš kai kuriuos pareigūnus, o ne prieš visus kitus likusius?"

Baudžiamasis kodeksas šitaip vertina provokatorius: „Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį arba reikalavęs ar PROVOKAVĘS duoti kyšį, arba priėmęs kyšį už teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų". Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį arba reikalavęs ar PROVOKAVĘS duoti kyšį, arba priėmęs kyšį už neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų. Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti arba reikalavęs ar PROVOKAVĘS duoti, arba priėmęs didesnės negu 250 MGL vertės kyšį už teisėtą ar neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų. Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti arba reikalavęs ar PROVOKAVĘS duoti, arba priėmęs mažesnės negu 1 MGL vertės kyšį už teisėtą ar neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba areštu. Tas, kas pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, giminyste, pažintimis ar kita tikėtina arba tariama įtaka valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, tarptautinei viešajai organizacijai, jų valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui savo ar kitų asmenų naudai tiesiogiai arba netiesiogiai pažadėjo ar susitarė priimti kyšį arba reikalavo ar PROVOKAVO duoti kyšį, arba priėmė kyšį, pažadėjęs paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu kyšio iš jo buvo reikalaujama ar PROVOKUOJAMA duoti kyšį ir jis, pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, taip pat jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.  Tas, kas organizavo ar IŠPROVOKAVO žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, taip pat tas, kas riaušių metu smurtavo, niokojo turtą ar kitaip šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų".

Tiesa, Baudžiamasis kodeksas numato nusikaltėliui lengvinančią aplinkybę prieš provokatorių: „Atsakomybę lengvinančios aplinkybės - veikos padarymui įtakos turėjo PROVOKUOJANTIS ar rizikingas nukentėjusio asmens elgesys". Tad teleprovokatoriams reikia būti atsargiems, nes provokuojamasis gali labai stipriai kuo nors tvoti ir turėti lengvinančią aplinkybę.

O gal laidos provokatoriai čia mato sau lengvinančią aplinkybę, kada kai kurie žiūrovai jiems pritaria? Beje, o kodėl panašiais į aukščiau išvardintais įstatymų straipsniais neginami nuo viešųjų provokatorių jų veiksmais pasipiktinę netyčia išprovokuoti asmenys? Juk jiems lieka provokatorių padaryta psichologinė trauma. Manau, jog šiuo reikalu turėtų pasisakyti ir valstybinis žurnalistų etikos inspektorius.

O kaip provokacijų ir provokatorių reikšmę nuo seniausių laikų iki šių dienų aiškina mūsų didysis žodynas? Provokacija pagal jį turi dvi prasmes: 1) slapto agento veikimas organizacijoje siekiant šnipinėti, kenkti ir 2) atskirų asmenų, organizacijų ar šalių kurstymas atlikti žalingus veiksmus. Matome, jog provokacija niekad lietuvių sąmonėje nebuvo pramoga, kaip dabartiniai televizijos provokatoriai teigia.

O kas nuo seniausių laikų buvo vadinamas provokatoriumi? Toks žmogus pagal žodyną irgi turi dvi reikšmes: 1) slaptas policijos agentas, veikiantis provokacijos būdu ir 2) išdavikiškų darbų kurstytojas.

Tad žinant provokacijų ir provokatorių teisines ir tautos paprotines reikšmes tokių pavadinimu vadinti TV laidą? Juk matyta laida, manau, buvo ne pramoginė (pramogoje visiems būna linksma ir smagu, o ne tik provokatoriui), ne žurnalistinė pagal formą ir turinį, o greičiau patyčia, dabar plintanti jau mokyklose.

 

Rubrika "Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fonso projekto dalis. 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-26 10:46
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

SOS

2014-01-10 12:26

Pritariu Žiūrovei. Televizijoje plūsta kalbos jovalas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Žiūrovė

2014-01-04 23:13

Ko norėti iš savamokslių, kai Vinco Kudirkos premijos laureatė iš ekrano šneka: babkės, niurka, provalas, chaltūra... Ir kartoja per laidą po penkis kartus. Moterį vadina violetine kirpėja, vyrą - patvoriniu... Visos etikos komisijos yra neveiksnios.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albinai

2013-12-28 20:11

Prisisnekesi, sulauksi tu krutu...jei panoresi...Tu busi ziurovas ir dudele grosi.Televizijoje ne biurokratai dirba.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albinas

2013-12-27 09:35

Kokia ten žurnalistiko toje televizijoje. Ten vien pusnuogių krūtų rodymas. Turbūt greitai ir nuogas rodys.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

K.T.

2013-12-26 10:48

Dabar mūsų televizijoje žurnalistika katastrofiškai nyksta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media