2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Lietuvos žurnalistai įvertino penkias Baltarusijos žurnalistes "Vilties Laisvės" premijai

2020-12-10
 
Šiandiena minime tarptautinę žmogaus teisių dieną. Ten kur gerbiamos žmogaus teisės gerbiamas ir laisvas žodis. 1948 m. gruodžio 10 d. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Generalinė Asamblėja priėmė Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją. Tai buvo pirmasis istorijoje tarptautinis dokumentas, visuotinai pripažįstantis, kad visi žmonės nuo pat gimimo turi vienodas teises ir laisves (aktas išverstas į 360 kalbų). Iniciatyvą gruodžio 10 d. atminti 1950 m. iškėlė Jungtinių Tautų Organizacija.
Tačiau reikia konstatuoti, kad autoritarizmas pasaulyje vėl kelia savo bjaurią galvą, o su tuo daugėja ir žmogaus teisių pažeidimų. Žmogaus teisių pažeidimai kaimyninėje Baltarusijoje stiprėja sulig kiekviena diena. Lietuvos žurnalistų bendruomenė su nerimu stebi kaip represijomis bandoma paskandinti paskutines laisvos žiniasklaidos saleles Baltarusijoje. Žurnalistai grūdami į kalėjimus, ir Lietuvos žurnalistai jaučia jų skausmą. Todėl solidarizuodamasi su Baltarusijos kalėjimuose užrakintais žurnalistais Lietuvos žurnalistų bendruomenė nutarė jiems skirti Vilties Laisvės premiją. 
Gruodis tai mėnuo kai ateina laikas pažvelgti į nueinančius metus. Be jokios abejonės šie metai pasaulyje bus prisiminti kaip baisios pandemijos metais. Bus dar ilgai rašoma ir kalbama apie mūsų visuomenių kovą su Covid pandemija. Kita kova, vykstanti vos už pusšimčio kilometrų nuo Vilniaus, tapo dar vienu nueinančių metų simboliu. Daug kam netikėtai gudai sukilo prieš neteisybę ir daug kam netikėtai vis dar kovoja nepaisant brutalių A. Lukašenkos represijų. Ir šio fronto priešakinėse linijose Baltarusijos žurnalistai. Baltarusijos kolegoms, kurie nukentėjo vykdydami profesinę pareigą, nuo šiol bus skiriama premija - Vilties Laisvės premija. Šios idėjos iniciatorius ir mecenatas ūkininkas, parlamentaras Kazys Starkevičius bei jo šeima ir dvi Lietuvos žurnalistų organizacijos.
Šiai premijai skirti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija subūrė komisiją, kuriai vadovo Vaiva Žukienė. Komisijos pirmininkė sakė:‘ Ši premija yra solidarumo simbolis, pagarbos ženklas kolegoms, kurie persekiojami už tai, kad profesionaliai atlieka savo darbą, vykdo pagrindinę žurnalisto pareigą - įgyvendina visuomenės teisę gauti nešališką, nepriklausomą informaciją. Svarbu pasiųsti žinią, kad žurnalistų bendruomenė stebi, vertina įvykius Baltarusijoje ir palaiko kolegas, kovojančius už visuomenės teisę žinoti.‘
Komisijos atstovai balsų dauguma Vilties Laisvės premiją paskyrė Baltarusijos žurnalistėms: Jekaterinai Borisevič, Jelenai Tolkačiovai, Tatjanai Korovenkovai, Jekaterinai Andrejevai, Darjai Čiulcovai. Šią grupę komisijai pasiūlė Baltarusijos žurnalistų organizacijos.
Žurnalistės Jekaterina Borisevič ir Jelena Tolkačiova dirba TUT.BY naujienų portalui, Tatjana Korovenkova dirba IA BelaPAN, o Jekaterina Andrejeva ir Darja Čiulcova dirba TV kanalui BelSat. Minėtas žurnalistes vienija keli faktai. Jos dirba nepriklausomuose žiniasklaidos priemonių kanalams, ir atliekant savo žurnalistinę pareigą buvo suimtos ir pasodintos už grotų. Joms bus įteiktos penkios Vilties Laisvės statulėlės ir EUR 1000. Šios statulėlės simbolizuoja Lietuvos žurnalistų ryžtą palaikyti nepriklausomus Baltarusijos žurnalistus. Kaip mecenatas Kazys Starkevičius taikliai pastebėjo: "Jokios grandinės nepalauš mūsų laisvės siekio..."
Lietuvos žurnalistams vis dar sunku patikėti, kad brutalūs žurnalistų sulaikymai vyksta taip arti nuo mūsų. Dar liūdniau, kad šios represijos tik stiprėja. Kaip Lietuvos žurnalistų sąjungos Pirmininkas Dainius Radzevičius pastebėjo: ‚Šiandien Baltarusijoje dirbti tikru žurnalistu prilygsta didvyriškam žygdarbiui. Kaip ir būti aktyviu piliečiu ar žmogaus teisių gynėju. Kolegos kasdien, pasakodami tiesą savo šalies žmonėms, yra tikrieji demokratijos sargai. Ir tai yra didžiausia vertybė, kuri neturi sienų ir Lietuvos žurnalistai solidarizuotis su savo kolegomis Baltarusijoje. Premija yra aiškus simbolis‘.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-31 12:49
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Gražina Viktorija Petrošienė, LŽD CV pirmininkė

2020-12-11 13:13

Sveiki, kolegos,
Džiaugiuosi, kad viskas vyko sklandžiai, sutartinai. Dėkui bendrai mūsų komisijai už išmintingą sprendimą, o svarbiausiai, mūsų gerbiamam ilgamečiui LŽD S. Lozoraičio premijos mecenatui Kaziui Starkevičiui už naują puikią ir savalaikę idėją.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Алина Cуровец

2020-12-11 10:10

Добрый день, Дайнюс!
Огромное спасибо за слова поддержки и особенно за премию для 5 белорусских журналистов. Это достойные и мужественные люди, высокопрофессиональные журналисты. Для нас сегодня важно, что литовские журналисты знают о ситуации в Беларуси и солидарны с нами.
"Надежда на свободу" - очень символичное название премии. И это как раз то, что всех нас сегодня согревает и дает силы отстаивать эту свободу.
СПАСИБО за поддержку!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Kvietkauskas

2020-12-11 09:56

Ši premija- geras sumanymas, laikų pateiktas ir greitai įgyvendintas. Pagarba mecenatams K. Starkevičiaus šeimai ir Dainiui Radzevičiui, puikiai viską parengusiam. Reiktų paskatinti kolegas labiau paviešinti. Gal parengti interviu su (apie) laureatus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media