2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kviečiame į forumą „Kiek šiuolaikiniame sporte lietuvių kalbos?“

2023-04-24
 
Balandžio 26 d. (trečiadienį) Valstybinė lietuvių kalbos komisija organizuoja nuotolinį kalbos forumą „Kiek šiuolaikiniame sporte lietuvių kalbos?". Jame sporto žurnalistai, komentatoriai, terminologai, sporto teoretikai ir kalbos redaktoriai aptars dabartinę sporto kalbą ir diskutuos, kaip ją pagerinti.
Girdime, kad iš krepšinio komentatorių lūpų nuskamba tokie anglizmai kaip mismečas, stepautas, klouzautas, stepbekas, pikenrolas, šortrolas ir pan. Svetimybių pavartoja ir kitų sporto šakų komentatoriai. Daliai varžybų stebėtojų sunku suprasti tokį kalbos mišinį, todėl sulaukiama pelnytų priekaištų. Taigi kyla klausimas, ar trūksta lietuvių kalbos išteklių? Kur yra sporto kalbos tarptautinimo riba? Nors juokaujama, kad lietuviai visi krepšinio ekspertai, bet kas iš tikrųjų pajėgus sukurti ir pasiūlyti šios sporto šakos naujų lietuviškų terminų? Koks kalbininkų vaidmuo kuriant terminus ir kuo terminai skiriasi nuo paprastų naujadarų?
Apie tai šiame kalbos forume diskutuos Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidentas Tautvydas Vencevičius, LRT sporto prodiuseris Ramūnas Grumbinas, LRT sporto komentatorius Rytis Kazlauskas, laidos „Krepšinio pasaulyje" kūrėjas Vidas Mačiulis, VLKK Svetimžodžių keitimo lietuviškais atitikmenimis skyriaus vedėjas dr. Alvydas Umbrasas, Lietuvos sporto universiteto prof. habil. dr. Antanas Skarbalius ir to paties universiteto vyresnioji redaktorė Ieva Bakanovaitė, portalo Sportas24.lt direktorius Marius Grinbergas. Esporto (elektroninio sporto) komentatorius Laisvūnas Čekavičius papasakos, kaip ir kodėl komentuodamas kompiuterinių žaidimų varžybas pritaiko lietuviškus terminus. Buvęs Lietuvos radijo ir televizijos komiteto sporto komentatorius Kostas Kynas pasidalins prisiminimais apie sporto komentatoriaus darbą praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Moderuos Raigardas Musnickas.
Kviečiame stebėti forumą nuo 15 val. per Valstybinės lietuvių kalbos komisijos „Youtube" kanalą („VLKK Kalbos forumas")
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-04-24 09:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media