2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kam skirtas leidinys „Propagandos amžius. Kovos su dezinformacija priemonių rinkinys“

2023-07-30
 
Ką tik dienos šviesą išvydo leidinys „Propagandos amžius. Kovos su dezinformacija priemonių rinkinys". Jį išleido „Pilietinio atparumo iniciatyva" (angl., Civic Resilience Iniciative). Leidinys skirtas regioninei žiniasklaidai, mokykloms ir interneto vartotojams. Jis atsirado bendradarbiaujant su Tarptautiniu respublikonų institutu (angl. International Republican Institute, IRI) projekte „Kova su autoritariniu susivienijimu, stiprinant demokratinį atsparumą ir mažinant kenkėjišką įtaką" (angl. Confronting the Authoritarian Nexus, Bolstering Democratic Resilience To Compounding Malign Influence).
Dabar daug šnekama apie dezinformaciją. Neteisingų faktų pateikimas ar piktybiškai skleidžiama melaginga informacija yra dezinformacija. Dezinformacija išsiskiria tuo, kad tai sąmoningas, tikslingas siekis klaidinti ir kelti abejonę, kiršyti žmones, atskirus visuomenės sluoksnius. .
Projekto įgyvendinimui buvo keliami tikslai užmegzti ryšį su regionų gyventojais, tobulinti skaitmeninio raštingumo įgūdžius, mokyti juos būti aktyvesne pilietinės visuomenės dalimi, o taip pat padėti jauniems žmonėms suprasti skaitmeninio saugumo svarbą bei suteikti jiems žinių apie dezinformaciją. Leidinio tekstai atsirado projekto metu vykusių regioninės žiniasklaidos mokymų žurnalistams bei vyresnių klasių mokiniams pagrindu.
Lietuva yra nuolatinis melagingos informacijos, kuria aktyviai siekiama formuoti valstybės įvaizdį kaip nepilnavertį, taikinys. Tokios pastangos kursto nepasitikėjimą vietos valdžia, NATO ir Europos Sąjunga, nuolat bando demotyvuoti piliečius aktyviai dalyvauti valstybės valdyme. Nors profesionalai atlieka didelį darbą paneigdami melagingas istorijas, tačiau užtenka, kad vos viena iš jų pasiektų žiniasklaidą ir žala jau būna padaryta.
Visgi, didžiąją dalį skleidžiamos dezinformacijos aptikti yra visai nesunku turint elementarių skaitmeninio raštingumo įgūdžių.
Todėl šio leidinio turiniu siekiame kuo paprasčiau aprašyti propagandos problematiką ir pasidalyti patirtimi tarp vienų iš pagrindinių atsparios visuomenės ramsčių: 1) jaunimo, 2) žurnalistų, 3) interneto vartotojų.
Šio leidinio struktūra leidžia susipažinti kas yra propaganda, kokie yra pagrindiniai propagandos metodai, bei suteikia patarimų kaip ugdyti atsparumą ir informacinį raštingumą.
Kadangi regione siaučia įvairių užsienio autoritarinių veikėjų (Baltarusijos, Rusijos, Kinijos) poveikis, manome, kad geriausias būdas apsaugoti šią pažeidžiamą visuomenės dalį yra ugdyti ilgalaikius atsparumo įgūdžius, kurie padeda geriau orientuotis informacinėje erdvėje: tiek internete bei socialinėse medijose, tiek ir klasikinėse žiniasklaidos priemonėse.
Mūsų pagrindinis bendras tikslas - suteikti galimybę Lietuvos visuomenei tapti atsparesnei, pasiekiant ir tas visuomenes dalis, kurias įtraukti ne visada dedama pakankamai pastangų.
Tekstus leidiniui parengė Dalia Bankauskaitė, Nerijus Maliukevičius ir Luka Lesauskaitė.
Išleistas 500 egzempliorių tiražu.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-07-30 14:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media