2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Gražina Ramanauskaitė: dezinformacija ir propaganda nesuderinama su saviraiškos laisve

2023-04-13
 
Gražina Ramanauskaitė

Gražina Ramanauskaitė

Gražina Ramanauskaitė,
Žurnalistų etikos inspektorė
Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (toliau Tarnyba) ne vienerius metus stebėjo prokremliško naratyvo skelbimą informacinėje erdvėje, pastaraisiais metais dezinformacijos srautas vis didėjo, ruošiantis Ukrainos puolimui pasiruošta ir informaciniam karui, tad sulig karo pradžia pradėjo plūsti dar didesnė Rusijos valdžios kontroliuojama dezinformacijos banga. Karo pradžia atvėrė įstatymines spragas, ypač kovojant su dezinformacijos plitimu šalies viduje.
Balandžio pabaigoje patvirtinus Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, Tarnybai suteikti papildomi įgaliojimai kovai su dezinformacija internete: priimti sprendimą duoti
privalomus nurodymus elektroninės informacijos prieglobos paslaugų teikėjams arba viešųjų elektroninių ryšių tinklų ir (ar) viešųjų elektroninių ryšių paslaugų teikėjams pašalinti arba panaikinti galimybę pasiekti informaciją, nurodytą Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 1 ar 3 punkte.
Kova su dezinformacijos sklaida socialiniuose tinkluose išlieka apsunkinta, į gausius Tarnybos pranešimus apie propagandines paskyras ar jų klonus reaguota vangiai ir didesnių rezultatų nepavyko pasiekti: socialinių tinklų valdytojams vis dar tenka aiškinti, kad dezinformacija ir propaganda nesuderinama su saviraiškos laisve, todėl kitų būdų, išskyrus paskyrų uždarymą ar blokavimą, nėra. Praktiniame darbe išryškėjo ir kiti dezinformacijos sklaidos kanalai, dažniausiai siejami su techninėmis galimybėmis, tad Seime skinasi kelią ir kitos įstatyminės iniciatyvos. Į kovą su dezinformacija orientuota ne tik politinė valia. Visuomenė, žiniasklaida, verslo įmonės, nuomonių formuotojai nuo pat karo pradžios aktyviai prisidėjo prie įvairių melo demaskavimo iniciatyvų.
Vienas iš svarbesnių praėjusiais metais atliktų darbų - parengtos informacijos, susijusios su asmens duomenimis, teikimo viešosios informacijos teikėjams ir rengėjams gairės.
Dokumento tekstas buvo pateiktas viešosioms konsultacijoms, sulaukta nemažai pasiūlymų ir pastabų. Tikimasi, kad rekomendacijos padės ir valstybės įstaigoms, ir žiniasklaidai, prisidės prie įtampos mažinimo sprendžiant duomenų (ne)teikimo žiniasklaidai problemas.
Įprastinėje Tarnybos veikloje - pagrindinių funkcijų vykdymo - skundų nagrinėjimo dėl neturtinių asmenų teisių gynimo esminių pokyčių neįvyko. Nuo metų pradžios praplėsta viešojo asmens sąvoka neribojo viešųjų asmenų noro ginti neturtines teises, kreiptis dėl galimų pažeidimų visuomenės informavimo priemonėse. Skundų skaičius išlieka didelis, daugiausiai skundų teikta dėl internete paskelbtos informacijos - interneto portalų, socialinių tinklų paskyrų. Dažniausiai kreiptasi dėl privatumo, asmens duomenų apsaugos, garbės ir orumo gynimo, pernai asmenims kiek mažiau rūpėjo pagrindiniai visuomenės informavimo principai, išryškėjo nepakantumo, visuomenės aktyvumo proveržis - išaugo pranešimų dėl dezinformacijos sklaidos skaičius.
Pažeidimų pernai fiksuota mažiau. Rimti Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimai nustatyti dėl dezinformacijos sklaidos. Kreipimųsi dėl pornografinio turinio vertinimo kreivė stabiliai didėja.
Pernai sumažėjo Tarnybos teisininkų skaičius. Naujų darbuotojų priėmimo klausimas ypač opus, su panašia problema susiduria ne tik Tarnyba, bet ir kitos institucijos.
Susumavus pernai atliktų darbų rezultatus, akivaizdu, - pasiekti rezultatai nemenki, ypač žinant, kad darbuotojų skaičius Tarnyboje, ypatingai skyriuje, dirbančiame su dezinformacija, išlieka kritiškas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-04-13 12:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media