2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Europos reikalų komitetas priėmė pareiškimą dėl kovos su dezinformacija

2019-04-18
 
2019 m. balandžio 17 d. Europos reikalų komiteto posėdyje priimtas pareiškimas „Dėl Sąjungos kovos su dezinformacija". Komitetas pritaria, kad tyčinis, plataus masto ir sistemingas dezinformacijos skleidimas, kaip hibridinio karo dalis, yra didelis strateginis iššūkis mūsų demokratinėms sistemoms. Komitetas reiškia palaikymą raginimui dėti daugiau suderintų pastangų siekiant spręsti su dezinformacijos vidaus ir išorės aspektais susijusias problemas ir apsaugoti Europos Parlamento ir nacionalinius rinkimus visoje Europos Sąjungoje. 
Saviraiškos laisvė yra viena pagrindinių Europos Sąjungos vertybių, įtvirtinta Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijoje ir Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, sudaranti sąlygas piliečiams dalyvauti demokratiniuose procesuose, kuriuos vis labiau apsunkina sąmoningas didelio masto ir sistemingas dezinformacijos skleidimas. 
Komiteto pareiškime pabrėžiamas įsitikinimas, kad dezinformacijos kampanijomis siekiama pakenkti ne tik demokratijai bet kurioje valstybėje narėje, bet ir pačiam Europos projektui: atkreipiamas dėmesys į dezinformacijos šaltinius, pabrėžiamas pilietinės visuomenės ir privataus sektoriaus (visų pirma, socialinių tinklų platformų) vaidmuo sprendžiant dezinformacijos problemą; pažymima specialių ekonominių ir socialinių strategijų, kurios didintų labiausiai dezinformacijai imlių, nusivylusių ir nepasitikinčių valstybe piliečių grupių, pasiduodančių populistiniam supriešinimui ir hibridinėms įtakoms, pasitikėjimą savo valstybe svarba; pabrėžiama skaidrios ir pliuralistinės žiniasklaidos aplinkos užtikrinimo svarba; būtinybė skubiai reaguoti vykdant faktais pagrįstą veiksmingą, iniciatyvią ir objektyvią komunikaciją, didinti visuomenės sąmoningumą kaip atsvarą dezinformacijos keliamoms grėsmėms. 
Dezinformacija yra kintanti grėsmė. Siekiant apsaugoti Sąjungą, jos institucijas ir piliečius nuo dezinformacijos, būtina nedelsiant imtis tiesioginių veiksmų, taip pat sparčiai turi būti pritaikomas atsakas. Komitetas pasisako už tai, kad reaguojant į dezinformaciją, reikia politinio ryžto ir vieningų valdžios institucijų veiksmų.
Europos Komisija dezinformaciją apibrėžia kaip „melagingą arba klaidinančią informaciją, kuriamą, pateikiamą ir skleidžiamą siekiant ekonominės naudos arba siekiant tyčia suklaidinti visuomenę, ir galinčią padaryti žalos visuomenei."
Daugiau informacijos:
Europos reikalų komiteto biuras, 
tel. 239 6864, 
el. p. erk@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-18 12:41
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Laima

2019-04-28 20:47

Senai reikėjo. Ilgai jau miegojo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media