2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Ernestas Naprys: ateities žurnalistai bus reikalingi arba laiškas (ne)prenumeratoriams

2023-06-17
 
Ernestas Naprys

Ernestas Naprys

Ernestas Naprys
Prisipažinsiu. Šiandien paskutinė mano kaip lietuvių žurnalisto darbo diena, o vėliau laukia kiti iššūkiai. Per netrumpą karjerą įvairiuose portaluose susikaupė padrikų minčių, kurias matyt tik dabar galiu išsakyti jau nešališkai.
Prenumeruokit lietuvišką SISTEMINĘ žiniasklaidą. Burnojat ant „Delfi", 15 min ar kitokios žiniasklaidos, ir net dažnai esate teisūs. Bet gi nieko taip ir nepakeitėte, kad jūsų kaip dalininko įnašas į žiniasklaidą būtų ne nulinis. Svarbus balsas to, kas pinigus moka, mažiau svarbus to, kas nemoka, o jūs nemokat.
Kodėl visuomenei apskritai reikia sisteminės žiniasklaidos? Nes ji dirba sistemiškai - seka visus Seimo posėdžius, eina į savivaldybių tarybų posėdžius, aplanko spaudos konferencijas, kritikuoja valdžią, išklauso pranešėjų ar skaitytojų, perskaito „mažo žmogelio" laiškus. Ir ne tada, kai užsinori, kai išsimiega, kai prasiblaivo, kai ne atostogos, kai yra nuotaika, kai patinka, ar kai gauna pavedimą rubliais. Dirba sistemiškai.
Žiniasklaida nupirkta? Tu nusipirk žiniasklaidą - pasijausk kaip SOROSAS. 20-30 eurų metams yra juokinga suma, nepagrįsta jokiomis sąnaudomis, tik tiek tekainuoja. Tai labai pigiai parašytas brangus lietuviškas žodis. O lietuviškas žodis globalizacijos amžiuje bus vis brangesnis, nes kaštų naudos analizę kiekvienas pasidaro savo.
Nepatinka, kad „čia dirba studentai ir kepa bandeles"? Tai ar prisidėjai prie pyrago užsakymo iš meistro rankų? O žmonės čia iš tiesų labai atsidavę ir atiduoda visas savo jėgas darbui.
Nepatinka „Delfi" - pirk 15 min. Nepatinka 15 min, pirk... hmm, nebelabai beliko ką ir pirkt. Nusipirk laikraštį, kuris vienintelis išeina kartą per savaitę, pirk „Verslo žinias". Mokėk tam, kas tau atrodo geriausias, turėk svertą, kuriuo gali paveikti, kažko už tuos pinigus tikėtis. Jei kažkas nepatiks, savo pinigus nukreipsi konkurentui, tai bus proga pasidaryti išvadas.
Prieš pirkdamas išsirink straipsnį, kuris tau tikrai patiktų, ir kokių norėtum daugiau - prenumeruok spausdamas mygtuką iš jo, taip savo pinigais perduosi redakcijai žinutę, kad būtent tokių darbų nori.
Taip, kažkada buvo „aukso laikai", kai reklamos rinka išpaikino žiniasklaidą ir išaugino nemokamus žiniasklaidos portalus, jų neapvalgydavo feisbukai, google, youtubai ar tiktokai. Bet dabar „proporcijos kitokios", ir situacija tokia, kad, pvz., nėra Lietuvoje nei vieno man žinomo žurnalisto, kuris nuolat sistemiškai sektų ES paramos dalinimą, ar viešuosius pirkimus. Nebent epizodiškai. Vykstant permainoms, jei žiniasklaidą paliekame gyventi iš „klikų", matysime, kaip nyksta „mažiau klikinamos" vis svarbesnės temos.
Gaila pinigų geram maistui - lieki nesveikas ir storas. Gaila pinigų gerai informacijai - lieki kvailas.
Kaip verslui reikalingas auditas - demokratinei valstybei reikalinga nepriklausoma žiniasklaida. Vargas tam akcininkui, kuris nemato realaus savo įmonės vaizdo. Nenoriu pagalvoti ir apie tokią visuomenę, kuri liktų gyventi be objektyvios informacijos, o tik maitinama influencerių, korporatyvų ar politikų. Mes gi panašią visuomenę jau turėjom viduramžiais: dvarų elitas, gaunantis viską, kas geriausia, ir visi kiti, maitinami religinių šarlatanų ir raganų medžiotojų paistalais. Ar nesimato požymių savivaldybėse, kur nepriklausoma žiniasklaida išnyko?
Dirbdamas žurnalistu Lietuvoje tikrai visą laiką norėjau, kad man algą mokėtų skaitytojas, o ne reklamos užsakovas. Mano kartos žurnalistai skaitytojams nebuvo tiek reikalingi, bet labai norėčiau tikėtis, kad ateities žurnalistai bus reikalingi.
Todėl ir pirmas mano darbas išėjus iš „Delfi" - nusipirkti „Delfi Plius" prenumeratą. Žinokite, aš toliau jus skaitysiu, vertinsiu, kritikuosiu, spausiu tobulėti, nes jūs reikalingi ir man, ir visuomenei. Štai mano 0,0...01 proc. dalis. Dirbkit man, nes kas jums pinigus moka. Ačiū už galimybes su jumis augti ir tobulėti, kolegos.
O visi kiti - prenumeruokite lietuvišką žiniasklaidą, remkite kūrėjus Lietuvoje, balsuokite savo keliais eurais už tuos, kas rašo kokybiškiausiai, spauskite, kad tobulėtų. Parašykite pagyrimą, jei kažkas patiko (ateina ir taip labai daug laiškų bei komentarų, kad viskas nepatinka ir viskas labai blogai, ačiū ir už juos). Būkite žiniasklaidos dalininkais. Nes jei ne jūs - tai kas?
Iš Facebook "Žurnalistų namų" 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-06-17 10:52
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Stanislovas Balčiūnas

2023-06-17 10:57

šaunuolis. kad valdai žodį ir mintį ir svarbiausia, kad nori būti tokiu žurnalistu, kurio nenuperka reklama. Ar daug dabar tokių matai? Gal Tau būtų įdomi mano žurnalistinio darbo patirtis. Šiemet prieš kovo 11 išėjo mano knyga „Tiesos troškimas genuose užkoduotas“ Gal turime panašių genų? Jeigu, būtų noras, knygą įsigytum paskambinęs tel. 8 699 82161. Prašau neįsižeisti dėl TU, nes aš aukštaitis ir man po poros savaičių jau 80 .

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media