2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Antanas Šimkūnas: TURGUS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE

2018-05-04
 
Antanas Šimkūnas

Antanas Šimkūnas

Antanas Šimkūnas 
„Lietuvos žinios" vėl grįžo prie dešimtmečiais svarstomos temos - Lukiškių aikštės sutvarkymo ir Laisvės monumento sukūrimo.Visiškai pritariu Arvydo Gelžinio mintims, išsakytoms jo straipsnyje „Lukiškių aikštė: išmoktos ir neišmoktos pamokos," išspausdintame laikraščio balandžio 13 dienos numeryje. Iš tiesų, laikas surimtėti, baigti negarbingus žaidimus, turgavojimąsi toje aikštėje. Kitaip ir nepasakysi - mūsų valdžios institucijos - Seimas, Vyriausybė, Kultūros ministerija, Šiuolaikinio meno centras, Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, architektų, skulptorių, dailininkų sąjungos, įvairūs fondai ir fondeliai pavertė Lukiškių aikštę turgaus aikšte, kokia ji kadaise ir buvo. 
Kiek gali tęstis šis turgaus šurmulys, nesugebėjimas apsispręsti, stumdymasis vieni nuo kitų, neatsakingumas, nesuvokimas, kad mes jau iškovojome laisvę ir esame verti Laisvės paminklo svarbiausioje sostinės aikštėje. Būtent Laisvės monumento, o ne kokio nors vieno kovos už laisvę simbolio. Tokių simbolių turime ne vieną - Vytį, Vyčio Kryžių, Gediminaičių stulpus, trispalvę vėliavą ir kt. Kodėl norima vieną iš jų išskirti ir pastatyti Lukiškių aikštėje? Juo labiau, kad tų kovos už laisvę simbolių matome visur. O Laisvės monumento, kuris įamžintų visus kovos už laisvę simbolius neturime.Išskyrus Juozo Zikaro Laisvę, kurią jis vienas be komisijų, konkursų, ilgiausių abejonių ir svarstymų sukūrė vienas pažymint Lietuvos Nepriklausomybės 10 - metį. Šios Laisvės kopiją matome Prezidentūroje, prie jos fotografuojasi į Lietuvą atvykę užsienio valstybių karaliai ir prezidentai. Vargu, ar jie eitų į Lukiškių aikštę fotografuotis prie bunkerio.
Absurdiški yra bunkerio šalininkų tvirtinimai, kad monumentai jau paseno, kad paminklų era baigėsi. Ji niekada nepasens ir nesibaigs. Ar paseno Laisvės statula Niujorke, kurią amerikiečiams padovanojo prancūzai, kai JAV šventė Nepriklausomybės 200 metų jubiliejų?
Be abejo, reikia skelbti naują konkursą dėl Lukiškių aikštės monumento. Ar nevertėtų į jį pasikviesti ir užsienio valstybių specialistus? Juk mes taip mėgstame remtis užsienio ekspertais ir mokėti jiems didelius pinigus.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-04 14:04
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas

2018-05-06 15:03

Dar tokios prasros Vyriausybės Lietuva naturėjo,

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media