2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Žurnalistas Jonas Laurinavičius: „Tai mūsų stiprybės pagrindas, gyvybiškai svarbi sąauga su gimtuoju kraštu“

2023-01-03
 
Stasys Lipskis

 

Žinomas žurnalistas ir kraštotyrininkas, daugelio knygų autorius Jonas Laurinavičius kartu su sūnumi Valdu netoli Vilniaus yra įsteigęs privatų literatūros ir istorijos muziejų „Riešė". Čia jau sukaupta daugybė įdomiausių eksponatų apie talentingų Aukštaitijos poetų Pauliaus Širvio bei Antano Vienažindžio gyvenimą ir kūrybą (knygos, straipsniai, nuotraukos, laiškai). Šio privataus muziejaus tikslas, anot paties Jono Laurinavičiaus, ne tik kaupti, saugoti ir eksponuoti surinktą medžiagą apie istorinius Lietuvos įvykius, garbius žmones, ypač mūsų šeimų kraštiečius, mūsų buvusius bendramokslius, bendradarbius, pažįstamus, bet ir apie pačius mūsų šeimos narių prosenelius, senelius, tėvus.
„Kiekvienas žmogus,- rašo Jonas Laurinavičius,- turi žinoti savo dinastijos šaknis, savo kilmę, bočių nuveiktus darbus, taip pat tas vietas, istorines aplinkybes, kuriose jie gyveno. Tai mūsų stiprybės pagrindas, gyvybiškai svarbios sąaugos su gimtuoju kraštu, gražiausių šeimos tradicijų perdavimas iš kartos į kartą".
Svajonė muziejuje išskirti ypač brangias šeimos relikvijas jau įgyvendinta pirmaisiais darbais. Su „Riešės" muziejaus nuoroda ką tik pasirodė dvi įspūdingos Jono Laurinavičiaus knygos" „Tėtė" (40 psl.) ir „Mama" (248 psl.). Abi jos išleistos kokybiškai, profesionaliai, autoriaus tekstus solidžiai papildo istorinės nuotraukos, dažniausiai - spalvotos.
Pradėjęs rašyti knygas apie brangiausius savo žmones - Motiną ir Tėvą - susidūrė su netikėta sau problema. Jonas Laurinavičius, kaip kraštotyrininkas, visą gyvenimą domėjosi praeitimi, parašė šimtus apybraižų apie Amžinybėn išėjusius žmones. O štai pradėjęs raustis savo archyvuose, žinių apie tėvų, senelių ar prosenelių gyvenimą nedaug teatrado... Tad teko ne kartą pabuvoti valstybiniuose archyvuose, kalbinti dar išlikusius senų laikų amžininkus.
Atkaklios Autoriaus pastangos davė vaisių. Išleistos dvi minėtos knygos - tai ilgaamžis paminklas brangiausiems gyvenimo žmonėms, eiliniams kaimo žmonėms, dažniausiai, deja, mažaraščiams...
Apie savo brangiausius žmones Jonas Laurinavičius yra paskelbęs ne vieną straipsnį, sukūręs ne vieną eilėraštį ar stilingą prozos vaizdelį. Tačiau dabar, rašydamas minėtas knygas, jis vėl paniro į prisiminimus, iš menkiausių nuotrupų sugebėjo atkurti jų gyvenamąją aplinką. Archyvinių dokumentų inspiruoti vaizdai liejosi per kraštus - tik spėk užrašyti.
Autorius pripažįsta, jog atsiminimų lektūra skaitytojams įprasta - kiek didžiųjų ir visai nedidžiųjų plunksnos darbininkų yra prirašę kūrinių savo motinoms, kiek išleista antologijų, rinkinių. Tačiau imkite ir sudėkite knygas, kurias autoriai būtų parašę vien apie savo motinas. Turbūt vaizdas būtų pernelyg skurdus, ypač kalbant apie motinas, kurios niekams nežinomos, nepopuliarios, nepasižymėjusios kūrybine ar visuomenine veikla...
Taip, apie tokius kuklius, istoriniais ar nacionaliniais laimėjimais nepasižymėjusius žmones, geriausiai gali parašyti jų vaikai. Tad pagirtinas Jono Laurinavičiaus sumanymas papasakoti visiems Lietuvos žmonėms, kas jį pagimdė, kas jį išvedė į gyvenimo erdves. Baigdamas knygą, autorius teigia, kad „rašiau savo vaikams, anūkams, proanūkiams, idant jie žinotų savo dinastijos šaknis, kokia buvo mano mama, prie kokių santvarkų ji gyveno, kaip neatpažįstamai pasikeitė žmonių buitis, kokios vertybės turi išliekamąją vertę".
Jonas Laurinavičius atvirai prisipažįsta, jog šias knygas rašė gal kiek ir skubotai. Bet autorių galima suprasti - šiemet jis įžengs jau į savo 85-mečio jubiliejų. „Todėl,- sako Jonas Laurinavčius,- turėjau rašyti, nes niekas kitas atsiminimų apie mamą, jos aplinką neparašys, juk jau nebėra kam. Visi išėję... Beje, gal per daug vietos skyriau savo paties gyvenimui, darbuotei, bet nemanau, kad tai gožia mamos paveikslą - visas mamos gyvenimas nuo mano vaikystės ėjo tik šalia manęs... Lengvas ar sunkus buvo mano gyvenimas, didele dalimi toks pat buvo ir jos".
Abiejose knygos pateikiami ne tik prisiminimai, o spausdinamos ir tikslios biografinės nuorodos tiek apie Jono Laurinavičiaus, tiek ir apie jo tėvų gyvenimus.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-03 13:46
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Ipolitas Skridla

2023-01-27 13:34

Manau, kad tai gražus,sveikintinas ir kolegos Jono dėka įgyvendintas,sumanymas.Geriausios sėkmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media