2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Knygos sutiktuvėse - galimybė nemokamai pamatyti brangenybių skrynutę

2013-10-21
 
Penktas “Lietuvos istorijos" tomas “Veržli Naujųjų laikų pradžia. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1529-1588 metais".

Penktas “Lietuvos istorijos" tomas “Veržli Naujųjų laikų pradžia. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1529-1588 metais".

 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai ir Lietuvos istorijos institutas pristato penktą "Lietuvos istorijos" tomą "Veržli Naujųjų laikų pradžia. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1529-1588 metais". Šia proga 2013 m. spalio 22 d., antradienį, 18.00 val. Valdovų rūmų muziejaus Lankytojų vestibiulio auditorijoje rengiamos knygos sutiktuvių vakaras. Jo dalyviai turės galimybę nemokamai aplankyti tarptautinę parodą "Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių" ir pasigrožėti eksponatu, kuris liudija mokslinėje studijoje nagrinėjamą istorinį laikotarpį.

"Džiaugiamės turėdami galimybę plačiajai visuomenei pristatyti kompetentingų tyrinėtojų, Lietuvos istorijos instituto mokslininkių prof. habil. dr. Jūratės Kiaupienės ir doc. habil. dr. Ingės Lukšaitės parengtą penktąjį "Lietuvos istorijos" tomą, kuris vertas atidaus dėmesio, nes tai yra puiki Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės klestėjimo laikus apibendrinanti akademinė studija, taip pat ir dėl to, jog tai - naujas skvarbus žvilgsnis į šio laikotarpio valstybės ir visuomenės, kaip savito sociokultūrinio fenomeno, tapsmą ir raidą lyginamajame Europos istorijos diskurse", - sako Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Simboliška, kad šis, penktasis, "Lietuvos istorijos" tomas pasirodė beveik kartu su į Valdovų rūmų muziejų iš Sankt Peterburgo Valstybinio Ermitažo atkeliavusia Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynute. Būtent dėl šios priežasties knygos pristatymas tapo vienu šios tarptautinės parodos renginių ciklo "XVI a. skrynutės lobiai" akcentų.

Knygos pristatymo vakare dalyvaus ne tik šio "Lietuvos istorijos" tomo autorės prof. habil. dr. Jūratė Kiaupienė bei doc. habil. dr. Ingė Lukšaitė, bet ir prof. habil. dr. Antanas Tyla, doc. dr. Jolanta Karpavičienė, dr. Rimantas Miknys, doc. dr. Saulius Žukas. Vakarą ves Lietuvos istorijos instituto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos skyriaus vedėja dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

"Penktasis "Lietuvos istorijos" tomas atveria ištisą istorijos epochą, kurioje atsispindi XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės raida. Ji aprašoma atskleidžiant santykį su kitų Europos kraštų, valstybių, visuomenių raida, siekiant parodyti, kad tuo laikotarpiu Lietuvos valstybės geopolitinėje erdvėje būta visos Europos kaitos ženklų, kurie liudijo protomodernios visuomenės kūrimąsi. Neabejoju, kad šios naujos istoriografijos įžvalgos, perteiktos patraukliai ir stilistiškai nepriekaištinga kalba, bus įdomios ne tik Lietuvos istoriją tyrinėjantiems, bet ir ja besidomintiems. Ši studija liudija Lietuvos istorijos tyrinėjimų brandą, veria naujas linkmes istoriografijos plėtotei", - teigia dr. J. Karpavičienė.

Akademinė knygų serija "Lietuvos istorija" leidžiama pagal specialią Lietuvos istorijos instituto programą nuo 2004 metų. Iš viso yra 12 šios serijos tomų. Juose pateikiama Lietuvos istorijos nuo seniausių laikų iki šių dienų sintezė. Svarbiausia koncepcinė sintezės autorių kolektyvo išdiskutuota nuostata - atskleisti Lietuvos, kaip savito sociokultūrinio fenomeno, tapsmą ir raidą, rašyti procesų, o ne įvykių istoriją. Tokia koncepcinė sintezės orientacija suteikia galimybę parodyti, kaip klostėsi, transformavosi Lietuva, atskleisti šio istorinio laiko tėkmėje kitusio sociokultūrinio fenomeno raiškos būdus, formas, rezultatus, parodyti sukurtojo istorinio paveldo visumą Europos ir regiono istorijos kontekste.

Tokia koncepcinė nuostata Lietuvos istoriografijai yra nauja. Iki šiol parašytos ir paskelbtos Lietuvos istorijos sintezės buvo orientuotos visų pirma į Lietuvos valstybės ir lietuvių tautos istoriją.

 

 

Papildoma informacija:

2013 m. spalio 22 d., antradienį, vyksiančio penkto "Lietuvos istorijos" tomo "Veržli Naujųjų laikų pradžia. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1529-1588 metais" pristatymo vakaro pradžia ᆲ- 18.00 val., tarptautinę parodą "Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių" nemokamai bus galima aplankyti prieš renginį - nuo 17.30 val.

Norinčiuosius apsilankyti renginyje maloniai prašome užsiregistruoti iš anksto tel. (8 5) 262 0067, renginiai@valdovurumai.lt arba internete užpildydami specialią registracijos formą: https://docs.google.com/forms/d/1QI_6HkuGt_BHjz4oinbRB9dwPPXdJbWwktaAVkd9gTY/viewform

 

 

Daugiau informacijos:

Ramunė Hazir

Komunikacijos koordinatorė

Tel.: (8-5) 2622645

Mob. tel.: (+370) 60613130

El. paštas: r.hazir@valdovurumai.lt

www.valdovurumai.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-21 13:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media