2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Juliaus Sasnausko knygos „Kraujomaiša“ pristatymas

2019-06-03
 
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje birželio 10 d. 17.30 val. vyks kunigo ir publicisto Juliaus Sasnausko OFM knygos „Kraujomaiša" pristatymas.
Naujoje kunigo J. Sasnausko knygoje tęsiama postilių tradicija, paprastai tariant, Šventojo Rašto eilučių aidas žmonių gyvenime. Bet šie tekstai kiek skiriasi, juose nėra tiesioginio Biblijos ištraukų interpretavimo ir pritaikymo - visa tai tarsi paskandinta kasdienių įvykių ir emocijų sraute, prisiminimų fragmentuose, dvasininko patirties detalėse. Kalbėdamas apie knygos žanrą, autorius atvirauja: „čia tarsi dienoraščio lapeliai. Jie taip kelerius metus ir rašėsi, atplyšdavo nuo kunigiškos kasdienybės; lygiai taip išeidavo po vieną skaitytojams į rankas. Dabar susirenka draugėn, vėl susimaišo. Tinka priskirti ir senajam pavadinimui - post illa verba. Tai reiškia, kad viskas jau buvo kažin kadai susakyta. Tu tik atkartoji. Bet savu balsu."
Knygos pavadinimas „Kraujomaiša" plačiąja prasme atliepia krikščioniškąją įsikūnijimo teologiją, dieviškos ir žmogiškos prigimties sampyną Jėzaus Kristaus asmenyje ir iš to kylančią galimybę kiekvienam žmogui būti dieviškumo atspindžiu, kartu ir drastišką dvasios ir kūno, dangaus ir žemės, amžinumo ir laikinumo maišymąsi. „Kraujomaiša" todėl, kad nuo Adomo ir Ievos per Biblijos knygas ritasi mintis, jog žmonijai duota dieviškojo kraujo. Dievas, atėjus metui, irgi įsileidžia mūsų kraują į savo gyslas. Ką tai reiškia, bent jau mums kartais ima ir pasirodo. Tik ko daugiau - gražumo ar siaubo?" - svarsto knygos autorius J. Sasnausko. Kraujomaišos metafora taip pat nusako neleistinų, draudžiamų dalykų paradoksalų perrašymą ir pajungimą tam, ką krikščionybė vadina malone, atpirkimu, išganymu. Visą knygą yra persmelkęs įsitikinimas (ir patyrimas), kad Dievas geba ištiesinti kreivus žmonių kelius ir nuodėmės tamsą paversti netikėta, protu nesuvokiama šviesa.
Pristatyme dalyvaus knygos autorius J. Sasnauskas OFM, poetė, „Šiaurės Atėnų" vyriausioji redaktorė Giedrė Kazlauskaitė ir dailininkas Motiejus Vilutis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-03 12:25
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Muziejininkai

2019-06-10 21:06

Gal gerbiamas kunigas Julius Sasnauskas, gavęs prieš kelis metus literatūrinę Vaižganto premiją, suras laiko ir galimybių padovanoti tą savo knygą (ne šitą, o premijuotą) su autografu Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui? Ten sukaupta beveik visų laureatų knygos, nėra tik J. Sasnausko ir Gintarės Adomaitytės. Žurnalistų sąjunga turėtų tuo pasirūpinti, laureatams priminti. Tai nepagarba Vaižganto krašto žmonėms. Kolegų muziejininkų iniciatyva sveikintina, o laureatams, kurie muziejui nedovanoja savo knygų, turėtų būti gėda.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgis

2019-06-08 11:57

nesgi Šventam Rašte pasakyta: veiskitės ir dauginkitės. O kaip galima veistis nesidauginant, gal sporomis, kaip grybai?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Joris

2019-06-08 11:51

Jeigu kunigas su vienuole - tai ne kraujomaiša, o paties dievulio šventa dovana.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bet...

2019-06-04 15:58

...kraujomaiša reiškia ir artimų giminaičių poravimąsi. Argi kunigėlis to nežinojo parinkdamas knygai TOKĮ pavadinimą?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media