2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Seimo nariai demonstruoja pagarbą žodžio laisvei. Viešo kalbėjimo kultūra turėtų irgi keistis

2014-01-24
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

Sausio 23 dieną Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pristatė Baudžiamojo kodekso ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektus (atitinkamai Nr. XIIP-1420 ir XIIP-1421), kuriais siūloma baudžiamuoju nusižengimu (šmeižimu) pripažinti tik tokią veiką, kai apie kitą žmogų paskleidžiama tikrovės neatitinkanti informacija, galinti paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, neva šis padarė nusikaltimą. Sankcijoje nustatoma, jog asmuo už tokią veiką galėtų būti baudžiamas bauda (atsisakant su laisvės apribojimu ar atėmimu susijusių bausmių). Taip pat siūloma atsakomybę už valstybės tarnautojų ar viešojo administravimo funkcijas atliekančių asmenų įžeidimą numatyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse.

Pataisoms po pateikimo pritarė 43, prieš balsavo 2, susilaikė 27 Seimo nariai. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektus plenariniame posėdyje numatoma svarstyti pavasario sesijoje.

Gal daugelis ir nepatikės, bet asmeniškai didžiuojuosi ir džiaugiuosi tais 43 Seimo nariais, kurie šiandien padarė viską, jog mūsų parlamentinė respublika žengtų vieną svarbiausių demokratijos žingsnių - dekriminalizuotų bent dalį atsakomybės už žodžio laisvės pažeidimus. Tikrai didele parama tapo net ir tie 27 nariai, kurie susilaikė dėl pasiūlymų, otačiau nebalsavo prieš. Tik iš tiesų moraliai ir psichologiškai stiprūs ir brandūs politikai gali ryžtis tokiam žingsniui - iškęsti net aštriausią, gal ne visada pagrįstą ir piktą ar įžeidžiančią kritiką nekeršydami baudžiamuoju kodeksu. Stiprybės ir sėkmės visiems, kurie prisidėjo prie šio sprendimo. Tuo pačiu norisi pasiųsti aiškią žinią savo kolegoms - kitas žingsnis turi žengtas ir mūsų bendruomenės - savikritiškas žvilgsnis į savo profesionalią veiklą ir ne visada sąžiningą, padorią ir etišką kitų žmonių kritiką. Ir ta proga norisi pacituoti Seimo vadovės žodžius:

Demokratinėje visuomenėje spaudos ir žodžio laisvė, žiniasklaidos laisvė yra tos vertybės, kurias reikia stiprinti. Daugelyje ES valstybių baudžiamoji atsakomybė už šmeižtą ir įžeidimą yra  dekriminalizuota arba taikoma labai retai. Manau, kad atimti žmogui laisvę ar skirti baudžiamąją atsakomybę už įžeidimą, nėra racionalu. Atsižvelgiant į situaciją Lietuvoje, įstatymų pakeitimai yra būtini.

Ir jei kas sakys, kad Lietuvoje demokratijos suvokimas yra labai žemo lygio, tai daugumos politikų šiandien išreikšta valia dekriminalizuoti pažeidimus žodžio laisvės srityje gali ne tik į šipulius sugriauti tokią kritiką, bet ir parodyti net mūsų kaimyninėms valstybėms, kad Lietuva gali būti tikra lydere savo regione žodžio laisvės suvokimo, saugojimo ir garantavimo srityje.

Beje, vakar nusiunčiau minėtas pataisas įvertinti ESBO žiniasklaidos teisės ekspertams. Žadama, kad jau maždaug po dešimties dienų Lietuva gaus ir oficialų ESBO įvertinimą.

 

Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-04 11:26
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vidas

2014-01-25 10:56

Gerai, kad tokį įstatymą priėmė.
Žurnalistmas bus lengviau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media