2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Raseinių valdžios cinizmas ir įžūlumas – rimtas iššūkis demokratijai. Ir spjūvis į įstatymus

2014-02-19
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

 Dainius Radzevičius

 

Nepriklausomybės dienos išvakarėse Raseinių rajono valdžia pasigyrė, kad jų rajone atsirado naujas laikraštis, kuriame nebus "jokios negatyvios informacijos". Viskas aišku - Raseinių rajone bus kuriamas informacinis rojus, kuriame viskas yra tik gerai arba labai gerai. Ir už tai, matyt, reikės dėkoti vietos valdžiai.  O šią "gražią" informacinio rojaus  iniciatyvą įgyvendina Švietimo centras.  Matyt, juos įkvėpė Druskininkų rajono mero sukurtas virusinis ir maro epidemijos požymių turintis projektas - laikraštis "Mano Druskininkai".

Dar praėjusių metų gruodį Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba labai aiškiai pasakė savo sprendime, kad Druskininkų valdžios iniciatyva pradėtas leisti valdiškas propagandinis leidinys neatitinka įstatymų nuostatų ir todėl tokia leidyba yra neteisėta. Buvo duotas terminas sutvarkyti šį klausimą, tačiau Druskininkų valdžia nutarė ne vykdyti reikalavimus, bet... skųstis teismui ir tokiu būdu iš esmės parodyti visiems savo arogantišką požiūrį.  Normalioje visuomenėje buvo galima tikėtis ne tik vietinės valdžios atsiprašymo už tokius veiksmus, bet gal net ir atsakingų asmenų atsistatydinimo iš užimamų pareigų. Tai būtų visai normalus žingsnis ir gėdos nuplovimas. Tačiau ne pas mus...

Todėl šį kartą, pamatęs Druskininkų patirtį, komentaro gal ir nebūčiau rašęs.  Jei ne Raseinių valdžios įžūlumus ir cinizmas spjaunant mums visiems į veidą ir mūsų šalies demokratijai dar labiau. Perskaitęs vietos valdžios paaiškinimus, kodėl jie nusprendė viešais pinigais liaupsinti savo rajono gyvenimą, pasijutau lyg man sovietų armijos "praporščikas" kerziniu batu būtų per veidą užvažiavęs:

„Mūsų Raseiniai" pasieks ir atokesnes vietoves, nes jis leidžiamas 5 tūkst. egz. tiražu. Atsiradus paklausai, tiražas bus didinamas kaip ir jo puslapių skaičius. Už naująjį laikraštį leidėjai pirmiausiai turėtų padėkoti rajono laikraščiams- senbuviams, kurie, įsijautę į monopolininkų vaidmenį, taip „užraitė" informacijos spausdinimo įkainius, kad nebebuvo įmanoma tokius apetitus patenkinti".

Galime tik priminti, kad Raseinių valdžios požiūris į darbo viešumą ir skaidrumą, pakantumą kritikai buvo jau ne kartą viešumon keltas ir mūsų kolegų. Štai vienas iš lrytas.lt skelbtų Gintaro Šiupario straipsnių.

Todėl man ir mano kolegoms dabar reikės išsiaiškinti, kokiu mistiniu būdu Raseiniuose sugebėta parengti, išleisti ir išplatinti 5000 egzempliorių laikraštį. Pasakysiu atvirai - netikiu, kad tik tiek nekainavo leidinys,  nors apie tai giriamasi savivaldybės puslapyje. Nebent... Dalis kaštų paslėpti ir nerodomi. Pvz., informaciją rengia darbuotojai, kuriems mokamos algos, bet jos neįtraukiamos į sąnaudas. Tada tai yra grubi ir įžūli apgaulė. Bet tikiu, kad kolegos netruks išsiaiškinti visas aplinkybes.

Na o įstatymų laikymąsi prižiūrinčios įstaigos turėtų kuo skubiau imtis tyrimo, nes Druskininkų ir Raseinių valdžios siautėjimas jau įgauna afrikinio kiaulių maro epidemijos požymių. Neturėtume stebėtis, kad Druskininkų, Kauno rajono ir Raseinių rajono valdžios plojimai katučių dėl savų laikraščių turėjimo gali patikti ir  kitiems, siauroko mąstymo ir demokratijos veikimo mechanizmų nesuvokiantiems miestų vadovams. Bet jei nuo afrikinio kiaulių maro plitimo iš Baltarusijos galime apsisaugoti tvora už 41 mln. litų, tai kas apsaugos nuo malinauskų, mielinių skleidžiamos nedemokratijos bacilos?

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-19 14:37
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Taip

2014-02-22 13:51

Mūsų valdžia vis labiau įžūlėja.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media