2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Jei katalikų vyskupai prižiūrės žurnalistų etiką, tai gal žurnalistai galėtų kunigus prižiūrėti?

2014-10-22
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

 Dainius Radzevičius

Jei Seimo valia bus galutinai patvirtinta ir Prezidentės, tai Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etiką turėtų prižiūrėti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencijos atstovai. Manau, kad tai absurdas. O ką mano apie tai kiti?

Spalio 16 dieną Seimas patvirtino parlamentarų Vilijos Aleknaitės Abramikienės ir Jurgio Razmos siūlymą į Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigėjus priverstinai priimti ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją. Tokią asociaciją dar tik planavo kurti didžiausios ir įtakingiausios žiniasklaidos organizacijos. Norėta pagaliau imtis realios savitvarkos žiniasklaidos srityje. Apie tai daug kalbėta ir su politikais. Pagaliau jie tam pritarė, buvo parengtas įstatymo projektas, diskutuota komitetuose ir plenarinių posėdžių metu. Net sutarta, kad jei jau tikra savitvarka, tai tegul visą atsakomybę už savo etiką ir prisiima žurnalistai su leidėjais. Įstatymo projekte numatyta, kad Visuomenės informavimo etikos asociacija savo veikla siekia užtikrinti Kodekso nuostatų laikymąsi, visuomenės informavimo etikos principų puoselėjimą visuomenės informavimo veikloje ir ugdyti visuomenės sąmoningumą vertinant visuomenės informavimo procesus bei naudojantis viešąja informacija.

Tačiau praėjusią savaitę, spalio 16 dieną, Seime vykstant įstatymo priėmimui staiga buvo įtrauktas pasiūlymas dėl prievartinio Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencijos atstovo įtraukimo į Visuomenės informavimo etikos asociaciją. Štai tas pasiūlymas. Kas įdomu, buvo pasiūlyta ir dar viena "naujovė" - Žurnalistų etikos inspektoriaus kandidatūrą turėtų teikti kažkokios naujos cerberinės asociacijos, kurių "viena iš veiklos sričių yra rūpinimasis visuomenės apsauga nuo žalingo informacijos poveikio". Nė vienos tokios oficialios dar neteko matyti. Gal kas tokią girdėjo?

Na o jei jau visai be juokų, tai mus nuo pikto (taip pat ir turinio) saugo tik bažnyčia. Todėl ji, matyt, ir siūlys tą atstovą į Žurnalistų etikos inspektorius. Vyskupų atstovas su savo požiūriu prižiūrės ir žurnalistų, ir leidėjų etiką. Bet jei tai yra normalu, tai gal reikia įstatymu įtvirtinti, kad ne tik teisėjų atrankoje dalyvautų žurnalistai, bet ir katalikų kunigų etiką prižiūrėtų žurnalistai?

 

Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-03 10:54
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Feliksas

2014-11-05 14:25

Jeigu yra rašančių, kodėl ne ?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

S.A.

2014-10-26 10:28

O kodėl ten nesiųlo reformatų kunigų? Reformatai Lietuvai ne mažiau nusipelnė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

cerberinės asociacija Razmos ir Abramikienes lovoje.

2014-10-23 17:37

Tegu Abramikiene ir Razma apgyvendina kunigelius savo namuose. Tai bus rūpinimasis visuomenės apsauga nuo žalingo informacijos poveikio". Nebudami zurnalistais, politikieriai daug ko prifantazuoja. Matyt neturi ka veikti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Pritariu Radzeviciui

2014-10-23 17:31

Koks kunigelis suganys tas aveles. Joks. Bet kalti bus zurnalistai. Tai geriau tegu jie nesikisa i svetimus reikalus. Jie baznycia valdo be jokiu kontrolieriu. O jeigu jie nori rasyti spaudai, pritarsiu vel.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media