2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Baudžiamojo proceso priemonės prieš BNS žurnalistus – neadekvačios

2013-11-08
 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

 Dainius Radzevičius

 

 

Lietuvos žurnalistų sąjunga remia kolegas iš  naujienų agentūros BNS, kurie siekdami ginti viešą interesą informavo Lietuvos visuomenę apie galimas grėsmes jai ir tokiu būdu padarė milžinišką paslaugą visuomenei. Tačiau dėl šios situacijos baudžiamąjį persekiojimą pradėję teisėsaugos pareigūnai, kurie ėmėsi kraštutinių teisinių priemonių prieš dalį vienos profesionaliausių žiniasklaidos priemonių, privalo adekvačiai vertinti situaciją.

Lietuvos žurnalistų sąjunga viešai primena, kad profesionalūs žurnalistai neturi teisės atskleisti informacijos šaltinio jokioje situacijoje, tad pareigūnų bandymai prievartinėmis priemonėmis sužinoti žurnalistų saugomą informaciją kelia realią grėsmę laisvai žurnalistikai Lietuvoje. Todėl LŽS tikisi, kad Seimo valdybos inicijuota parlamentinės kontrolės procedūra atsakys į daugelį rūpimų klausimų. LŽS atidžiai stebės visą teisinį procesą, apie jo eigą informuos ir ESBO atstovę žodžio laisvei ir nuolat teiks persekiojamiems žurnalistams pagalbą.

"Žodžio laisvė - labai trapus dalykas. Ji reikalinga kiekvienam demokratinės visuomenės žmogui. Tik tada žurnalistai gali tinkamai atlikti savo pareigas, kai žmonės nebijo kalbėti apie jiems rūpimus dalykus ir kai tie žmonės žino, kad jie gali pasitikėti žurnalistais ir nebus išduoti. Tačiau STT veiksmai bandant priversti žurnalistus diskredituoti save ir išduoti svarbiausius profesionalų pricipus rodo, kokas mažas kai kurių teisėsaugininkų supratimas apie demokratinę santvarką ir žodžio laisvę. Galima sakyti, kad kol kas STT kaip institucija demokratijos egzamino neišlaikė. Tačiau visos klaidos gali būti taisomos."

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-09 11:59
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Rasa

2013-11-10 11:40

Dainiau, esi išrinktas LIETUVOS žurnalistų sąjungos pirmininku ir turi stoti už mus visus, nelaukdamas pritarimo. Mes balsus jau atidavėme.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

J.G.

2013-11-09 15:47

Reikia ginti kolegas. Kitaip ant galvos užlips.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media