2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Lietuvos nevyriausybinių organizacijų kreipimasis į Lietuvos akademinę bendruomenę

2014-11-11
 
Lietuvos kultūros kongreso pirmininkas Krescencijus Stoškus

Lietuvos kultūros kongreso pirmininkas Krescencijus Stoškus

 

Lietuvos nevyriausybinių organizacijų kreipimasis į Lietuvos akademinę bendruomenę

 

2014 m. lapkričio 7 d.

Vilnius

 

Kreipimąsi paskatinusios priežastys:

Lietuvoje yra įregistruota per 17 tūkst. nevyriausybinių organizacijų (NVO). 2013 m. priimtas LR Nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymas, kurio tikslas - kurti palankią aplinką nevyriausybinėms organizacijoms, užtikrinti tinkamas jų, kaip svarbių pilietiškumą ugdančių junginių, veiklos ir plėtros sąlygas. Įstatymas nustato NVO plėtros politikos formavimo ir įgyvendinimo principus, valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų bendradarbiavimo su NVO sąlygas. Įstatyme (7 str. 1 dalyje ) nustatyta, kad iš valstybės institucijų ir įstaigų, nacionalinių skėtinių nevyriausybinių organizacijų ir jų asociacijų bei Lietuvos savivaldybių asociacijos pasiūlytų atstovų sudaroma visuomeniniais pagrindais veikianti Nevyriausybinių organizacijų taryba (toliau - NVO taryba).

Taryba turi teisę:

1) dalyvauti rengiant teisės aktų, susijusių su nevyriausybinių organizacijų plėtros politika, projektus; 2) LR įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka gauti iš ministerijų, Vyriausybės įstaigų, valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, kitų organizacijų informaciją ir dokumentus, kurių reikia Nevyriausybinių organizacijų tarybos uždaviniams ir funkcijoms atlikti; 3) kviesti į savo posėdžius ministerijų, Vyriausybės įstaigų, valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, kitų organizacijų atstovus ir kitus asmenis spręsti klausimų, susijusių su Nevyriausybinių organizacijų tarybos uždavinių ir funkcijų atlikimu; 4) sudaryti darbo ar ekspertų grupes nevyriausybinių organizacijų plėtros politikos klausimams svarstyti; 5) naudotis kituose teisės aktuose nustatytomis teisėmis.

Taryba sudaroma iš dvidešimties narių: devyni valstybės institucijų ir įstaigų atstovai, vienas Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovas ir dešimt NVO (nacionalinių skėtinių NVO bei jų asociacijų) atstovų. Įstatymas nustato, kad 10 atstovų į NVO tarybą nacionalinės skėtinės NVO ir jų asociacijos deleguoja bendru sutarimu. 

 

Pažymėtina, kad įstatymas nenustato kriterijų, kuriais remdamosi NVO bendru sutarimu deleguotų 10 atstovų į NVO tarybą.

 

Todėl 2014-10-23 vykusiame nacionalinių skėtinių NVO ir jų asociacijų atstovų pasitarime nuspręsta kreiptis į Lietuvos akademinę bendruomenę ir Lietuvos Mokslų Akademijoje surengti atvirą diskusiją  prioritetinėms visuomenės gyvenimo sritims aptarti ir svarbiausioms visuomenės vystymo kryptims nustatyti. Daugelio NVO atstovų nuomone, būtent joms NVO taryboje ir turėtų būti atstovaujama.

 

Konferencijos tikslas:

 

Išanalizavus esamą padėtį, apibrėžti svarbiausias šiandienos Lietuvos pilietinės visuomenės vystymo kryptis ir nustatyti atitinkamų sričių nacionalinių skėtinių NVO ir jų asociacijų atstovų dalyvavimą NVO taryboje principus ir tvarką pagal galiojantį LR Nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymą.

 

Todėl maloniai prašome Jus aktyviai įsijungti į svarbiausių visuomenės vystymo krypčių nustatymo ir NVO tarybos sudarymo darbo grupės veiklą, kuria siekiama teikti atitinkamas LR Nevyriausybinių organizacijų įstatymo pataisas ir siekti bendro sutarimo dėl NVO tarybos sudarymo kriterijų bei atstovavimo joje tvarkos nustatymo.

 

Būtume dėkingi, jeigu Jūs aktyviai įsijungtumėte į šią pilietinę akciją ir konferencijoje pateiktumėte rekomendacijas dėl svarbiausių visuomenės raidos krypčių, NVO tarybos atstovų atrankos principų ir sudarymo tvarkos. (Pageidaujama pranešimo trukmė - ne daugiau kaip 10 min.).

 

Konferencijos laikas ir vieta:

 

2014 m. lapkričio 27 d., 17.00 val.

Lietuvos Mokslų Akademija, Mažoji salė

 

 

Tikimės Jūsų paramos ir bendradarbiavimo.

 

Pagarbiai,

 

NVO tarybos sudarymo darbo grupės nariai:

 

Lietuvos kultūros kongreso pirmininkas Krescencijus Stoškus

 

Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas

 

Nevyriausybinių organizacijų koordinacinės grupės atstovas Ignas Stankovičius

 

Piliečių gynimo paramos fondo direktorius Stasys Kaušinis

 

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas Vytautas Budnikas

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-29 12:34
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media