2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Dainius Ručinskas: apie žurnalistines antis ir “anteles”

2016-04-18
 
 

Dainius Ručinskas

LŽS narys

 

Kaip grūdai supykdė CK sekretorių P. Griškevičių

 

 

 

   Sovietiniais laikais Lietuvoje veikė vienintelė valstybinė žinių agentūra -Elta. Iš jos teletaipais buvo perduodama svarbi vyriausybinė informacija su šifru "A" visiems laikraščiams, radijui, televizijai. Ja skelbti be pakeitimų privalėjo skelbti visi spaudiniai.

   Daug ekonominės informacijos apie šalies pramonės, žemės ūkio pasiekimus Elta perduodavo specialiais ryšių kanalais i Maskvos sąjunginę informacinę agentūrą TASS'ą. Aš dirbdamas Eltoje daug rašydavau apie kolūkių gamybinius pasiekimus, gerus derlius, pirmaujančius gyvulininkystės, augalininkystės ūkius. Vieną info apie gerus grūdų derlius pranešiau TASS'sui. Ją atspausdino sąjunginis laikraštis "Pravda". Viskas būtų buvę gerai, tik deja tarp geriausiųjų neįvardinau gimtojo P. Griškevičiaus Rokiškio rajono.

   P. Griškevičius, perskaitęs tokią info, pasiuto, išsikvietęs padėjėją trankydamas stalą pradėjo šaukti, koks liurbis toje Eltoje sėdi, kodėl tokią nepilną info išleido?

   Tuometinis Eltos direktorius Pažūsis iškvietė "ant kilimo" ir sako: drauguži už tokius fokusus sekretorius neatleis. Dumk greičiau į Rokiškį ir kuo plačiau apdainuok šio rajono laimėjimus. Taip ir padariau, prirašiau reportaže būtų ir nebūtų dalykų. Gerai, kad šią info įsidėjo ta pati "Pravda". P. Griškevičius atlyžo, bet pasakė, kad tokį neatsakingą korespondentą reikia gerokai papurtyti. Taip ir vėl agentūros kolegija mane trims mėnesiams pažemino pareigose, nubraukė premiją.

 

 

Statėm gražius komunizmo ŗūmus

 

   Eltos žurnalistai, tarp jų ir aš tais sovietiniais laikais daug siusdavome panegiriškų žinučių į Maskvos TASS'ą. Nemažą širšalą sukėliau pranešęs, kad viename Šiaulių rajono ūkių pradėjo veikti stambus vaikų darželio kompleksas. Jame įrengtas dengtas plaukiojimo baseinas, didelė žaidimų aikštelė, erdvūs poilsio kambariai. Iš Maskvos atskriejo telegrama su nurodymu skubiai apie šį kompleksą paruošti platų foto reportažą.Ten nuvykęs mano kolega šiaulietis Antanas rado tik kelis paprastus vaikams skirtus kambarius, natūralų tvenkinį ir paprastą pievelę. Teko suktis iš keblios padėties. Informavome, kad dar vyksta kai kurie projekto tobulinimo darbai. Taip, kaip sakoma ir numuilinome šią sensaciją...

 

 

Melagis melavo, per tiltą važiavo...

 

   Per balandžio 1, melagių dieną mes, žurnalistai pasistengdavome kuo įtikimiau apgauti savo skaitytojus. Pamenu, kad aš parašiau, jog Barbakane vietoje ten esančios daržovių saugyklos įrengtas prašmatnus japoniškas restoranas, ten gausu skanių egzotiškų valgių. Kitą dieną sutikau VU dėstytoją, gerą mano bičiulį žurnalistą Joną Bulotą.

   Jis rūgščiai nusišypsojęs ir sako: ar ne tu draugeli paleidai info apie Barbakane veikiantį restoraną? Ten dirbę krovikai iš mūšų ir dar kelių atvykusių gardžiai pasišaipė.

   "Na, kad mane seną žurnalistikos vilką taip apgautų", - purtė galvą J. Bulota.

Ta proga kviečiu į "Neringos" kavinę puodelio kavos ir po 50 gr. ...konjako...

   Arba kita žinutė apie tai, kad iš Baltarusijos pusės Nerimi atplaukia linksmai šokinėdamas būrelis delfinų. Ant dabartinio Žaliojo (anksčiau Dzeržinskio) tilto susirinko nemažas žioplių būrelis, tačiau delfinai taip ir neatplaukė...

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-18 11:46
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media