2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Komisija laikinai sustabdė ne Europos Sąjungoje pagamintų „PBK Lithuania“ laidų retransliavimą Lietuvoje

2013-10-10
 
 

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (Komisija) spalio 9 d. svarstė televizijos programoje „PBK Lithuania" (Pervij Baltijskij kanal - PBK) spalio 4 d. transliuotą laidą „Žmogus ir įstatymas", kurioje buvo paskleista neapykantą kurstanti ir tikrovės neatitinkanti informacija apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius, tyčiojamasi iš Lietuvos žmonių ir niekinamas kovotojų už Lietuvos laisvę atminimas.

Komisija, remdamasi Visuomenės informavimo įstatymu, draudžiančiu tokios informacijos skelbimą, nusprendė įpareigoti Lietuvos jurisdikcijai priklausančius retransliuotojus laikinai 3 mėn. sustabdyti PBK programą sudarančių ne Europos Sąjungos šalių laidų  retransliavimą Lietuvoje.

Komisija taip pat nusprendė kreiptis į Latvijos nacionalinę elektroninės žiniasklaidos tarybą su prašymu laikinai sustabdyti PBK programą transliuojančios bendrovės „Pirmasis Baltijos kanalas" licencijos galiojimą, kol nebus užtikrinta, kad PBK Lietuvoje skleidžiama informacija atitinka Lietuvoje galiojančius teisės aktus.

Apie priimtą sprendimą Komisija nusprendė nedelsiant informuoti ir  visus retransliuotojus, kurie retransliuoja PBK programą Lietuvoje, primindama apie atsakomybę už įstatymus pažeidžiančių programų retransliavimą.

Komisijos sprendimą pagal įstatymą dar turi sankcionuoti Vilniaus apygardos administracinis teismas, tačiau Komisija ragina retransliuotojus nelaukti sprendimo įsigaliojimo, o pasekti UAB „Cgates" pavyzdžiu ir nedelsiant nutraukti minėtų PBK programos dalių retransliavimą Lietuvoje.

 

Lietuvos radijo ir televizijos komisija

Ryšių su visuomene ir užsieniu skyrius

 

P.S.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija parengė medžiagą ir spalio 11 d.  kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl 2013 m. spalio 9 d. priimto sprendimo dėl  „Dėl programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl Televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „PBK LITHUANIA", laikino retransliavimo sustabdymo" sankcionavimo.

Ryšių su visuomene ir užsieniu skyrius

 

P.S.

 

Teismas sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą dėl PBK retransliavimo

 

Nustatęs, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) konstatuotos aplinkybės atitinka LR visuomenės informavimo įstatymo nuostatas, Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 14 d. nutartimi tenkino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos prašymą ir sankcionavo LRTK sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-11 prašymą sankcionuoti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-09 sprendimą „Dėl programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „PBK Lithuania", laikino retransliavimo sustabdymo" ir įvertinęs pateiktą rašytinę medžiagą bei laidos „Žmogus ir įstatymas" vaizdo įrašą, konstatavo, kad LRTK nustatytos aplinkybės atitinka Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo nuostatas. Teismas tenkino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-11 prašymą ir sankcionavo jos 2013-10-09 sprendimą įpareigoti Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančius televizijos programų retransliuotojus 3 mėnesiams nuo šio sprendimo įsigaliojimo dienos sustabdyti programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „PBK Lithuania", retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis neskundžiama.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-14 12:47
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media