2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisijos pranešimas: pagerbti Lietuvos šviesuoliai. Tarp laureatų yra ir žurnalistų

2023-04-01
 
Kovo 30 d. Panevėžio Dailės galerijoje laureatams buvo įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai". Medalis skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą. Tai yra paskatinimas, skiriamas už visuomeninę veiklą, geranoriškus darbus.
2023 m. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalius „Tarnaukite Lietuvai" įteikė Seimo Pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis.
Sveikinimo žodį tarė Panevėžio meras Rytis Račkauskas ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai" kandidatų vertinimo komisijos pirmininko pavaduotojas Antanas A. Jonynas.
Muzikiniu akordu renginį pradėjo Panevėžio muzikinio teatro styginių kvartetas.
Laureatus pristatė aktorius Darius Petkevičius.
2023 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalių „Tarnaukite Lietuvai" laureatai (scenarijaus autorė Vitalija Vasiliauskaitė):
Už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą, pilietiškumo ir demokratijos skatinimą:
VIRGILIJUS JUOZAS ČEPAITIS
„Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signataras, vertėjas, leidėjas, vienas iš Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio kūrėjų. Į politinį Sąjūdį atėjęs iš būrio susirūpinusiųjų prasta Lietuvos kultūros paminklų būkle. Šio kultūrinio sąjūdžio žmonėms 1988 m. birželio 3 d. atsidūrus Mokslų akademijoje, neatsitiktinai Virgilijus Čepaitis buvo išrinktas į Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinę grupę ir tapo atsakinguoju sekretoriumi. Vėliau jam teko koordinuoti Baltijos kelią Lietuvoje, parlamente dirbti Piliečių teisių ir tautinių mažumų komisijos pirmininku. Jis padėjo pamatą ne tik kultūriniam, bet ir strateginiam Lietuvos - Lenkijos bendradarbiavimui, palaikė ryšius su Rusijos demokratiniu judėjimu. Talentingas literatas Virgilijus Čepaitis yra solidžios Sąjūdžio istorijos ir knygų apie Aukščiausiąją Tarybą autorius, kūręs su Sąjūdžiu Lietuvą".
ARTŪRAS GRIGUCEVIČIUS
„Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos pajėgų karys savanoris, klubo „Miško broliai" įkūrėjas ir lyderis. Jis buvusią sovietinę raketinę bazę pavertė Lietuvos laisvės kovų istorijos pažinimo vieta, miško aikštelėje pagal autentiškus brėžinius įrengė partizanų bunkerį, senus pastatus pritaikė vaikų stovykloms, kuriose vyksta patriotizmo, pilietiškumo ir demokratijos pamokos. Šiose stovyklose leitenantas Artūras Grigucevičius rengia Lietuvos kariuomenei tarnauti pasiruošusius jaunuolius. Ukmergės rajono mero apdovanotas už patriotizmo ir meilės tėvynei ugdymą. Nauja Artūro iniciatyva - 20 istorijos klubų sutelkęs tarptautinis festivalis „Kovų istorijos keliais". Nuo pirmųjų karo Ukrainoje dienų jis organizavo paramą ir gabeno į karščiausias karo vietas. Savo pavyzdžiu Artūras Grigucevičius įkvepia ginti žemę, kurioje gyvename."
ARNAS ZMITRA
„Jaunas istorijos mokytojas, Meilės Lukšienės premijos laureatas, po studijų sugrįžęs į savo mokyklą, ir ne tik Šaltinio progimnazijai, bet ir visiems raseiniškiams atveria gimtojo krašto istorijos klodus. 2016 m. dalyvavęs „Misijoje Sibiras" tęsė ją ir toliau: pasakodamas apie tremtį aplankė 100 mokyklų, savo asmeniniu pavyzdžiu skatina moksleivių pilietiškumą ir patriotizmą. Lietuvybės ugdymu rūpinosi dirbdamas Romos ir Melburno lituanistinėse mokyklose, savanoriaudamas Manaus mieste Brazilijoje mokė lūšnynų vaikus anglų kalbos. Arnas telkia raseiniškius rūpintis krašto piliakalniais, kultūros objektais, juos atkuria, tvarko, įpaminklina. Ypač daug dėmesio jaunasis mokytojas skiria Raseinių krašto žydų atminčiai. Arno galva nuolat pramušta naujais sumanymais, kuriuos jis, pasitelkęs kitus, beveik visada įgyvendina: įrengė Kukučio skverą, pastatė paminklą Covidui, apjuosė Žemaitį trispalvėmis. Arnas Zmitra - neužsidarantis savo klasėje mokytojas iš pašaukimo."
JOLITA KUNCAITIENĖ
„Valstybės sienos apsaugos tarnybos kapitonė, kuriai labai rūpi jauni Lietuvos žmonės. Ypač jų santykis su savo valstybe. Tad Jolita Kuncaitienė Vilniaus rajono ir miesto jaunimui rengia įvairias pilietiškumo akcijas, dainų festivalius, konkursus ir viktorinas, organizuoja stovyklas, pati įsteigė „Pilietiškumo ugdymo akademiją", savanoriauja „Pagalbos angeluose", pastebi ir padeda tiems, kam pagalbos labiausiai reikia - už žmonių gyvybių išgelbėjimą ne kartą apdovanota. Neskaičiuodama darbo valandų, Jolita imasi iniciatyvos kur gali: burdama kaimynus į bendruomenę, tarnaudama Krašto apsaugos savanoriškose pajėgose, organizuodama realią pagalbą nepasiturintiems, nes tiki, jog valstybė - tai mes. Jolita Kuncaitienė aktyvi, atsakinga ir pilietiška."
*
Už filantropinę veiklą, ypač jaunų žmonių saviraiškos skatinimą ir rėmimą:
ANYKŠČIŲ JAUNIMO KLUBAS
„Kūrybingas, energingas ir socialiai atsakingas. Tai Anykščių jaunimo varomoji jėga, 2022 metais įsteigusi Atvirą jaunimo centrą, rengianti narkomanijos prevencijos programas, įtraukianti socialiai pažeidžiamus jaunuolius į savanorystės veiklas. Klubas siekia visapusiškai užimti ir ugdyti jaunuolius, atverti galimybes jų saviraiškai, telkti draugystei ir savitarpio pagalbai. Klubas į veiklas per metus įtraukia apie du tūkstančius jaunų žmonių. Tai jėga!"
ANZHELIKA IBRAHIMOVA
„Karo pabėgėlė, Azerbaidžane gimusi Ukrainos pilietė, šiuo metu gyvenanti Lietuvoje. Atjautos ir tolerancijos mokytoja. Įkūrusi visuomeninę organizaciją „Asterics", jaunimą moko pažinti ir suprasti kitą, kitokį, ypač karo žaizdų paliestą jauną žmogų. Rengdama bendras ukrainiečių, lietuvių ir lenkų vaikų stovyklas Anzhelika globoja ukrainiečių karių vaikus, apgaubia juos atjauta, brolyste, meile. 2022 m. kovą iš Charkivo su Raudonuoju kryžiumi į Gargždus ji atvyko taip pat su grupe vaikų. Anzhelika jau nuo 2014 m. rūpinasi Ukrainos kariais, jų reabilitacija ir gydymu Europoje, tad Ukrainos Prezidento apdovanota medaliu „Už drąsą ir pasiaukojimą", ordinu „Už nuopelnus". Anzhelika Ibrahimova gyvena pagalbos ir tarnystės artimui priederme."
VIRGINIJUS STROLIA
„Daugiabriaunė ir plati asmenybė: sąjūdininkas, istorikas, parlamento gynėjas, leidėjas, atminties paminklų gimtosiose vietose statytojas, pirmasis Anykščių krašto Garbės ambasadorius Ukrainoje, už Lietuvos ir Ukrainos istorinių ryšių puoselėjimą apdovanotas garbės ženklu „Lietuvos diplomatijos žvaigždė". Po ilgo ir kūrybiškai aktyvaus leidėjo darbo Ukrainoje Virginijus grįžo į gimtuosius Latavėnus ir jau spėjo daug nuveikti: išleido Strolių giminės istoriją, baigė formuoti piligrimų kelią po Latavos kraštą, organizuoja ukrainiečių karo pabėgėlių veiklas Anykščiuose, rūpinasi jų dvasiniu religiniu gyvenimu, aprūpina ukrainiečių vaikus vadovėliais ir knygomis jų gimtąja kalba. Visa ši veikla neskaičiuojant savo laiko ir išteklių. Virginijus Strolia - nepailstantis mecenatas."
DANUTĖ KRIŠČIŪNIENĖ
„Pedagogė, kūrybinga Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokyklos vadovė, Lietuvos surdopedagogų asociacijos pirmininkė, aktyvi visuomenininkė, kurios pagrindinis gyvenimo moto - pagalba silpnesniam, ypač likimo nuskriaustam žmogui. Danutė ieško ir randa paramą daugiavaikėms šeimoms, diabetu sergantiems vaikams, globoja vaikų globos namų auklėtinius, lanko nuteistąsias kalėjime, pensionatų gyventojus. Tačiau didžiausias Danutės rūpestis - jos mokyklos auklėtiniai. Ji su kolektyvu sukūrė Geros mokyklos koncepciją, įrengė vaikams klases be sienų: kurčiųjų parką, pojūčių kalną, sraigių ir vitaminų sodą. Kneipo takas, kalbų kiemas, lobių skrynia, gamtamokslinė zona, šiltnamis - tai ne tik estetinė mokyklos aplinka, bet ir naujos mokymosi erdvės klausos negalią turintiems vaikams. Danutė Kriščiūnienė ne tik ranką gestui tiesia, bet ir širdį artimam atveria."
*
Už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje:
ARVYDAS AŠMONAS
„Sergantis" Smalininkais, kone kasdien kuriantis planus, kaip šį panemunės miestelį paversti kurortu, su senu sielininkų uostu, mažomis kavinukėmis. Arvydas ne tik svajoja, bet ir veikia: ant uosto pylimo jau dešimtmetį plazda Lietuvos trispalvė, kasmet rudenį nuleidžiama ir įteikiama pilietiškiausiam jaunajam smalininkiečiui. Sutelkus bendruomenę sutvarkyta miestelio aikštė prie kultūros centro, kapinėse įrengtas vandentiekis, kaip savo prižiūrima Smalininkų parko veja. „Daug ką galime padaryti patys, o ne laukti, kol valdžia padarys", - sako nepailstantis Arvydas Ašmonas, šeimininkiškai besirūpinantis miesteliu kaip savo kiemu."
ZITA LUKOŠIŪNIENĖ
„Utenos meno mokyklos mokytoja ekspertė, vargonininkė, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorė, 40 metų atidavusi tarnystei Dievui ir žmonėms. Zita Lukošiūnienė Utenos krašte kuria, organizuoja muzikos festivalius, rūpinasi krašto muzikinės kultūros paveldo išsaugojimu, ugdo ir lavina jaunųjų uteniškių muzikinius gebėjimus. Per 26-erius metus trunkantį Aukštaitijos vargonų muzikos festivalį Zita yra surengusi per 200 koncertų netgi pačiose atokiausiose Utenos krašto bažnytėlėse. Ji profesionaliai ir atsidavusiai kuria ryškią ne tik Utenos, bet ir Lietuvos muzikos panoramą. Už tai yra įrašyta į Utenos rajono Garbės knygą, įvertinta Lietuvos kultūros ministro padėka, apdovanota popiežiaus Pranciškaus apaštaliniu Palaiminimu."
LEONARDA DAUJUTĖ ŠARAKAUSKIENĖ
„Gydytoja, chirurgė, Lietuvos universitetų moterų asociacijos ir Tarptautinės universitetų moterų organizacijos narė, aktyvi tarptautinių konferencijų dalyvė, mokslo straipsnių autorė. Ponia Leonarda savanoriauja kunigo Hermano Šulco našlaičių stovykloje Ruandoje, Etiopijoje, noriai dalijasi savo žiniomis apie sveikatą, pandemijos metu aktyviai skaitė paskaitas nuotoliniu būdu. Ypatingą dėmesį ji skiria iškilių Lietuvos moterų pristatymui parodant jų išskirtinius nuopelnus šeimoje ir visuomenėje. Pastaruoju metu Leonardos rūpestis - ukrainiečių karo pabėgėlių šeimos. Globoti, dalintis, šviesti žmones - tokia Leonardos kasdienių darbų prasmė: kuo sunkiau dirbti, kuo labiau save išnaudoti tarnaujant kitiems. Leonarda Daujutė Šarakauskienė verta vadintis Gabrielės Petkevičaitės-Bitės darbų tęsėja."
JUOZAS ŽITKAUSKAS
„Poetas, kraštotyrininkas, kultūros projektų rengėjas ir vykdytojas, dosniai dalijantis save kitiems, ypač gyvenantiems Pietryčių Lietuvoje. Taip radosi „Integruotos literatūros pamokos Rytų Lietuvoje", „Dainių dialogai Vilnijos krašte", „Prozos rudenys Lazdijuose" ir kiti sumanymai. Juozas surengė per 1300 įvairių renginių bei 30 fotografijos parodų visoje Lietuvoje! Jis ir Emilijos Pliaterytės atminimo, ir „Vilniaus dzūkulių" draugijų pirmininkas, ir jo paties įkurtos leidybinės asociacijos „Slinktys" pirmininkas. Leidžia „Dzūkų kalendorių" ir pats rašo eilėraščius gimtąja dzūkų tarme. O kur dar „Dainuojamosios poezijos svetainė", bardų festivalis „Purpurinis vakaras". Juozas Žitkauskas plataus kultūros lauko darbininkas, pietryčių Lietuvos kultūros „bitininkas".
*
Už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią tautiškumą ir dvasines vertybes:
DANUTĖ MUKIENĖ
„Regionų kultūrinių iniciatyvų centro vadovė, garsiausia Žemaitijos žurnalistė, periodinių leidinių ir knygų leidėja, muziejininkė. Daug gyvenimo metų ir kūrybinės energijos Danutė atidavė populiarindama Žemaitijos kultūrines tradicijas, sumaniusi ir išleidusi pirmąjį laikraštį žemaičių kalba „A mon sakā?". Pradėjusi dirbti Lietuvos dailės muziejuje, ėmėsi sudėtingo visos Lietuvos integralios muziejų informacinės sistemos kūrimo - visiems muziejininkams žinomo LIMISO, yra sukūrusi daugiau nei 20 internetinės leidybos projektų. Danutės Mukienės vykdyti tarptautiniai kultūros paveldo skaitmeninimo projektai integruoti į Europos kultūros paveldo portalą. Ji pirmoji ėmėsi iniciatyvos iš lenkų ir prancūzų kalbų versti XIX a. Lietuvoje gyvenusių moterų Gabrielės Giunterytės-Puzinienės ir Sofijos Tyzenhauzaitės rašytinį palikimą bei organizavo Mykolo Kleopo Oginskio rašto darbų vertimą į lietuvių kalbą. Ji sudarė, redagavo ir išleido visuomeniniais pagrindais 58 knygas. Danutė Mukienė - Lietuvos kultūros paveldo saugotoja ir žemaitiškos tapatybės skleidėja."
JOANA VIGA ČIPLYTĖ
„Panevėžio istorijos metraštininkė, 30 gyvenimo metų paskyrusi krašto istorijos tyrinėjimui, garsių kraštiečių pristatymui, visuomeninei veiklai. Joana Viga yra „Tėviškės" klubo steigėja, viena pirmųjų Panevėžyje organizavo žydų bendruomenę, įkūrė mokytojų ir moksleivių žydų kultūros klubą „Šalom", tyrinėjo ne tik Panevėžio žydų, bet ir karaimų bei sentikių istoriją. Parašė daugiau nei 30 knygų, tarp jų monografijas apie mažiau Lietuvoje žinomus tarpukario diplomatus. Lietuvos tautinių mažumų ir diplomatijos istoriją atskleidžiančios knygos garsina Panevėžį ne tik Lietuvoje. Istorikės, publicistės, muziejininkės Joanos Vigos Čiplytės knygos saugomos JAV Kongreso bibliotekoje, Čekijos ir Šveicarijos nacionalinėse bibliotekose, Lietuvos ambasadų bibliotekose. Joana Viga Čiplytė - Panevėžio krašto istorijos garsintoja."
VYTAUTAS MYKOLAS ALMANIS
„Miškininkas, gamtosaugininkas, keliautojas, tyrinėtojas, rašytojas, visuomenės veikėjas ir dar daugybe talentų Dievo apdovanotas. Jeigu reiktų dviem žodžiais apibūdinti poną Vytautą, tikriausiai pirmasis žodis būtų sodintojas, pasodinęs devynias galybes kedrų Altajuje, apsodinęs ąžuolais savo tėviškės viensėdį, įveisęs tradicinių lietuviškų veislių obelų sodą. Antrasis žodis - rašytojas, devynių knygų autorius, kuriam svarbiausia išgirsti ir suprasti gimtosios žemės kalbą, kūrybiškai atskleisti mūsų visų atsakomybę prieš istoriją, prieš savo protėvius. Vytautas Mykolas Almanis - Žiemgalių palikuonis, tvirtai įsišaknijęs savo žemėje darbais ir knygomis."
JURGIS USINAVIČIUS
„Jaunatviškas, ką tik atšventęs 90 metų sukaktį, Kupiškio krašto žmonėms labiau pažįstamas kaip Napalys Augulis. Dėl tėvo, partizanų būrio vado, patyręs tremtį Permės srityje, su draugu parbėgęs į Lietuvą ir slapstydamasis gyvenęs svetima pavarde. Iki dabar. Šios dramatiškos patirtys sudėtos į septynis romanus, pokalbių knygą „Vėjas", atgijusia Skapiškio mėgėjų teatro scenoje. Rezistencijos kovų ir tremtinių istorijos knygose iliustruotos likimo draugo fotomenininko Rimanto Dichavičiaus. Jurgis ne tik rašytojas. Ilgus metus dirbdamas žurnalo „Mūsų sodai" redakcijoje skatino Lietuvoje puoselėti sodininkystės ir bitininkystės tradicijas. Meilę bitėms Jurgis Usinavičius perdavė šiandien toli Kupiškio kraštą garsinantiems bitininkams broliams Viliui ir Ignui Jackevičiams. Jurgis Usinavičius - gyvenimo mėtytas ir vėtytas, rašytojas ir bitininkas."
Laureatams muzikinius kūrinius atliko Liepa Mondeikaitė ir Alana Šport.
Daugiau informacijos:
Seimo kanceliarijos patarėja
Danguolė Stonytė, tel. (8 5) 239 6561, el. p. danguole.stonyte@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-04-20 17:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media