2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Į Kauną, į Spaudos balių!

2016-05-09
 
Iš dešinės: Dainius Radzevičius, Vidas Mačiulis, Povilas Sigitas Krivickas ir Juozas Kundrotas

Iš dešinės: Dainius Radzevičius, Vidas Mačiulis, Povilas Sigitas Krivickas ir Juozas Kundrotas

 

Vytautas Žeimantas

Neslėpsiu, visada su švelniu širdies virpesiu sutinku kvietimą dalyvauti kolegų kauniečių rengiamame Spaudos baliuje. Neišimtis ir šie metai. Žinojau, kad kauniečiai Spaudos balių jau rengia net 24 kartą, patyrimo turi daug, taigi, ir vėl tikėjausi gražios gerų tradicijų (balių pradėti "Žurnalistų himnu") ir naujovių pynės.  Be to, visada miela betarpiškai pabendrauti su kolegomis kauniečiais, senais ir gerais pažįstamais. Vėl pamatyti besišypsančias Teklę Mačiulienę, Birutę Mačienę, Perpetua Dumšienę, tvirtai paspausti dešinę Vladimirui Beresniovui, Juozui Kunrotui, Petrui Žemkauskui, kitiems vyrams, na, ir suprantama, svarbiausiam šios šventės žmogui, jos sielai ir širdžiai, garsiam žurnalistui ir geram bičiuliui Vidui Mačiuliui.    

Į kelionę susirinko nemažas vilniečių žurnalistų desantas, vadovaujamas LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus. Šiltas oras, pavasarinės saulės glamonės keliauninkams dar labiau  kėlė ūpą, kaitino smagią nuotaiką ir žadino naujų nuotykių viltį. Ir mes nelikome nuvilti. Tik įžengę į jau daug kartų lankytą lauko kavinę „Vasaros olimpas" iš karto, svetingų šeimininkų dėka, pajutome ne tik emocinį pakilimą, bet ir savų namų jausmą - mes namuose!

Ir net didelė gausa spragsinčių fotografų ir filmuojančių operatorių mums šios namų nuotaikos nepakeitė. Juolab negalėjo nesuvilioti putotas Volfo Engelmano bravaro alutis, UAB ,,Kauno grūdai" kolektyvo šeimininkių paruošti skanėstai. Gaila, tik kad šiemet Spaudos baliuje neteko paspausti rankos "Kauno grūdų" vadovui Tautvydui Barščiui, kuris jau seniai aktyviai remia žurnalistus. Tikėkimės, kitai metais paspausime.

Belaukiant baliaus pradžios dar turėjau progą susipažinti ir su Alberto Švenčionio meninių fotografijų paroda.

Į Spaudos balių, kaip ir kasmet, susirinko daug kolegų, manau, kad jų buvo per šimtą. Šventė prasidėjo tradiciškai - LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininko Vido Mačiulio šiltu pasveikinu. Pagal tradiciją visi sustoję sugiedojome "Žurnalistų himną", dar prieš karą Antano Šabaniausko dainuotą „Spaudos valsą". Čia puikiai mums talkino, o tiksliau, mus vedė dainininkas Liudas Mikalauskas, jo sodrus bosas turbūt suvirpino ir mieto centrą, ir Žaliakalnį.

Oficialioji šventės dalis buvo neilga, bet turininga. Buvo pristatyti LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nariai ir jų gretas papildę - Vaida Girčė, Iveta Skliutaitė, Dalia Poškienė, Viktoras Rudžianskas, Antanas Marčiulionis. Visus sveikino LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius,  LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė Aldona Armalė, Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, kiti.

Buvo pagerbti šiųmetiniai Vinco Kudirkos premijos laureatai Svajūnas Sabaliauskas-Geladuonis ir Povilas Sigitas Krivickas.

„Savos bendruomenės pripažinimas, man atrodo, yra pats brangiausias", - sakė kolega Povilas Sigitas Krivickas.

Truputį pakito Vinco Kudirkos premijos apdovanojimo tvarka. LŽS ir NŽKA narės, taip pat Vinco Kudirkos premijos laureatės Birutės Garbaravičienės iniciatyva ir lėšomis, buvo pagaminti penki papildomi vardiniai  medaliai. Toks medalis buvo įteiktas žurnalistei Ramutei Vaitiekūnaitei. Aukščiausią profesinį įvertinimą su kolegėmis ji gavo 1998 metais, kai laureatėms buvo įteikiami tik diplomai.

Šventėje nebuvo Vinco Kudirkos premijos laureatės  Žilvinės Petrauskaitės, todėl jai skirtą medalį atsiėmė kolega, LŽS narys Paulius Sendrauskas, kurio iniciatyva pernai buvo pradėtas leisti „Savaitraštis Kaunui".

Buvo pagerbtas ir šių metų Vytauto Gedgaudo premijos laureatas kaunietis spaudos ir radijo žurnalistas Juozas Kundrotas.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šležas sveikindamas susirinkusiuosius linkėjo, „kad Jūsų aštri plunksna padėtų mums, politikams, nedaryti blogų darbų". Įteikė ir apdovanojimus. Burmistro Jono Vileišio žalvariniais medaliais įvertintas LŽS narių Vlado Dekšnio, Jono Klemano, Ramutės Pečeliūnienės ir Alberto Švenčionio veikla ir kūryba, skirta miestui ir Lietuvai. Tokie pat apdovanojimai buvo skirti Lilijai Stoškienei ir Stasiui Dargiui, kurie šį kartą nedalyvavo tradiciniame Spaudos baliuje.

Šventėje dalyvavo ir kalbėjo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis  ir generalinis direktorius Vytautas Šileikis. Pasirodo, kad Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su LŽS Kauno apskrities skyriumi yra sukūrę premiją žurnalistams, kurie rašo verslo ir ekonomikos temomis. Šiemet komisija, kurios pirmininkė buvo Fausta Šeputytė, nutarė apdovanojimą skirti LRT kultūros  programos „7 Kauno dienos" direktorei Jurgei Pridotkaitei.

Po to priartėjome prie vieno iš šventės kulminacinių taškų - Petro Babicko premijos įteikimo.

Iš pradžių į sceną buvo pakviesti jau esantys Petro Babicko premijos laureatai - Benas Rupeika, Vidas Mačiulis, Juozas Šalkauskas ir Henrikas Vaitiekūnas (pastarasis į Spaudos balių atvykti negalėjo).

Po to buvo paskelbta penktoji Petro Babicko premijos laureatė - LRT laidų vedėja Bernadeta Lukošiūtė. Premiją jai įteikė ,,KG group" vyr. viešųjų ryšių specialistė Laima Staknytė-Patinskienė. Laureatė davo dovanų ir originalų mikrofoną, kurį sukūrė kaunietis dailininkas Audrius Vaišnys.

„Ji yra pati švelniausia ir savo balsu, ir savo žodžiais, ir savo darbais - Lietuvos radijo ir televizijos eterio bitutė"... - girdėjosi pro grasiakalbius. 

Bernadetą Lukošiūtę klausytojai pirmąkart išgirdo 1969 metais, paskui ją  išvydo  ir TV laidoje "Labanakt vaikučiai". Ir iki šiol ji sekmadieniais LRT radijuje veda „Tetos Betos viktoriną", dalyvauja LRT klasikos programoje, LRT kultūros  laidoje ,,Labanaktukas".

Išreikšdami pagarbą laureatei Bernadetai Lukošiūtei, visi Spaudos baliaus atsistojo ir nuoširdžiai jai paplojo.

Po oficialiosios dalies skambėjo prieškario laikų dainos iš  Antano Šabaniausko ir Danieliaus Dolskio repertuaro, kurias su ugnele, senoviškai naujoviška maniera atliko solistai Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas bei jiems talkinęs pučiamųjų instrumentų orkestrėlis.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena Kaune praėjo džiugiai ir turiningai. Visiems labai patiko Spaudos balius. Visi labai dėkojo šio renginio varikliui - Vidui Mačiuliui, jam talkinusiems kolegoms ir mecenatams.

Grįžome į Vilnių pakylioje nuotaikoje. Ausyse viltingai skambėjo Vido Mačiulio žodžiai: "Bus ir 25-asis Spaudos balius..."

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-05-09 11:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media