2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namai: Alfredo Pliadžio paroda “Žurnalistai. 36 kadrai“

2023-04-28
 
Žurnalistų namuose (Jogailos g. 11, 3 aukštas, Vilnius) 2023 m. gegužės 3 d., trečiadienį, 16 val. Įvyks žinomo sporto žurnalistų ir fotografijos menininko Alfredo Pliadžio parodos "Žurnalistai. 36 kadrai" atidarymas.
Parodą rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Ji skiriama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai pažymėti.
Kviečiame!

 

 Alfredas Pliadis:
Fotografuoju nuo 1968 metų, t. y. jau virš penkiasdešimt metų - gavau dovanų "Smena". Sporto fotografija pradėjau domėtis dar mokydamasis VPI - Vilniaus pedagoginiame institute. Mano specialybė buvo geografija-fizkultūra. Studijuojant geografiją buvo tokia disciplina - fotografija. Jos pagrindus dėstė žinomas Lietuvos fotomeninkas Vytautas Ylevičius. Studijuodamas sportavau - šokinėjau į aukštį. Vienu metu buvau gavęs traumą, taigi, sportuoti negalėjau, todėl sėdėdavau pas fotografijos dėstytoją labaratorijoje ir žiūrėdavau, kaip jis dirba, mokiausi. Paskui ir pats pradėjau nešiotis fotoaparatą į varžybas ar šiaip į išvykas.
Taip "užsikabinau" ant sportinės fotografijos. Pirma nuotrauka spaudoje pasirodė apie 1978 metus. Tada buvo apėmęs didžiulis azartas nešti nuotraukas į laikraščius ir jei kuri pasirodydavo, pirkdavau kuo daugiau to tiražo numerių, beprotiškai džiaugdavausi.
Dar pedagoginiam institute keliai suvedė su Rimvydu Valatka, kuris po truputį pasuko žurnalistiniu keliu. Tuomet jis retkarčiais ir manęs paprašydavo ką nors toje srityje padaryti. Tuo metu fotografų, kurie vargtų sporto arenose, trūko, todėl man tai buvo savotiškas postūmis fotografijoje.
Pradėjau bendradarbiauti su "Sporto" laikraščiu. Talkinau sporto žurnalistėm Romai Grinbergienei ir Marytei Marcinkevičiūtei. Kuo toliau vis daugiau klimpau į tą fotografijos "liūną", kol mano fotografijas pastebėjo Lietuvos radijo ir televizijos sporto skyriaus vadas Virgilijus Mundrys. Kartą jis man paskambino ir pasakė:
- Matau, kad tavo visai neblogos sporto fotografijos, matymą turi, gal nori ateit pas mus dirbti sporto transliacijų režisieriumi?
Taip aš ir atsiduriau televizijoje, kurioje dirbau aštuoniolika metų. Devynis - sporto laidų režisierium, devynis - vadovavau sporto redakcijai kaip redaktorius.
Taip jau susiklostė, kad 1998 metais iš televizijos išėjau ir tada prisiminiau, kad turiu neblogą hobi ir malonumą - fotografiją.
Tiesa, fotografijos niekada ir nebuvau užmetęs - su fotoaparatu eidavau į renginius, fotografuodavau televizijos studijoje ar sporto varžybas.
Tokiu būdu mano fotoarchyvas dabar labai nemažas, jame užfiksuoti auksiniai Kauno "Žalgirio" laikai,Vilniaus "Žalgirio" kovos, lengvosios atletikos žvaigždės.
Tais laikais, buvo kur "pasiganyti" su fotoaparatu. Turėjau sovietinį "Zenitą" ir man to užteko. Aišku, matydavau profesionalus, kurie dirbo su gerai aparatais, bet save raminau - jie gi profesionalai ...
O rimčiau šiuo darbu užsiėmiau nuo 1999 metų sausio 1 dienos, kai įsigijau juostinį "Canoną" ir pradėjau dirbti Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijoje.
Nuo 2008 metų fotografuoju tik su "Nikon" fotoaparatais.
Tai tokia trumpa mano fotobiografija.
Turiu šešis Lietuvos spaudos fotografų konkurso „Auksinius kadrus".
Pabuvojau ir dirbau dešintyje olimpinių žaidynių.
Fotografavau pasaulio ir Europos lengvosios atletikos, šiuolaikinės penkiakovės, krepšinio ir kitų sporto šakų čempionatuose.
Kaip LTOK fotografas daug metų fiksavau Lietuvos olimpiečių veiklos akimirkas.
Dirbdamas fotografu KAM, įamžinau ne vieną istorinę akimirką - ten jau darbuojuosi 24 metus.
O dabar žiūrovų teismui atiduodu naują parodą - "Žurnalistai. 36 kadrai"

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-09-19 12:14
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Valerij Koreshkov

2023-04-29 10:50

А горе - ШОКА памиршай...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

??

2023-04-29 10:49

Tikiuosi parodoje pamatyti ir savo abrozdėlį...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima Janušonytė

2023-04-29 10:37

Super! Sveikinu Alfredą Pliadį, su juo tiek daug druskos suvalgėme dabartinėje LRT, seni geri laikai…

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media