2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose įdomi Alberto Vaidilos paroda „Trupantys reljefai“

2017-02-10
 
Po parodos atidarymo. Kolega Albertas Vaidila – sėdi antras iš dešinės

Po parodos atidarymo. Kolega Albertas Vaidila – sėdi antras iš dešinės

 

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Vilniuje, Žurnalistų namuose pradėjo veikti LŽS Senjorų klubo nario, žurnalsito ir dailininko Alberto Vaidilos paroda „Trupantys reljefai".

"Galima tik pasidžiaugti Alberto Vaidilos kūrybiniu aktyvumu, kurį jis rodo pastaraisiais metais, - atidarydamas parodą, pasakė rašytojas ir žurnalistas Vytautas Žeimantas. -  Albertas Vaidila pasireiškė kaip įvairiapusis dailininkas: kalė iš akmens skulptūras, tapė, kūrė žurnalistų portretus, ekslibrisus, knygų grafiką. Yra vienas iš kompiuterinio meno pradininkų Lietuvoje. 2014 metais pirmasis Lietuvos žurnalistikos istorijoje surengė dvi autorines žurnalistų portretų parodas, kuriose buvo eksponuota per 60 darbų. Jie buvo epsponuoti Žurnalistų namuose ir sostinės Rotušėje. Naujoji jo paroda - akivaizdus jo žingsnis meninio tobulėjimo kryptimi".

Papildant V. Žeimantą, reiktų pasakyti, kad Albertas Vaidila daug nuveikė ir kaip menotyrininkas, žurnalistas. Baigęs Vilniaus dailės institute, jis Šiaulių pedagoginiame institute dėstė meno istoriją. Aktyviai bendradarbiavo su periodine spauda - daugiausia rašė filosofijos, kultūros, architektūros, profesinės ir liaudies dailės klausimais, recenzavo parodas, spektaklius, dalyvavo televizijos ir radijo laidose. Su pranešimais apie dailės problemas dalyvavo mokslinėse konferencijose. Kai  kurie jo pranešimai atspausdinti įvairiuose leidiniuose: tarptautinėje konferencijoje padarytas pranešimas „Šiuolaikinės lietuvių liaudies tapybos raida ir problemos"  įtrauktas į knygą „ Pabaltijo liaudies tapyba" (Kaunas, „Šviesa". 1990), pranešimų konferencijose pagrindu paruošti straipsniai skelbti „Kultūros baruose", „Teatre", „Literatūroje ir mene", "Lietuvos aide" ir kt. 1990 metais parašė ir apgynė mokslinį darbą „Liaudies meno funkcionavimas". Parašė vadovėlį Lietuvos profesinėms mokykloms „Statybos menas" (Vilnius, 2008). Beveik dešimt metų (1991 - 2000) jis buvo Lietuvos tautodailės ir amatų fondo prezidentas.

Albertas Vaidila kuria ir eilėraščius. Nemažai jų yra išspausdinta periodinėje spaudoje, taip pat ir žurnalistų poezijos knygose „Šitas aidas toli girdis..." (2012), „Sušvieski, saule" (2014).

"Trupantys reljefai" - dešimtoji mano autorinių darbų paroda, - teigia Albertas Vaidila. -  Nuo ankstesnių ji pirmiausia skiriasi tuo, kad joje nėra spalvotų kūrinių, o tik juodai balti piešiniai. Tai -  nespalvota grafika.  Nespalvota grafika, taip pat fotografija dabar palyginti  retai sutinkami. Kitas šios parodos ypatumas - darbai nėra plokštuminiai, dviejų išmatavimų, kas būdinga šiuolaikinei grafikai, o primena reljefą, trijų dimensijų vaizdą. Piešiniuose reljefas iliuzorinis, t. y. plokštumoje, ant popieriaus lapo linijų, šviesos ir šešėlių pagalba kuriamas skulptūrinių formų juodai baltas su pilkais atspalviais piešinys, sudaro vaizduojamų objektų tikroviškos skulptūros vaizdą arba primena paruošiamąjį skulptūros darbo etapą - sumanymo eskizą.   Juoda ir balta spalva yra ne tik kontrastingos gerai tinkančios perteikti formą, bet ir mano pasirinktos temos atžvilgiu įgauna simbolinę prasmę. Juoda spalva - mirties spalva, balta - gyvenimo. Mes, šios žemės gyventojai, kaip ir mus supanti aplinka, daiktai, ateiname iš tamsos, gyvenimo šviesoje egzistuojame - augame, keičiamės ir galiausiai nunykstame ir išnykstame nežinioje. Lieka tik atsiminimai. Materialūs paminklai paprastai skirti iškiliems įvykiams ar asmenims pažymėti ir išsaugoti ateities kartoms irgi ilgainiui aptrupa arba visai išnyksta".

Reiktų pritarti dailininkui, teigiančiam, kad žmogus, būdamas stipriausias žemėje, kartu yra lengvai pažeidžiamas, „trapus". Ne atsitiktinai kai kurie A. Vaidilos piešiniai primena aptrupėjusių reljefų kopijas, pasižymi vaizdo neišbaigtumu, grafinėmis interpretacijomis, kurios nebūdingos skulptūrinio darbo eskizui.  Tokiu vaizdo kūrimo būdu siekiama ne tik pabrėžti žmonių ir daiktų formos kaitą, laikinumo idėją, bet ir grafinio išraiškingumo.

„Trupančių reljefų" idėjos bendraautoriais laikau  Antikos mąstytojus, kurie ragindavo žmones bent keletą kartų per dieną prisiminti, kad esame laikini šioje žemėje, - sako A. Vaidila. - Todėl privalome nešvaistyti tuščiai gyvenimui skirto laiko, nesureikšminti ištikusių bėdų, o išmokti pastebėti, branginti ir džiaugtis kiekviena diena, atnešančia malonių staigmenų, laimės akimirkų".

 

Rubrika Žurnalistų namuose yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-04-08 11:42
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Albertas

2017-04-04 16:05

Ačiū, Jurgita. Malonu, kad patiko

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgita

2017-03-24 09:21

Pažiūrėjau. Gera paroda.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas

2017-03-07 18:59

Ačiū Loretai ir Vytautui už išsamų ir šiltą mano kūrybos pristatymą, dėkingas visiems atvykusiems į parodos atidarymą, palankius komentarus. Gerbiamas(a) T.L., jeigu iš tikrųjų panorėtumėt įsigyti mano darbą, manau, galėtume nesunkiai dėl to sutarti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

T.L.

2017-02-12 10:34

Pažiūrėjau parodą. Kai ką gal net pasikabinčiau savo miegamajame.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media