2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namai: Kviečiame į parodą „Perpetuum mobile arba kiaušinio magija“

2018-03-20
 

Albertas Vaidila

 

Simboliška, kad paroda „Perpetuum mobile arba kiaušinio magija" atidaroma atsinaujinant gamtai, atbundant pavasariui, artėjant didžiajai Velykų šventei. Su šia gražia švente, mieli kolegos! 
Ši dvyliktoji autorinė mano tapybos ir grafikos kūrinių paroda stilistiškai pratęsia abstrakčių vaizdų kūrimą, „Abstrakcijose", o kartu yra ir savita. Kur šios parodos savitumas? Pirmiausia - ji teminė. Visuose darbuose vyrauja kiaušinis. O jeigu būti tikslesniam - tik kiaušinio ovalas ar elipsės pavidalo kontūras kaip nuoroda į kiaušinį. Kaip čia neprisiminsi, kad Žemės ir kitų planetų orbita aplink Saulę yra elipsės forma. Kūrybinės fantazijos ir meninės išmonės ribas praplečia įvairių mūsų planetos šalių, taip pat ir Lietuvos folkloras apie pasaulio arba kosmoso kiaušinį, visatos kildinimą iš kiaušinio, mums nuo vaikystės gerai žinomą kaip Velykų svarbiausią atributą - margutį. Kiaušinis yra tapęs pasaulio mitopoetiniu simboliu, aprėpiančiu gamtos prisikėlimą, gyvenimo atsinaujinimą, augalijos žydėjimą ir vaisingumą. Mums gerai pažįstamas įrastas vištos kiaušinis, kurio atsiradimas (kas anksčiau atsirado - višta ar kiaušinis?) populiarus filosofinis klausimas. Kartu tai ir pačios gamtos sukurtas perpetuum mobile (lot. amžinasis variklis). Mano darbų tikslas - ne konkrečiai pavaizduoti vištos, anties, stručio ar krokodilo kiaušinį, dargi ne velykinį margutį, o kiaušinio apskritai, kaip bendrybės, stebuklą, kaip pasaulio ir gyvybės tvėrimo paslapties magiją, kuri paremta dvasingumu ir grožiu. Tai kaitina vaizduotę, kuri tarsi rentgenas peršviečia trapų kiaušinio lukštą ir ieško Kūrėjo ženklų tveriant didžiuosius stebuklus, vitališką ir nemirtingą pasaulį, visos kūrinijos vibraciją - pulsuojančią gyvybingumo jėgą. 
Parodos oficialus atidarymas šį penktadienį, kovo 27 d. antradienį, 15 val. Vilniaus žurnalistų namuose. 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-03-22 09:15
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas Žeimantas

2018-03-22 09:08

Parodos atidarymo data nukelta iš penktadienio į antradienį, nes Žurnalistų namuose vyks remonto darbai - bus dažomos sienos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media