2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Teletiltas Vilnius – Kijevas: blogiausias variantas Ukrainos skilimas

2014-01-29
 
 

Konstantinas Amelyuškinas

Kijevas

Žurnalistų namuose sausio 28 dieną įvyko teletiltas Vilnius - Kijevas. Naudojant "Skype" Lietuvos ir Ukrainos žurnalistai ir politikai diskutavo aktualiausiomis Ukrainos temomis, aptarė esamą padėtį Ukrainoje, šios šalies perspektyvas. Kolegos žurnalistai sakė, kad Ukrainos skilimas į dvi dalis - tai blogiausias scenarijus. Tai būtų labai skausmingas poveikis šaliai, o ES tada turėtų reikalų ne su viena, bet su dvejomis Ukrainomis.

Ukrainos politologai , sociologai , politikai ir buvę vadovai šalyje tikisi, kad situacija dar galėtų stabilizuotis, o protestuotojų reikalavimai bus įgyvendinti. Tačiau tuo pat metu pabrėžiama, kad reikia aktyvesnio ES vaidmens sprendžiant situaciją. Buvo kalbama ir apie galimą Rusijos karinį įsikišimą, baiminamasi jo.

Ukrainos jėgos ir teisėsaugos institucijose veikia Rusijos slaptosios tarnybos , ir beveik visi šių struktūrų vadovai yra gimę ne Ukrainoje, - sakė Ukrainos politikos analitikas Aleksandras Paly . Pasak jo, situacija regione yra ne tokia, kai teigia  kai kurie ekspertai, sakydami, kad Ukraina yra padalinta į Rytus ir Vakarus. A.Paly pažymėjo, kad Rytų Ukrainoje (Zaporožje, Doneckas) taip pat vyko akcijos prieš dabartinę valdžios politiką. Šie protestuotojai grubiai išvaikomi. Didelį pavojų kelia ir galimas Rusijos kariuomenės dalyvavimas Ukraino Rytose.

"Jiems tereikės tik užsidėti Ukrainos kariuomenės uniformą,"- sakė A.Paly.jis, turėdamas omenyje jau dabar Ukrainoje dislokuotus Rusijos karinius dalinius. Pasak jo, Lietuva sugebėjo įstoti į NATO ir ES , ir tai apsaugo Lietuvą nuo tokių variantų , o Ukraina nuo tokios įvykių raidos nėra apdrausta .

Tebetilto dalyviai taip pat atkreipė dėmesį, kad valdžia į konfliktą įtraukia ir nusikalstamus elementus, vadinamuosius "titušek". Kriminalas diskredituoja dabartinę šalies valdžią ir jos veiklos metodus , susijusius su protestuotojais.

Per tebetiltą kalbėjęs buvęs užsienio reikalų ministras Ukrainos Vladimiras Ogryzko padėkojo Lietuvai už paramą Ukrainai , bet tuo pačiu metu pabrėžė, kad ES galėtų daryti didesnę įtaką šiai situacijai, galėtų paskelbti sankcijas valdininkams, užšaldyti sąskaitas bankuose tiems Rados deputatams, kurie sausio 16 dieną balsavo už „drakoniškus‘ įstatymus. Reiktų čia priminti, kad šių įstatymų priėmimas lėmė protestuotojų susirėmimus su teisėsaugos pareigūnais.

Į tai teletilte dalyvavęs Lietuvos politikas, Seimo narys Kęstutis Masiulis atsakė, kad Lietuva ir ES - tai ne Rusija, kur sprendimai gali būti priimami vien Vladimiro Putino sprendimu. Todėl rasti konsensusą ne visada paprasta , sakė jis, o ukrainiečiai, savo ruožtu , galėtų patarti, kaip galima būtų paveikti valdžią ir oligarchus , kurie remia valdžią.

Tuo pačiu Ukrainos  žurnalistai pažymėjo, kad  dabar Ukrainos valdžia yra sutelkta prezidento rankose, tam tikrų sprendimų priėmimas tampa priklausomas nuo paties Viktoro Janukovičiaus .

Buvęs Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovas generolas Nikolajus Malomužas savo ruožtu tikisi, kad šalyje bus išvengta jos padalinimo. Jo nuomone, tai būtų blogiausias scenarijus, nes tai galėtų sukelti kraujo praliejimą, būtų aukų, nors jų jau ir dabar yra. Vis dėlto jis mano, kad tokia galimybė bus išvengta

"Dabar , teisėsaugos institucijų vadovai vykdo Ukrainos vadovybės nurodymus", sakė generolas. Tačiau žemesnio rango darbuotojai ne visi paklusta įsakymams, yra atvejų, kai saugumo pajėgos palieka savo darbo vietą.

M. Malomužas paragino derybas tarp valdžios ir protestuotojų vykdyti Ukrainos elito platformoje, nes elitas nėra įtrauktas į konfrontaciją , tačiau yra labai suinteresuotas spręsti šią situaciją.

V.Ohryzko ir M. Malomužas patikino, kad Ukrainai liko vienintelis kelias - tai kelias į Europos integraciją.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-29 09:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media