2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Albertas Švenčionis: Žurnalistų namuose fotografijos paroda „Būtsargiai- Lietuvos piliakalniai“

2022-10-11
 
Bačkininkėlių piliakalnis. Alberto Švenčionio nuotrauka.

Bačkininkėlių piliakalnis. Alberto Švenčionio nuotrauka.

2022 m. spalio 15 d. 14 val. Vilniuje, Žurnalistų namuose (Jogailos g. 11, 3 aukštas) bus atidaryta kauniečio Alberto Švenčionio fotografijų paroda „BŪTSARGIAI- Lietuvos piliakalniai", vyks foto albumo „BŪTSARGIAI" pristatymas.
Naujoje parodoje eksponuojama 33 foto lakštai ir keletas legendų, surašytų ant rankų darbo popieriaus.
Albertas Švenčionis - Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, AFIAP, tarptautinių meninės fotografijos parodų dalyvis.
Jau kone dešimtmetį Albertas Švenčionis skiria savo laiką ir jėgas Lietuvos piliakalnių vaizdų įamžinimui fotografijose ir yra užfiksavęs didžiąją jų dalį. Šios fotografijos turi ne tik istorinę bei mokslinę, bet ir meninę vertę. Ji juntama kiekviename kadre, kuriame stengiamasi ne tik pateikti istoriškai reikšmingą vietovę, bet ir pabrėžti ją supančias detales, ne visada pastebimas plika akimi. Fotografas tam renkasi skirtingus rakursus, kuriuose fotoobjektyvo pagalba apčiuopiami įvairūs gamtos reiškiniai: vienur dominuoja dangaus kūnų kuriamos šviesos misterijos, išryškinančios unikalią vietovės aurą, kitur susitelkiama į tam tikras detales - pievas, žolynus, želdinius.
Žinoma, kūriniuose svarbi ir piliakalnį supanti aplinka, jo kontekstas, stipriai lemiantys galutinį fotografijoje įamžintą vaizdinį.
Fotografijose panaudojamas montažas sukuria miglotas, beveik fantastines vizijas. Kai kur išgryninamos spalvos ir pabrėžiamas akimirkos paprastumas, bet kartu ir gilumas, kai kur žaidžiama metų ar paros laiko šviesa. Pasitelkiant atspindžių simbolius, bandoma filosofiškai pažvelgti į Lietuvos kraštovaizdžio atmintį.
BŪTSARGIAI - senas lietuviškas žodis, kurio reikšmė: karas, badas ar šiltinė - niekad neišeik - nepalik namų. It rupūžė įsirausk po pamatų akmeniu - sausrą žemėje ir danguje, sausrą žmonių širdyse iškentėk, pabūk ten palindęs. Maitinkis akmeniu ir akmenį namų maitink.
Kviečiame į parodą!
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-10-11 10:47
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Laimė Skakauskienė

2022-11-06 11:16

Graži paroda.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media