2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Seime SAGA APIE LIETUVĄ. Kviečiame

2021-09-04
 
Lilijos Valatkienės nuotrauka

Lilijos Valatkienės nuotrauka

Šis projektas apie mus - Lietuvos gyventojus ir pasaulio lietuvius, tai mūsų šaukinys, raginantis grįžti emigrantus namo. Kūrybinės iniciatyvos partneris - Lietuvos žurnalistų sąjunga.
Norėdami įgyvendinti savo kūrybinį sumanymą 2018-ųjų gruodį socialiniuose tinkluose paskelbėme sagų rinkimo akciją. Į ją atsiliepė tūkstančiai žmonių iš įvairiausių Lietuvos miestų, miestelių, kaimų ir vienkiemių. Jie, norėdami tapti neabejingais šio projekto dalyviais rinko, vežė, nešė, siuntė sagas. Atsiliepė ir Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos, Australijos, JAV, Anglijos, Škotijos, Kanados lietuviai, atsiuntę tūkstančius įdomių sagų, tarp kurių buvo istorinės garsių asmenybių sagos bei jų aprašymai.
Projektui surinkome 1 milijoną 500 tūkstančių sagų, iš kurių ant darbo drabužių sukurta meninė instaliacija "Saga - žmogus". Meniškai transformuoti darbo drabužiai, simbolizuojantys darbingą Lietuvą ir emigrantų šeimose gimusių kūdikių drabužėliai, taip pat siuvinėti sagomis, įprasmina ne tik viešų ir privačių erdvių dialogą ar konfliktą, bet kalba apie istorinį, kultūrinį ir socialinį palikimą.
Čia nėra nereikšmingų detalių. Kiekvienam prisilietusiam prie šio pasakojimo leidžiama pasijusti tos istorijos subjektyvaus ir asmeninio patyrimo dalimi. Per milijonas sagų - tiek Lietuvos gyventojų nepriklausomybės laikotarpiu paliko savo šalį. Surinktas sagas prie darbo drabužių kantriai ir ilgai siuvo Trakų rajono neįgalieji, tie, kurie liko tėvynėje, nes likimas taip lėmė, negalia prikaustė ir neleido emigruoti. Siuvo sagas lyg verdami rožančių, lyg maldą kalbėdami už kiekvieną žmogų. Saga - žmogus, saga - žmogus... Prie meninių objektų sukūrimo prisidėjo ir moksleiviai.
Instaliaciją papildo sukurtas emigracijos žemėlapis iš sagų ir unikalus rašytojos Žemaitės portretas.
Paroda apkeliavo penkis Lietuvos miestus. Paskaitų ciklas „Lietuviais esame mes gimę", kurias veda Globalios Lietuvos 2019 m. apdovanojimų laureatas - „Už sugrįžimą pokyčiams regionuose ir lietuvybės saugojimą kultūriniais pasakojimais" Vytautas Jonas Juška, yra integrali kūrybinio sumanymo „Saga apie Lietuvą" dalis. Seimo narės Dalios Asanavičiūtės iniciatyva projektas atkeliavo į Lietuvos parlamentą.
Už šį kūrybinį projektą bendraautoriai Lilija Valatkienė ir Vytautas Jonas Juška 2020 m. Lietuvos žurnalistų sąjungos, Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos ir Biržų rajono savivaldybės sprendimu įvertinti Antano Macijausko premija.
Norintys atvykti į parodos atidarymą rugsėjo 7 d. 13 val. Lietuvos Respublikos Seime, prašome registruotis čia: https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=37173&p_k=1
Plačiau apie šį projektą galima sužinoti fb puslapyje Saga apie Lietuvą.
Su autoriais susisiekti telefonu 8687 21179

Lilija Valatkienė
LŽS ir NŽKA narė

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-13 13:34
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media