2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: MO muziejuje: Tarp opartinių atspindžių – ir Alfonso Čepausko kūryba

2022-12-05
 
Vilniuje, MO muziejuje veikia pirmoji modernaus optinio meno „Oportiniai atspindžiai" paroda, kurioje tarp daugelio šio meno kūrėjų eksponuojami ir LŽS bei NŽKA nario Alfonso Čepausko keli žurnalo „Mokslas ir technika" viršeliai.

 

Oparto terminas pirmą kartą paminėtas 1964 m. amerikiečių žurnale „Times" aptariant naujas vaizduojamojo meno tendencijas, analizuojant ne emocines, o fiziologines žiūrovo savybes. Greitai šis menas paplito visame pasaulyje.
Opartines formas išbandę Lietuvos dailininkai naudodami geometrinius tūrius, spalvą ir kitus dekoratyvius elementus kūrė knygų viršelius, koncertų, parodų plakatus, techninių prekių apipavidalinimą, logotipus ir kitus taikomosios dailės kūrinius. Ekspozicijoje yra tekstilės, teatrų dekoracijų, portretų, žanrinių paveikslų.
Žurnalinės kūrybos nėra daug. Parodoje pristatyti žurnalų „Statybos ir archtektūros", „Pergalės" ir Alfonso Čepausko ištraukti iš archyvų trys „Mokslas ir technika" žurnalų viršeliai su ryškiais oparto elementais. Parodos rengėjų išskirtinį dėmesį patraukė A. Čepausko „Mokslas ir technika" 1966, 8 nr. viršelis, kurio charakteringas oparto piešinys panaudotas MO muziejuje veikiančios parodos kelių formatų plakatuose, šviesinėje reklamoje, virtualioje erdvėje. Tai reikšmingas dailininko opartinių kompozicijų įvertinimas. Įvertintas ir užsienyje. Niujorke 1966 m „Mokslas ir technika" lietuviškame žurnale analizuojamos naujos meno tendencijos Lietuvoje. Ta proga žurnalo viršelį papuošė Alfonso Čepausko sukurta opartinė kompozicija. Dailininkas yra ir daugiau sukūręs viršelių, reklamų su oparto elementas, bet dar ne viskas surasta.
Veikianti MO muziejuje „Opartinių atspindžių" paroda gausi, iškili, įspūdinga. Tai reikšmingas įvykis kultūros istorijoje. Ją verta aplankyti ir susipažinti su su šiuo moderniu žanru, kurio „žydėjimas" buvo praeitame amžiuje. Paroda dar veiks iki vasario 19 dienos.
M. Kuckaitė

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-12-21 13:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media