2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Demografija - rimtas reikalas ir prasmingas žurnalisto Vytauto Jono Juškos tyrinėjimo objektas, kuriame slepiasi tūkstančiai mūsų tautiečių likimų

2022-12-21
 
Vytautas Jonas Juška Kaune. Lilijos Valatkienės nuotr.

Vytautas Jonas Juška Kaune. Lilijos Valatkienės nuotr.

Žurnalistas, kultūrologas, Lietuvos žurnalistų sąjungos bei Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijų narys, Globalios Lietuvos apdovanojimo laureatas Vytautas Jonas Juška tyrinėja Australijos Lietuvių demografiją. Iki šiol Lietuvoje šia tema niekas nesidomėjo. Tad metraštininko V. J. Juškos mokslinis straipsnis ką tik pasirodžiusioje knygoje „Migracija: sampratos ir patirtys" neabejotinai pasitarnaus nagrinėjantiems migracijos raidą ir jos veiksnių kontekstą.
„Nors lietuviai Australijoje gyvena mažiausiai nuo ketvirtojo XIX a. dešimtmečio, o nuo ketvirtojo XX a. dešimtmečio yra nuolatinė Australijos visuomenės dalis, šios bendruomenės demografija ištirta ar dokumentuota mažai. Šeštajame XX a. dešimtmetyje ir vėliau laikomi pavyzdiniais imigrantais, vadinami „gražiaisiais baltais", Australijos lietuviai tebėra mįslė tiems, kurie gyvena už žemyninės Australijos krantų. Šio tyrimo tikslas - pateikti ir aptarti Lietuvoje gimusių žmonių analizę, kaip jie atsiskleidžia dalyvaudami Australijos gyventojų surašymuose 1933 m. ir vėliau. Straipsnyje pateikiamas pirminis Lietuvoje gimusio Australijos gyventojo apibūdinimas ir profiliai surašymuose nuo 1933 m. iki 1961 m., taip pat baziniai duomenys apie šių gyventojų skaičių ir vyrų dalį nuo 1933 m. iki 2016 metų. Šis pradinis Lietuvoje gimusio Australijos gyventojo portretas yra pagrindas būsimų Australijos lietuvių bendruomenės tyrimų pristatymui ir aptarimui", - rašo Vytautas Jonas Juška įžanginiame žodyje.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-15 15:37
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media