2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Paskelbtas pirmasis „Re:baltica“ tyrimas apie Rusijos paramą Lietuvoje veikiantiems visuomenininkams

2012-03-22
 
Bloomberg News nuotr.

Bloomberg News nuotr.

Šiandien, kovo 22 d. viešai paskelbtas pirmasis naujai įkurtos ne pelno siekiančios organizacijos "Re:baltica" tyrimas apie Rusijos paramą Lietuvoje veikiantiems visuomenininkams.
 

Tyrimo metu "Re:baltica" Lietuvoje elektroniniu paštu ir telefonu susisiekė su daugiau kaip dvidešimčia nevyriausybinių rusų tautinės mažumos organizacijų ir paprašė galimybės susipažinti su jų metinėmis ataskaitomis. Tačiau nė vienos ataskaitos nepavyko gauti.

 

Motyvai, kodėl rašytinių ataskaitų negalima gauti, buvo įvairūs: vienų organizacijų lyderiai aiškino tokių ataskaitų apskritai nerengiantys, kai kurie visai noriai atsakinėjo į klausimus telefonu, bet dokumentų galiausiai taip ir nepateikė.

 

Apie "Re:baltica"

 

2011-ųjų rugpjūtį susikūrusi "Re:baltica" yra ne pelno siekianti organizacija, užsiimanti tiriamąja žurnalistika visuomenės interesui tenkinti.

 

Organizacijos dėmesys sutelkiamas išsamiems tyrimams Baltijos regionui svarbiais korupcijos, nusikalstamumo, finansų, verslo, sveikatos ir žmogaus teisių klausimais.

 

Svarbiausi "Re:baltica" tikslai yra vykdyti ilgalaikius, išsamius tarpvalstybinius tyrimus socialiai svarbiomis temomis, informuoti platesnę tarptautinę auditoriją apie Baltijos šalių politiką, finansus ir socialinę aplinką, analizuoti ir aiškinti Baltijos šalių auditorijai, kaip Lietuva, Latvija ir Estija atrodo tarptautinėje arenoje, taikyti naują, inovatyvią ir dažnai sąnaudas taupančią vadinamąją kompiuterizuotos tiriamosios žurnalistikos praktiką Baltijos regione bei sukurti tinklą, kuriame informacija galėtų keistis Baltijos šalių, Skandinavijos, kitų Europos šalių ir Rusijos žurnalistai.

 

Organizacijos įkūrėja ir direktorė Inga Springė šešerius metus yra dirbusi Latvijos dienraštyje Diena, kur rašė tiriamuosius straipsnius. Užsiimdama tiriamąja žurnalistika vienoje iš skurdžiausių ES šalių, I. Springė, be kitų temų, rašė apie organizuotą nusikalstamumą, korupciją ir kontrabandą.

 

Prie "Re:baltica" veiklos taip pat prisideda tokie žurnalistai kaip: valdybos narė Arta Giga - Latvijoje žinoma tiriamosios žurnalistikos TV prodiuserė, viena iš centro įkūrėjų ir valdybos narė Kristina Rizga - apdovanojimais įvertina JAV dirbanti žurnalistė, kuri pastaruoju metu buvo Mother Jones reporterė, valdybos narys Anvaras Samostas - nuo 2006 metų vadovavo Baltijos šalių naujienų agentūros BNS grupei, valdybos narys Danius Radzevičius - Lietuvos Žurnalistų sąjungos ir Lietuvos radijo ir televizijos tarybos narys pirmininkas.

 

Etatinių žurnalistų "Re:baltica" neturi. Pirmiausia pasirenkama tema ir tada surandami labiausiai kvalifikuoti žurnalistai konkrečiai medžiagai rengti. Organizacijos valdyba ir kolektyvas temas pasirenka padedant patariamajai tarybai, jos kyla bendraujant su vietiniais gyventojais ir sekant aktualijas.

 

Tiriamosios žurnalistikos centras "Re:baltica" įsikūręs Rygoje, tačiau organizacijos žurnalistai ir valdybos nariai yra trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) atstovai.

 

Palčiau apie "Re:baltica" organizaciją ir jos veiklą skaitykite www. http://www.rebaltica.lv/lt/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-04 00:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media