2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Vasario 16-oji paminėta Briuselio miesto rotušėje

2014-02-21
 
Briuselio miesto XV amžiaus rotušėje koncertavo pianistas Petras Geniušas ir saksofonininkas Liudas Mockūnas

Briuselio miesto XV amžiaus rotušėje koncertavo pianistas Petras Geniušas ir saksofonininkas Liudas Mockūnas

 

Vida Gražienė,

kultūros atašė LR nuolatinėje atstovybėje ES

 

Vasario 17 d. Briuselio miesto rotušėje Lietuvos ambasada Belgijoje, Lietuvos nuolatinė atstovybė ES ir Lietuvos nuolatinė atstovybė prie NATO surengė Lietuvos valstybės atkūrimo 96-ųjų metinių iškilmingą minėjimą.

Lietuvos ambasadorius Belgijos Karalystėje Gediminas Varvuolis įžanginėje sveikinimo kalboje susirinkusiems Belgijos valdžios ir visuomenės atstovams, diplomatiniam korpusui, ES ir NATO institucijų auditorijai, EP nariams pristatė Lietuvos valstybės atkūrimo šventę, pažymėjo Vasario 16 akto reikšmę  Lietuvos valstybingumui ir tai, jog šis dokumentas, nepaisant karų ir okupacijų,  niekada nebuvo praradęs teisinės galios. Ambasadorius padėkojo Belgijos Karalystei už jos vykdytą nepripažinimo politiką. Ambasadorius G. Varvuolis taip pat apžvelgė pastarojo dešimtmečio Lietuvos laimėjimus užsienio politikos srityje.

Briuselio miesto XV amžiaus rotušės įspūdingo grožio gotikinėje salėje gausiai susirinkusiems svečiams koncertavo Lietuvos nacionalinės premijos laureatas pianistas Petras Geniušas ir saksofonininkas Liudas Mockūnas.

Žymūs menininkai atliko autentišką programą, susidedančią iš muzikinių improvizacijų pagal kompozitoriaus M.K. Čiurlionio muziką. „Jūra miške" - tai polistilistinė kompozicija, sukurta šių M. K. Čiurlionio kūrinių pagrindu: Tėve mūsų (VL 260), Diptikas VL 295, 296, Ar vėjai pūtė (VL 28), Preliudas d-moll (VL 294), Preliudas Fis-dur (Viešpaties Angelas; VL 184), Mažoji sonata. Allegro VL 269, Ciklas „Jūra" (VL 317). Šis projektas „Jūra miške" buvo specialiai sukurtas 2011 m. M. K. Čiurlionio metų minėjimo progai ir jau apkeliavo daugelį užsienio valstybių, kur sulaukė išskirtinio tarptautinės auditorijos susidomėjimo ir puikių vertinimų.

Pianisto Petro Geniušo ir saksofonininko Liudo Mockūno dueto kuriamas muzikinis pasaulis sunkiai sutalpinamas į vieno muzikinio stiliaus rėmus; jame esama romantinės, impresionistinės, šiuolaikinės klasikinės, džiazo bei laisvosios improvizacinės muzikos elementų. Visą šį originalių asociacijų lauką galima būtų apibūdinti, projektą palyginant su savotišku XIX, XX bei XXI amžiaus muzikinių idiomų labirintu, kuriame abu muzikantai klajoja atrasdami vis naujų, netikėtų posūkių bei susitikdami ties tais pačiais išėjimais į M. K. Čiurlionio muzikos erdves.

Tarp Lietuvos atlikėjų Petras Geniušas išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais. Jo scenos partneriu yra buvęs M. Rostropovičius, J.Menuchinas, R.Katilius, A. Kniazevas, D.Geringas, V.Noreika, V.Čekasinas. Tačiau klasikinio pianisto amplua Petrui Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. P. Geniušas yra apdovanotas ne tik Nacionaline kultūros ir meno premija, bet ir daugeliu kitų apdovanojimų.

Saksofonistas ir kompozitorius Liudas Mockūnas, kryptingai dirbantis ir be atvangos grojantis, palaipsniui pelnė rimto ir į kompromisus nesileidžiančio muzikanto reputaciją. Baigęs mokslus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Danijos Ritmo muzikos konservatorijoje, apkeliavęs ne vieną pasaulio šalį, L. Mockūnas grojo beveik visoje Europoje, JAV, Izraelyje, Turkijoje, Japonijoje bei Kinijoje.

Saksofonistas apdovanotas daugybe prizų, tarp jų „Vilnius Jazz", Birštonas Jazz", „Mūzų Malūno" ir „Lietuvos Muzikų Sąjungos" prizais už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai. 2004 m. su savo grupe „Toxikum" pelnė prestižinį muzikos apdovanojimą Danijoje „Danish Music Award", o 2011 m. „Auksinį scenos kryžių" Kompozitoriaus nominacijoje už muziką spektakliui „Prakeiktieji" (rež. A. Areima, OKT teatras).

Šis Biuselio miesto širdyje surengtas koncertas tarsi simboliškai užbaigė 2013 m., Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai,  organizuotą renginių ciklą, siekiant  Belgijos ir tarptautinę publiką išsamiai supažindinti su unikalia išskirtinio Lietuvos meno genijaus - M.K.Čiurlionio, kūryba bei asmenybe.  Didžiausia kada nors užsienyje eksponuota M.K. Čiurlionio kūrybos paroda „M.K. Čiurlionis. Svajojant apie Lietuvą" Gento vizualiųjų menų  muziejuje per kelis mėnesius sudomino 25 000 meno mėgėjų ir profesionalų.  Šią unikalią ekspoziciją lydėję žinomų Lietuvos atlikėjų R. ir S. Zubovų, Čiurlionio kvarteto  koncertai, atskleidžiantys  M.K. Čiurlionio muzikinį palikimą, surengti prestižinio tarptautinio Flandrijos muzikos festivalio, kasmet pritraukiančio apie 55 000 žiūrovų, metu.

Koncertą Briuselio miesto rotušėje rėmė LR Kultūros ministerija.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-21 10:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media