2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Pasaulio lietuvių metų proga Briuselyje paroda „Nuo realizmo iki objekto“

2019-05-14
 
Elena Urbaitytė-Urbaitis. Be pavadinimo, XX a. 7-asis deš. „Lewben Art Foundation“ kolekcija.

Elena Urbaitytė-Urbaitis. Be pavadinimo, XX a. 7-asis deš. „Lewben Art Foundation“ kolekcija.

2019 m. gegužės 6 d., švenčiant Pasaulio lietuvių metus, Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje (Rue Belliard 41-43, 1040 Briuselis, Belgija) atidaryta paroda „Nuo realizmo iki objekto" iš Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation" kolekcijų.
„Ši paroda jau apkeliavo Lietuvą, tad dabar labai džiaugiamės galėdami ją išvežti į Briuselį ir taip pažymėti Pasaulio lietuvių metus", - teigia Lietuvos išeivijos dailės fondo direktorė Ugnė Bužinskaitė. Parodoje bus pristatyti net 19 Lietuvos išeivijos menininkų darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų, tai - Ray Bartkaus, Stasio Eidrigevičiaus, Prano Gailiaus, Česlovo Janušo, Rūtos Jusionytės, Vytauto Kasiulio, Algimanto Kezio, Prano Lapės, Jono Mackevičiaus, Jurgio Mačiūno, Ievos Martinaitytės-Mediodios, Viktoro Petravičiaus, Jono Rimšos, Antano Rūkštelės, Elenos Urbaitytės-Urbaitis, Adolfo Valeškos, Viktoro Vizgirdos, Kęstučio Zapkaus ir Vladislovo Žiliaus kūriniai.
Parodoje pristatomas platus lietuvių menininkų kūrybos spektras nuo realizmo iki abstrakcijos ir šiuolaikinės dailės objektų. Pasak parodos kuratorės dr. Rasos Žukienės, ši paroda - tai plati ir kontrastinga XX-XXI a. lietuvių meno panorama, atspindinti menininkų pasiekimus. „Iš gausių ir turtingų Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation" kolekcijų atrinkti kūriniai yra aukšto meninio lygio artefaktai, eksponuoti įvairiose pasaulio galerijose ir muziejuose. Šioje parodoje jie bus pristatyti ne vien kaip meninės vertybės, bet ir kaip savojo laiko, tapatumo paieškų, sudėtingų tautos gyvenimo momentų liudytojai", - apie parodą pasakoja kuratorė R. Žukienė.
Atsižvelgdamas į tai, kad 2019 m. sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, kuria įsteigta Pasaulio lietuvių bendruomenė, 2019 metus LR Seimas paskelbė Pasaulio lietuvių metais. Išeivijoje kūrusių lietuvių menininkų kūriniai eksponuojami pasaulio muziejuose ir galerijose, jų esama svarbiausių muziejų kolekcijose. Tačiau neretai nutinka ir taip, kad kūriniai tampa beglobiai, todėl Lietuvos išeivijos dailės fondas ir „Lewben Art Foundation" nuosekliai telkia svetur sukurtus lietuvių menininkų darbus, o dalis fondų kolekcijos pristatoma šioje parodoje.
Parodos organizatoriai: Lietuvos išeivijos dailės fondas, „Lewben Art Foundation", Lietuvos nuolatinė atstovybė ES
Parodos partneris - Lietuvos kultūros institutas
Kuratorės: dr. Rasa Žukienė, Ugnė Bužinskaitė
Koordinatoriai: Giedrė Marčiulaitė, Saulius Šimanauskas
Draugai - „IMPLMNT architects"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-14 11:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media