2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Juozo Javaičio ir Prano Morkaus filmas „Česlovo Milošo amžius“ Lenkijos televizijoje TVP kultura

2014-08-16
 
 

Rasa Rimickaitė

 LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje

 2014 m. rugpjūčio mėn. minint Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo 10-ąsias mirties metines Lenkijos televizija TVP Kultura parodys Juozo Javaičio ir Prano Morkaus dokumentinį filmą „Česlovo Milošo amžius". Rugpjūčio 9 d. buvo parodyta pirmoji trijų valandų filmo dalis, rugpjūčio 16 -ąją - antroji.

Lenkijos televizijos tinklalapyje rašoma, kad Juozo Javaičio filmas - tai kerintis dokumentas, pristatantis Česlovo Milošo asmenybę ir kūrybą iš lietuviškosios perspektyvos. Filmas, pasak Lenkijos televizijos, pasakoja ne tik apie Česlovo Milošo vaikystę, bet ir apie tai, kokią įtaką Milošo kūrybai turėjo istoriniai įvykiai bei geografija: vaikystė Šeteniuose, studijos Vilniuje, emigracija ir pan. Filmas buvo filmuojamas Lietuvoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir JAV, filme panaudota archyvinė medžiaga, o taip pat interviu su Milošą pažinojusiais žmonėmis: jo sekretore Agnieszka Kosinska, leidėju Jerzy Illgu, rusų disidente Natalija Gorbanievska, lietuvių poetu Tomu Veclova, Milošo sūnumi Anthony Milošu bei daugeliu kitų.

Filmo „Česlovo Milošo amžius" sukūrimas buvo finansuojamas LR kultūros ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos bei privačiomis lėšomis. Filmas jau buvo parodytas Varšuvoje bei kituose Lenkijos ir Europos miestuose. Filmo autoriai Juozas Javaitis ir Pranas Morkus už filmą „Česlovo Milošo amžius" 2012 m. pelnė Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimą.

Lenkijos televizijoje filmas rodomas pasirašius sutartį tarp filmo kūrėjų ir Lenkijos visuomeninio televizijos kanalo TVP.

Daugiau informacijos rasite čia:

http://www.tvp.pl/o-tvp/centrum-prasowe/komunikaty-prasowe/milosz-po-litewsku-w-tvp-kultura/16338097

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-08-16 18:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media