2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Jau 10 metų neturime Vytauto Gedgaudo

2009-11-30
 
 Antano Petrausko nuotraukoje: Vytauto Gedgaudo premijos laureatai,  žurnalistai Aldona Žemaitytė ir Ferdinandas Kauzonas lapkričio 29-ąją pagerbia savo žymųjį kolegą, minėdami  10- ąsias jo mirties metines

Antano Petrausko nuotraukoje: Vytauto Gedgaudo premijos laureatai, žurnalistai Aldona Žemaitytė ir Ferdinandas Kauzonas lapkričio 29-ąją pagerbia savo žymųjį kolegą, minėdami 10- ąsias jo mirties metines

Vytenis Sakalas

 

Prieš 10 metų, 1999 m. lapkričio 29-ąją, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Klyvlendo mieste, nustojo plakti žurnalisto ir redaktoriaus Vytauto Gedgaudo širdis. Jo palaikai dabar ilsisi Vilniaus Antakalnio Literatų kalnelyje, šalia mūsų menininkų,  taip pat kitų garsių išeivių lietuvių, mylėjusių Lietuvą ir dirbusių jos laisvei ir kultūrai.

 

Vytautas Gedgaudas buvo talentingas kultūrininkas, prieškarinės Lietuvos, o vėliau ir prancūzų spaudos (pirmaisiais pokario metais studijavo Paryžiuje literatūrą ir kino režisūrą) žurnalistas. Emigravęs į Ameriką, Jungtinėse Amerikos Valstijose dirbo laikraščiuose „Vienybė“ ir „Dirva“. 1968–1991 m. jis buvo „Dirvos“ (laikraštis ėjo Klyvlende) vyr. redaktorius. Taip pat pasižymėjo ir kaip galeristas, turėjęs meno galeriją Klyvlende.

              

1997 metais Vytauto ir Stefos Gedgaudų lėšomis Lietuvos žurnalistų sąjungoje buvo įsteigta Vytauto Gedgaudo premija, skiriama žurnalistams už brandžius publicistikos, mokslo tiriamuosius, taip pat už žurnalistikos istorijos darbus. Pirmasis jos laureatas buvo Ferdinandas Kauzonas, gavęs premiją 1997 m.

 

Greta dr. Vinco Kudirkos premijos, ji yra prestižinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų asociacijos premija, kurią yra gavę mūsų žurnalistai kūrėjai Egidijus Aleksandravičius, Janina Bačiliūnaitė, Daiva Budrienė ir Antanas Budrys, Audronė Jankuvienė, Ferdinandas Kauzonas, Irena Petraitienė, Kęstutis Petrauskis, Viktoras Rudžianskas, Leopoldas Rozga, Laimonas Tapinas, Aldona Žemaitytė-Petrauskienė. Vytauto Gedgaudo premija žurnalistus įpareigoja pilietinei pozicijai ir profesiniam meistriškumui.

 

Iškilusis išeivijos žurnalistas buvo prisimintas ir tylos minute pagerbtas lapkričio 18 d. Vilniaus rotušėje surengtose almanacho „Žurnalistika“ sutiktuvėse.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-18 12:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media