2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Į amžinąjį eterį iškeliavo Romas Kezys

2015-01-21
 
Du broliai - Algimantas ir Romas Keziai

Du broliai - Algimantas ir Romas Keziai

 

    Iš Niujorko atskriejo liūdna žinia, kad 2015 m. sausio 17 d., įpusėjęs devintą dešimtį, mirė žymus Amerikos lietuvių visuomenės veikėjas ir žurnalistas Romas Kezys.  Jis buvo Niujorko „Laisvės žiburio" radijo steigėjas ir laidų vedėjas. Daugelį metų didžiausio JAV miesto ir apylinkių lietuviškai kalbantys klausytojai sekmadienio rytais girdėdavo svarbiausias savo bendruomenės naujienas, žinias iš Lietuvos. 2002 gegužę Romas Kezys baigė darbą eteryje - radijo programoje „Laisvės žiburys". Ją nauju pavadinimu „Niujorko lietuvių radijas" perėmė dr. Giedrė Kumpikaitė ir tęsia ligi šiol.

    Romas Kezys, nors ir daug metų gyvenęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau visą laiką, pasak jo, mintimis buvęs su Lietuva ir naujajame žemyne aktyviai puoselėjęs lietuvybę. Gimtinę jis paliko dar paauglys su nuo karo negandų ir grįžtančių bolševikų pasitraukiančiais tėvais, dviem seserimis  Aldona, Danute ir broliu Algimantu.

     Po Vokietijos „perkeltųjų asmenų" stovyklos šeima apsistojo Niujorke, bet vėliau pasklido ir po kitus šalies miestus. Romas pasiliko Niujorke, kur ėjo komercijos mokslus, įsteigė turizmo bendrovę. Brolis Algimantas persikėlė į Čikagą, tapo dvasininku, bet vėliau atsisakė kunigystės ir tapo žymiu fotomenininku. Abu broliai ne kartą yra lankęsi Lietuvoje, buvo atvykę ir į savo gimtinę - Vištytį. 2009 metais Romas Kezys išleido prisiminimų knygą „Nuo Vištyčio iki Niujorko".

     Išsamioje autobiografijoje R. Kezys aprašo savo nerūpestingą vaikystę dar laisvoje, prieškarinėje Lietuvoje, sunkią tremtinio dalią Vokietijos pabėgėlių stovyklose ir, kaip jis pats sako, „visokiom žemiškom gėrybėm aprūpintą gyvenimą Dėdės Samo žemėje". Leidinyje daug vietos skirta Amerikos lietuvių, daugiausia gyvenusių Niujorke ir jo apylinkėse, veiklai kovojant už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę nušviesti. „Ta mūsų veikla buvo dvejopa - vyko dviem kanalais. Viena - tai manifestacinė - demonstracijos, protestai, ir antroji - intelektualinė, rašytinė - spaudimas valdomiesiems organams - JAV Vyriausybei, Kongresui ir Jungtinėms Tautoms", - rašo R. Kezys. Autorius įdomiai pasakoja apie ryšius su Lietuva, susitikimus su žinomais Lietuvoje žmonėmis: V. Adamkumi, S. Lozoraičiu, V. Landsbergiu, A. Brazausku, Š. Marčiulioniu ir kitais, su kuriais jis įsiamžinęs ir nuotraukose.  Kartu su žmona Daiva R. Kezys užaugino penkis sūnus gražiais lietuviškais vardais: Algį, Ričardą, Vytį, Rimą ir Edvardą. Už nuopelnus Respublikai 2001 metais Romas Kezys apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu.

    Lietuvos žurnalistų bendruomenė reiškia gilią užuojautą velionio kolegos Romo Kezio šeimai, artimiesiems ir bičiuliams.

    Povilas Sigitas Krivickas,    

   „Niujorko lietuvių radijo" apžvalgininkas          

 2015 01 20

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-21 11:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media