2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Netekome daktaro Vaclovo Bagdonavičiaus

2020-03-23
 
 Vaclovas Bagdonavičius

Vaclovas Bagdonavičius

Vilniuje 2020 m. kovo 22 d. rytą mirė filosofijos istorikas, Vydūno kūrybos tyrėjas ir morališkojo gyvenimo būdo propaguotojas daktaras Vaclovas Bagdonavičius.
Mūsų bendramintis, visų gerbiamas ir vertinamas dr. Vaclovas Bagdonavičius (daugelio vadinamas tiesiog Vaciu) pasitraukė eidamas jau 79-uosius žemiškojo gyvenimo metus. 
Ėjo ir veikė jis su Vydūno doros ir moralės vėliava, garsindamas ne tik Vydūną, bet ir visą Mažąją Lietuvą. Jis tikėjo Vydūno idėjų sklaida ir tuo, kad su laiku lietuviškos praeities Karaliaučiaus kraštas bus pavestas Lietuvos valstybės globai. 
Vacys Bagdonavičius buvo vienas iš pirmųjų Mažosios Lietuvos reikalų tarybos (MLRT) narių, eilę metų jos Kolegijos narys, aktyvus MLRT renginių dalyvis. Neseniai jis dalyvavo ir MLRT 30-mečio minėjime! 
Jo išėjimas yra skausminga netektis visiems Mažosios Lietuvos mylėtojams. Vargu ar koronoviruso karantino sąlygomis galėsime tinkamai atsisveikinti dr. Vaclovu Bagdonavičiumi, bet manau jog suėjus mėnesiui, kartu su Vydūno draugijos nariais, su juo galėtume susitikti dvasiškai.
MLRT narių užuojauta mielo Vacio Bagdonavičiaus artmiesiems!
Vytautas Šilas, 
Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas, LŽS narys
 
IŠ SPAUDAI RUOŠIAMOS LIETUVOS ŽINIASKLAIDOS ENCIKLOPEDIJOS
 
Bagdonavičius Vaclovas *1941 09 02, Gervėnai (Kurtuvėnų vlsč.)- †2020 03 22 Vilnius, filosofas, redaktorius, enciklopedininkas. 1956-60 mokėsi Bazilionių vidurinėje m-je. 1965 baigė VU lietuvių kalbą. ir lit-rą. Nuo 1972 dirba Kultūros, filosofijos ir meno in-te, 1992-2008 direktorius. Nuo 1996 dar dėstė VPU. Daktaras (1987). 1988 įkūrė Vydūno draugiją ir jai vadovavo. Vydūno palaikų perlaidojimo į gimtinę komisijos pirmininkas ir iniciatorius. Lietuvos kultūros fondo valdybos, Tautos namų tarybos, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos narys. Žrn. Filosofija. Sociologija ir Humanistica redaktoriaus pavad., žrn. Eidos red. Prisidėjo prie žrn. Logos leidybos. Almanachų Ramuva, Naujoji sąmonė vienas atsakomųjų redaktorių. Nuo 1997 keturtomės Mažosios Lietuvos enciklopedijos redakcinės kolegijos narys, nuo 2006 pirmininkas, nuo 2008 vyr. redaktorius. Visuotinės lietuvių enciklopedijos straipsnių autorius. Išleido kn. Filosofiniai Vydūno humanizmą pagrindai (1987), Sugrįžti prie Vydūno (2001), Spindulys esmi begalinės šviesos: Etiudai apie Vvdūną (2008), Skaisčiu tikėjimu, galingu veikimu: Vydūno draugijai - 25 (su R. Palijanskaitė, 2013). Vydūnas ir vokiečių kultūra (vokiečių k.), Vydūnas Vakarų Europos kultūriniame kontekste (rusų k., abi kartu su A. Martišiūtę-Linartienę, 2013). Parengė Vydūno raštus (4 t. 1990-94), sudarė ir redagavo straipsnių rinkinį Vydūnas lietuvių kultūroje (1994). Spaudoje paskelbė straipsnių Lietuvos filosofijos bei etninės minties istorijos, etikos teorijos, literatūros istorijos, Mažosios Lietuvos kultūros, Vydūno palikimo tematika. Čikagos Vydūno fondo premija (1992). Almanacho Varpai literatūrine premija (2009), Pagėgių krašto garbės pilietis (2010), Jono Basanavičiaus premija (2014). Pav. 
 ***
Šį sekmadienį netikėtai mus palikęs senelis Vaclovas Bagdonavičius bus laidojamas kovo 26 d. (ketvirtadienį) 11:15 Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.
Norinčius atsisveikinti prašome labai atidžiai įvertinti susidariusią situaciją dėl Korona viruso. Jei jaučiate riziką ar bent mažiausią galimybę perduoti ar nerimą užsikrėsti šiuo klastingu virusu, geriau prisiminkite Vaclovą Bagdonavičių namuose prie uždegtos žvakės ir mintyse pabūdami su juo.
Susirinkusių Antakalnio kapinėse labai prašome laikytis saugaus atstumo tarpusavyje, dėvėti apsaugines kaukes, saugiai sveikintis ir reikšti užuojautą - nespauskite vienas kitam rankų, neapsikabinkite vienas kito. Kapinėse bus galimybė tarti atsisveikinimo žodį (turėtų būti garso aparatūra).
Dėl šalyje galiojančio karantino atsisveikinti šarvojimo salėje galimybės nebus. Atsiprašome už tai, tačiau mums rūpi ir Jūsų sveikata.
Ačiū visiems esantiems kartu šią sunkią valandą. 
Vaclovo šeima 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-25 12:38
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Juozas Stasinas

2020-03-24 21:47

Gaila kiekvieno žmogaus paliekančio mus šioje ašarų pakalnėje. Bet netekties skausmas perveria širdį, kai virsta Tautos ąžuolai. "Neliūdėkim broliai/ Neliūdėkim sesės/ Ąžuolus sodinkim/ Lietuvą dabinkim/.
Nuoširdžiai užjaučiu Velionies šeimą ir artimuosius.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Virginija Kondratienė

2020-03-24 12:37

Liūdna netektis Žmogaus, bendravimas su kuriuo asocijavosi tarsi bendravimas su Vilhelmu Storosta (Vydūnu).
Aukšto intelekto ir vidinės inteligencijos Vacys Bagdonavičius savo gyvenimo ir mokslo filosofiją grindė pagarba žmogui, dorovei, žmogiškumui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Virginija Jurgilevičienė

2020-03-24 12:35

Išeina milžinai.... Užuojauta artimiesiems

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2020-03-24 12:34

V. Bagdonavičių pirmą kartą sutikau, kai grįžęs iš sovietinės armijos, norėdamas toliau mokytis, įstojau į Vilniaus universiteto parengiamuosius kursus. Jis padėjo pasiruošti lietuvių kalbos ir literatūros stojamajam egzaminui. Vėliau teko su juo nemažai bendrauti Mažosios Lietuvos renginiuose, rašyti recenzijas jo knygoms. Buvo geras žmogus, tikras vydūnietis. Gaila, kad tokie vyrai išeina...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media