TV3 laidoje Vaida Poderytė: „Lietuviai save dažnai be reikalo nuvertina“

Evaldo Rudžio nuotrauka

![]() |
||||||||
![]()
![]()
![]()
![]()
Almanachas "Žurnalistika 2008"
Almanachas "Žurnalistika 2009"
Almanachas "Žurnalistika 2010"
Almanachas "Žurnalistika 2011"
Almanachas "Žurnalistika 2012"
Almanachas "Žurnalistika 2013" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2013" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2014" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2014" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2015" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2015" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2016" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2016" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2017" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2017" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2018" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2018" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2019" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2019" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2020" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2020" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2021" I dalis Almanachas "Žurnalistika 2021" II dalis
Almanachas "Žurnalistika 2022" I dalis
Almanachas "Žurnalistika 2022" II dalis
Žurnalas "Žurnalistika" 2024 m. Nr. 1
Žurnalas "Žurnalistika" 2024 m. Nr. 2
Žurnalas "Žurnalistika" 2024 m. Nr. 3
Žurnalas "Žurnalistika" 2024 m. Nr. 4
![]()
|
||||||||
TV3 laidoje Vaida Poderytė: „Lietuviai save dažnai be reikalo nuvertina“2025-07-25 ![]() Evaldo Rudžio nuotrauka Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai" tęsia ekspediciją po Lietuvą. Šeštadienį projekto herojai Vaida Poderytė-Bernatavičė, Martynas Lavickas ir Tadas Paplauskas leidosi į Žemaitijos sostinę Telšius, kur ieškojo ikoniškiausio šio miesto recepto. Ką nepaprasto ir gardaus laidos vedėjai atrado Telšiuose? Žemaitija - vienas iš penkių Lietuvos etnografinių regionų, garsėjantis unikaliu charakteriu, autentiškomis tradicijomis ir nuostabia gamta. Jos sostine tituluojami Telšiai dažnai lyginami su Roma: abu miestai stovi ant septynių kalvų ir turi amfiteatrus, o jų istorijas gaubia legendos. Jei Roma gimė iš vilkės mito, tai Žemaitijos simboliu tapusi meška slepia savo miesto paslaptis. Nors Telšiai nėra didžiausias miestas Žemaitijoje, jis yra svarbiausias regiono etnokultūros centras. O kur gi slepiasi tikrasis Telšių skonis? Koks patiekalas geriausiai atspindi šio miesto kulinarinį charakterį? Šių metų „Maisto kelio" misija - atskleisti unikalius Lietuvos miestų skonius. Telšiai neabejotinai yra viena svarbiausių stotelių šiame gardžiame žemėlapyje. Nors Žemaitija žinoma dėl daugybės išskirtinių, tik šiam kraštui būdingų valgių, „Maisto kelio" komanda miesto patiekalu titulavo... cibulynę! Ši dar nuo seno ruošiama svogūnų ir silkės sriuba yra tikras krašto pasididžiavimas, o jos receptas perduodamas iš kartos į kartą. Laidos vedėjai keliavo po miestą, ieškodami senųjų receptų, gaminimo tradicijų ir žmonių istorijų, susijusių su šiuo patiekalu, o galiausiai ir patys bandė atkurti receptą. Ar pavyko jų cibulynei pelnyti telšiškių pripažinimą? „Kaip sako patys žemaičiai, norint pažinti tikrąją Žemaitiją, kelionę reikia pradėti nuo Telšių. O cibulynė - tai kur kas daugiau nei svogūnų sriuba. Tai vaikystės prisiminimais, namų jaukumu ir istorija alsuojantis patiekalas", - pasakojo laidos vedėjas Martynas. Laidos komanda savo žemaitiškus nuotykius pradėjo prie Masčio ežero, kur jų laukė ypatingas sutikimas: laidos herojus pasitiko ne kas kitas, o pats Telšių meras Tomas Katkus - ir ne tuščiomis, o su cibulyne rankose! „Tik Telšiuose paragausit tikros cibulynės ir tik čia pajusit tą tikrą, žemaitišką skonį", - šypsojosi Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus. Susitikimas su meru buvo ypatingas - jis pakvietė Vaida ir Martyną pasiplaukioti ežeru, o laive jų laukė unikali patirtis: „Džiugo" sūrio degustacija tiesiai ant vandens. Vedėjus itin sužavėjo net penkerius metus brandinamas sūris, kuris bręsta ir noksta skambant M. K. Čiurlionio bei Oginskio muzikos kūriniams. „Kas galėjo pagalvoti, kad muzika gali ne tik žmogų įkvėpti, bet ir sūriui suteikti skonį bei sielą? Skonis tikrai nepaprastas - jaučiasi meistrystė, patirtis ir tikras atsidavimas. Tokį sūrį paragauti turėtų kiekvienas", - stebėjosi Vaida. Po malonaus pasiplaukiojimo Masčio ežeru laidos vedėjai leidosi į kitą stotelę - keliavo į Biržuvėnų dvarą, menantį senosios bajorijos didybę. Šis istorinis perlas kadaise priklausė turtingai Gorskių giminei, o dabar jo durys atvertos kiekvienam, norinčiam prisiliesti prie gyvos istorijos. Dvare vedėjų laukė ne tik įtraukiantys pasakojimai apie dvaro praeitį ar kelionė per įvairias ekspozicijas, jie turėjo progą pasinerti ir į gyvas tradicijas: šoko tautinius šokius, klausėsi liaudiškų dainų ir ragavo senųjų kaimo žmonių valgių. Ant stalo garavo išvirtos dešros, kastinys, šiupinys su kiaulės ausimis, troškinti kopūstai ir, žinoma, pagal senolių receptą paruošta cibulynė. „Tikras gardumėlis. Mes, lietuviai, dažnai mėgstam nuvertinti save - esą pas mus tik raudos, jokio kulinarinio paveldo... Po tokio autentiškos pasitikimo su dainomis, šokiais ir gėrybėmis nukrautu stalu, taip norisi pasidžiaugti mūsų istorija ir paveldu. Jau nuo seno Lietuvos dvaruose žmonės valgė žvėrienos patiekalas, egzotinius vaisius, gėrė šampaną, o paprastų žmonių virtuvėje taip pat netrūko skonio, išmonės ir tradicijų. Mūsų kulinarinė istorija labai turtinga ir visko mes turime - tereikia labiau tuo pasidomėti", - mintimis dalinosi V. Poderytė-Bernatavičė. Po apsilankymo dvare laidos herojai nusprendė išsiaiškinti, kaip žemaitiškos tradicijos puoselėjamos šiuolaikiniame gyvenime, tad jie patraukė į pačiame miesto centre esantį modernų viešbutį bei restoraną „Sinchronas". Čia jie ne tik pasimėgavo europietiškais skoniais, bet ir buvo nustebinti restorano šefės pagaminta cibulyne. „Sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savo cibulynės receptas. Šiandien ragaujame jau trečią cibulynę ir tikrai su tuo galiu sutikti - kiekviena buvo savita ir su ypatingu, vis kitokiu prieskoniu", - pasakojo M. Lavickas. Aiškindamiesi, kaip Telšiuose saugomos krašto tradicijos, Vaida ir Martynas nusprendė aplankyti dar vieną vietą ir patikrinti, ar ir joje galima paragauti legendinės cibulynės - jie aplankė ištaigingą, modernią poilsio sodybą „Villa Valery". Ši vieta garsėja kaip viena populiariausių švenčių erdvių regione - čia rengiami įvairiausi renginiai, pradedant jaukiais gimtadieniais, baigiant didingomis vestuvėmis ar krikštynomis. Šios vietos grožis Vaidai iškart įkvėpė genialią mintį - šioje vietoje iškelti kolegos Martyno vestuves! „Aš jau ištekėjusi ir savo vestuves atšokusi, bet mano kolega Martynas dar nevedęs. Martynai, manau, tau radome idealiausią vietą, kur surengti vestuves! Gal jau metas pasipiršti draugei?"- juokdamasi Martynui rėžė Vaida. Po įspūdingos dienos Telšiuose laidos dalyviai ryžosi išbandyti savo kulinarinius sugebėjimus - jie kūrė savo cibulynės versiją! Ar pavyko herojams įvaldyti šio legendinio žemaitiško patiekalo meną? Ar jų kūrybiškos ir netikėtos interpretacijos sužavėjo telšiškius? Visa tai galėjote išvysti laidoje. Norite ir jūs apsilankyti Telšiuose? „Maisto kelias" herojai dalinasi savo rekomendacijomis ir patarimais, ką ten nuveikti, pamatyti ir kur pavalgyti: 1.Didžioji prieplauka ir sūrio „Džiugas" degustacija. Telšiai didžiuojasi ne tik Masčio ežeru - miesto širdimi ir mėgstama poilsio vieta, bet ir savo garsiuoju sūriu „Džiugas". Laidos vedėjai Vaida ir Martynas čia ne tik mėgavosi ramybe plaukdami laivu, bet ir pasinėrė į išskirtinę skonio kelionę - sūrio „Džiugas" degustaciją tiesiai ant vandens! Nors daugelis svečių tradiciškai lanko „Džiugo" sūrio namus, unikali galimybė pasimėgauti sūrių subtilybėmis gali atsiverti bet kurioje pasirinktoje vietoje. Šios degustacijos ypatingos tuo, kad čia sūris derinamas su įvairiausiais pagardais - nuo saldaus medaus ir riešutų iki sultingų vynuogių, traškių kriaušių ar kvapnaus džemo. Degustacijos metu svečiai ragauja sūrius nuo 12 iki net 60 mėnesių brandos, susipažįsta su jų gamybos istorija, mokosi atpažinti subtilius skonių niuansus ir atranda netikėtus derinius, kurie nustebina net ir išrankiausius gurmanus. 2. Biržuvėnų dvaras, pastatytas dar XVIII a., šiandien yra vienas labiausiai puoselėjamų dvarų visoje Lietuvoje. Čia verda kultūrinis gyvenimas, o galimybė prisiliesti prie gyvos istorijos - pasiekiama ranka. Nors 2004 m. dvarą ištiko didelis gaisras, jis buvo sėkmingai atgaivintas ir šiandien kviečia lankytojus pažinti meną ir istoriją. Čia išliko autentiški XVIII a. kokliai, senoviniai baldai ir vertingi eksponatai, primenantys turtingos bajorų Gorskių šeimos palikimą. Dvaras garsėja įspūdingomis meno parodomis ir išskirtine XVIII-XIX a. dvariškių drabužių kolekcija, parengta bendradarbiaujant su mados istorikais. Taip pat eksponuojamas grafų Gorskių porcelianas, išgelbėtas po gaisro. Be meno, dvaras siūlo ir kulinarinę patirtį - čia vyksta tiek bajoriškų, tiek valstietiškų patiekalų degustacijos. Laidos herojai Vaida ir Martynas sudalyvavo valstietiškų valgių degustacijoje ir ragavo pagal senuosius receptus pagamintų valgių: virtos dešros, kastinio, šiupinio su kiaulės ausimis, troškintų kopūstų bei, žinoma, autentiškos cibulynės. 3. Restoranas ir viešbutis „Sinchronas" yra įsikūręs Telšių senamiesčio širdyje, vos keli žingsniai nuo Masčio ežero. Iš modernaus pastato terasų atsiveria nuostabus vaizdas - tarsi ant delno matosi ežeras ir senamiestis. Viešbutis siūlo įvairius kambarius, pritaikytus šeimoms, turistams ar verslo keliautojams, taip pat veikia SPA centras su turkiška pirtimi ir sūkurine vonia. Trečiame aukšte veikiantis restoranas „Sinchronas" kviečia ragauti ne tik lietuviškus ir žemaitiškus patiekalus, bet ir europietiškos virtuvės valgius, gaminamus iš vietinių, sezoninių produktų - šiuolaikiškai, tačiau gerbiant tradicijas. 4. „Villa Valery" - tai modernus poilsio ir renginių kompleksas, įsikūręs už 10 km nuo Telšių miesto. Komplekse yra įvairaus tipo apgyvendinimo kambariai - nuo standartinių dviviečių iki liukso klasės bei ekonominės klasės poilsio namelių. Ši vila siūlo dvi pokylių sales - didžiąją, talpinančią iki 100 žmonių banketo metu ir iki 200 furšeto metu bei mažesniąją, skirtą iki 20 svečių. Čia organizuojamos įvairios šventės: vestuvės, gimtadieniai, krikštynos, konferencijos ir kiti renginiai. Komplekse veikia lauko pavėsinė su židiniu ir virtuvės zona, kuri leidžia tiek užsisakyti profesionalų maitinimą, tiek patiems pasirūpinti vaišėmis. „Villa Valery" užtikrina aukštos kokybės aptarnavimą - siūlomos profesionalaus garso aparatūros, didžėjaus, floristikos bei virtuvės šefų paslaugos, kurios padeda sukurti išskirtinę atmosferą bet kokio tipo renginiui ar poilsiui. Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai" - šeštadieniais, 9.00 val. tik per TV3! Ieva Predkutė TV TOPAS Vykdančioji prodiuserė ir viešųjų ryšių koordinatorė ieva@tvtopas.lt +37064160085
![]() Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-07-29 12:23
Rašyti komentarą |
||||||||
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba. Sprendimas: Fresh media |
Komentarai (0)