2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Artūras Paulauskas „Valandoje su Rūta“ apie mirties bausmę: „Aš visada buvau už“

2013-09-18
 
Rūta Mikelkevičiūtė. LNK nuotrauka

Rūta Mikelkevičiūtė. LNK nuotrauka

 

Gediminas Malaškevičius

LNK atstovas spaudai

 

„Džiaukitės, kad jūsų dukrai dar gyvai esant galvą nupjovė", - tokią  baisią paguodą išgirdo šiaulietė Dalia Račkauskienė iš prokurorų.  Pasak jų, jei ne ekspertų išvados, kad duktė buvo itin žiauriai nužudyta,  žudikėms būtų pasiūlyta dar mažesnė bausmė. Šiaulietei nesuprantama  kaltinamosioms siūloma 20 metų kalėjimo bausmė. Tiesiog netiki, kad jų nepaleis anksčiau. Aukščiausia bausmė - iki gyvos galvos - bent būtų pamoka kitiems, kam kyla noras žudyti tiesiog šiaip sau, be priežasties, mano Dalia. Moteris dvejus metus mina teismų slenksčius, bet taip ir neišgirsta galutinio nuosprendžio dukters žudikėms.

Visą Lietuvą sukrėtusioje istorijoje, kai septyniolikmetę Nedą nužudė dvi jos bendramokslės, kūną supjaustė gabalais ir išmėtė, taškas dar nepadėtas. Tėvai galėjo palaidoti tik mažesnę surasto  kūno dalį. Jie taip ir neišgirdo motyvo, dėl ko buvo nužudyta jų vienturtė dukra. Moteris nusivylė teisėsauga nuo pat pirmųjų dienų, kai dingus mergaitei, iš policininkų išgirdo: „Išsipagirios ir pareis, tūkstančiai tokių pradingsta ir tik kokį vieną randam pasikabinusį".

„O ką jūs padarote, kad nerastumėt bent to vieno nepasikabinusio?" - savo klausimą pakartos motina šio ketvirtadienio (rugsėjo 19 d.) laidoje „Valanda su Rūta" 19.30 val.  

„Aš visąlaik pasisakiau už mirties bausmę. Tai daug ką sustabdo nuo žiaurių nusikaltimų", - laidoje išklausęs šiurpaus nusikaltimo aplinkybes, pareiškė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Būdamas generaliniu prokuroru 1994 metais jis mirties bausmės pareikalavo „Vilniaus brigados" vadeivai Borisui Dekanidzei. Dekanidzės sušaudymas  tuo metu sudavė smūgį  nusikaltėlių pasauliui. Vėliau mirties bausmė Lietuvoje buvo panaikinta.

Švelnios bausmės, stiprus nusikaltėlių užnugaris teisėsaugoje, gerai apmokami advokatai lemia tai, kad nusikaltėliai jaučiasi nebaudžiami, jų įžūlumas tampa nevaldomas.  Neseniai Biržuose vidury miesto buvo nušautas septyniolikmetis. Tokie apšaudymai - šiaip sau - nenustebino biržiečių. Į laidą atvykę šio miesto gyventojai pasakojo, kaip terorizuojami Biržų žmonės, o vargana policija nieko negali padaryti, net, kai žmonės patys suranda ir pirštais parodo nusikaltėlius. Biržietė Regina, neišdrįsusi atvykti į laidą, kalbinama telefonu prisipažino, kad bijo. Bijo ne tik eiti į laidą, bet ir toliau gyventi Biržuose, Lietuvoje. Regina laukia, kol vaikai baigs mokyklą ir ketina išvažiuoti iš Lietuvos vien dėl nesaugumo.

Nevaldomą nusikaltėlių siautėjimą, šiurpias žudynių aplinkybes atspindinčios istorijos ir kodėl dabar tai vyksta Lietuvoje - „Valandoje su Rūta" šį vakarą 19.30 per LNK.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-19 12:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media