2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: TV laidų vedėja ir žurnalistė Renata Šakalytė-Jakovleva: geros savijautos paslaptis

2021-09-04
 
Renata Šakalytė-Jakovleva

Renata Šakalytė-Jakovleva

Žinoma TV laidų vedėja ir žurnalistė Renata Šakalytė-Jakovleva atvirauja, jog dirbant įtemptą ir kartais stresinių situacijų kupiną darbą ne visada pavyksta organizmą palepinti pilnaverte mityba, todėl prastėja žarnyno sveikata, kuri veikia emocinę būklę ir silpnina imunitetą.
Šį sekmadienį TV8 televizijos eteryje startuoja nauja medicinos laida „Sveikas rytojus", prie kurios vairo stoja net keturi vedėjai: sveikatos ambasadore tituluojama gydytoja Irena Pivoriūnienė, plastikos chirurgas, vienas „Fi Clinica" įkūrėjų Vygintas Kaikaris, šeimos gydytoja Raimonda Plioplytė bei VšĮ „Įveik vėžį" vadovas iliuzionistas Arvydas Stonys.
Arvydo Stonio globojamoje rubrikoje „Gamtos ir mokslo galia" bus kalbama apie imuniteto ir žarnyno sveikatos ryšį. Anot medikų, daugiau nei 80 proc. imuninės sistemos gynybinių reakcijų kyla žarnyne, nes tai nėra pati švariausia žmogaus kūno vieta. Bet toks gerųjų žarnyno bakterijų kontaktas su blogosiomis ne visada žalingas, nes taip treniruojama imuninė sistema.
„Yra pastebėta, kad per paskutinius 50 metų atšilo ne tik klimatas, bet sumažėjo ir žmogaus žarnyno mikrobiotos įvairovė. Bakterijų kiekis išliko panašus, tačiau jų įvairovė yra sumažėjusi. Kiekviena bakterija „treniruoja" mūsų imuninę sistemą, o kuo mažiau tų bakterijų, tuo mažesnis vyksta „treniravimas". Imuninei sistemai reikia atpažinti labai daug, o žarnyne yra 60 proc. visų imuninių ląstelių, tai - pagrindinis imuninis organas", - laidoje pasakos VUL Santaros klinikų vaikų gydytojas gastroenterologas prof. Vaidotas Urbonas.
Mikrobiota - tai mikroorganizmų visuma, sukurianti specialią terpę žmogaus žarnyne. Anot gydytojų, žarnynas turi nuosavą nervų sistemą, todėl sustreikavus jo veiklai, pablogėja ir žmogaus savijauta. Yra žinoma, kad net ir tam tikros ligos, pavyzdžiui, alergijos, nutukimas, onkologiniai susirgimai, priklauso būtent nuo mikrobų, gyvenančių žmogaus žarnyne.
„Žarnynas turi didžiulę reikšmę ir vaiko vystymuisi, ir suaugusio žmogaus sveikatai. Žarnynas yra didžiulis organas, kuriame gaminami fermentai, hormonai, biogeniškai aktyvios medžiagos, kuriame vyksta maisto skaidymas, įsiurbimas ir kuriame gyvena milijardai bakterijų. Žarnyno mikrobiota yra vienas iš labiausiai tyrinėjamų organų, nes daugelis žarnyne mato pradžią įvairių ligų, kurios išsivysto ateity: lėtinės, autoimuninės, alerginės ligos, onkologiniai susirgimai. Žarnynas yra labai svarbus imuninės funkcijos atsiradime", - teigs prof. Vaidotas Urbonas.
Žmogaus žarnyne gyvenančios naudingos bakterijos užtikrina tinkamą žarnyno veiklą. Daugybė klinikinių tyrimų yra nustatę, jog esant prastai žarnyno mikroflorai, sutrinka imuniteto reguliavimas, didėja imlumas infekcijoms bei lėtiniams uždegimams. Žurnalistė, laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva pasakoja, kad savo darbe neretai patiria daug streso, todėl kartais net nesistebi, jog nuo to ima streikuoti ir jos organizmas.
„Esu žmogus, turintis daug veiklų, daug darbų ir kartais tos situacijos būna tokios, kad ne visada spėji laiku pavalgyti, ne visada tas maistas yra subalansuotas. Be abejo, visi šitie dalykai anksčiau ar vėliau atsiliepia bendrai savijautai ir ypač virškinimo sistemai, žarnyno veiklai", - pasakos Renata.
Pagerinti žarnyno darbą ir taip sustiprinti imuninę sistemą galima į mitybos racioną įtraukus Jungtinės Karalystės Kembridžo universiteto mokslininkų sukurtų probiotikų, pavyzdžiui „YourGut plus". Mokslininkų teigimu, specialus penkių laktobacillus probiotinių bakterijų štamų mišinys su prebiotiku inulinu ir vitaminu D3 padeda atkurti žarnyno sveikatą bei palaikyti imunitetą, kurio dėka organizmas slopina lėtinius uždegimus ir net vėžį. Verta paminėti, jog probiotikai, vartojami kartu su priešuždegiminiu ir priešvėžiniu poveikiu pasižyminčiais polifenoliais, kurių gausu, pavyzdžiui, „Pomi-T" klinikiniais tyrimais įvertintuose maisto papilduose su brokoliais, granatais, žaliąja arbata ir ciberžole, duoda dar daugiau sinergetinės naudos organizmui.
„Probiotikai yra traktuojami kaip maisto papildai, padedantys įveikti funkcinius žarnyno sutrikimus, kurie lieka po infekcinių ligų, jei yra dirgliosios žarnos sindromas, po antibiotikų vartojimo", - laidoje kalbės VUL Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas, gydytojas gastroenterologas prof. Jonas Valantinas.
Probiotikų naudą žarnyno sveikatai sako pajutusi ir Renata Šakalytė. Dar šią vasarą ji pradėjo jausti žarnyno sveikatos sutrikimo simptomus, kurie greitai išnyko į mitybos racioną įtraukus probiotikų ir polifenolių maisto papildų.
„Tikrai pastebiu, jog jeigu tik daugiau streso, daugiau svarbių darbų laukia, tai organizmas į tai reaguoja. Liepos gale turėjau nubertą visą kaktą, o kadangi žinau, jog kakta yra skrandžio ir žarnyno veidrodis, pradėjau gerti probiotikus ir man viskas susitvarkė vos per kelias savaites. Stengiuosi vartoti produktus, kurie yra patikimi ir patvirtinti moksliniais tyrimais. Taip jau dažniausiai atsitinka, kad renkuosi užsienietiškus produktus, apie juos galima rasti labai daug informacijos ir štai visai neseniai skaičiau anglų mokslininkų atliktus tyrimus su probiotikais bei polifenoliais", - laidoje pasakos Renata.
Kaip gerinti žarnyno darbą ir stiprinti imunitetą bei užkirsti kelią įvairioms uždegiminėms ligoms - atsakymai jau šį sekmadienį, 12 val. per TV8!
Televizinis medicinos žurnalas „Sveikas rytojus" apjungs visas medicinos pasaulio sritis bei sveikos gyvensenos filosofijas. Prie laidos vairo stoja 4 vedėjai, kurie savo srities rubrikose pasidalys svarbiausiomis, naudingiausiomis, aktualiausiomis ir naujausiomis medicinos, farmacijos ir sveikatingumo aktualijomis.
„Sveikas rytojus" - sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!
Auksė Šapelytė
TV TOPAS
Komunikacijos projektų koordinatorė
aukse@tvtopas.lt
aukse.sapelyte@gmail.com
+370 67547808
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-04 13:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media