2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: TV8: Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“

2022-04-01
 
Senoji kinų medicina teigia, kad visi negalavimai prasideda sutrikus organizmo gyvybinės energijos tėkmei. Atkurti pusiausvyrą ir taip susigrąžinti sveikatą gali padėti akupresūra, kurios metu, spaudžiant tam tikrus kūno taškus, galima sumažinti skausmą ir įtampą, susigrąžinti energiją, normalizuoti svarbias organizmo funkcijas, pavyzdžiui, virškinimą ar kraujospūdį.
Laidoje „Sveikas rytojus" podiatrė Aušra Valevičienė pasakojo, jog viena iš tokių taškų išsidėstymo vietų yra pėdos, todėl jų priežiūra ypač svarbi žmonėms, kurių kojoms dėl darbo ar aktyvios veiklos tenka didžiulis krūvis.
„Norėčiau atkreipti visų chirurgų dėmesį ir pakviesti susimąstyti - visą dieną stovėję ir operavę, jie turi pasirūpinti gera avalyne. Taip pat ir visi žmonės, kurie bėgioja, vaikšto, šoka, ar tiesiog daug juda. Štai balerinų dėka mes gauname labai stiprią emociją, tačiau tam jos aukoja savo sveikatą", - kalbėjo podiatrė.
Baleto artistė Emilija Šumacherytė laidoje pasakojo, jog intensyviausiu sezono metu per dieną turi mažiausiai 5 valandas krūvio, kuris prasideda nuo pamokos, tada laukia 2 valandos rytinių repeticijų ir dar 2 valandos - vakare.
Kita baleto artistė Vilija Montrimaitė antrino kolegei - krūviai yra išties dideli, tad kojų ir pėdų sveikata reikalauja didelio dėmesio.
„Pėdų sveikatai skiriame labai daug dėmesio, nes tai yra mūsų pagrindinis instrumentas. Supratau to svarbą, kai patyriau pirmąją savo traumą. Jeigu kas nors nutinka, visada svarbu kreiptis pas gydytoją. Teatre turime kineziterapeutę bei seselę, kuri mums daro masažus", - kalbėjo V. Montrimaitė.
Balerina E. Šumacherytė pabrėžė, jog kasdien jų pėdos yra naudojamos ne tik kaip baleto artisčių, bet ir kaip paprastų žmonių, tad rūpinimasis savo pėdomis turėtų būti aktualus kiekvienam.
Gydytoja A. Valevičienė medicinos laidoje sakė, jog nuo pėdų priklauso ir visos žmogaus griaučių sistemos padėtis, o jų reikšmę galima iliustruoti nesudėtingu pavyzdžiu.
„Savo svorį padalinkite iš 10 - tiek gausite kibirų vandens. Po vienu kibiru vandens pabandykite pajudinti ranką - bus nelengva. Įsivaizduokite, kad po 8 kibirais turi judėti jūsų pėda. Labai svarbu, kad ji stovėtų taisyklingai: nevirstų į vidų, nesiremtų priekine dalimi, kulnu, kad aukšta keltis turėtų atramą", - kalbėjo podiatrė.
A.Valevičienė pasakojo, jog palaikyti pėdų sveikatą galima įvairiais būdais: parinkus atitinkamą avalynę, individualiai žmogui tinkančius vidpadžius, kuriuos galima dėti į bet kurią avalynę, masažuojant koją, ją mankštinant.
Pėdų sveikata rūpintis ypatingai svarbu po didelio krūvio, tokio, kaip balerinų, kurių kojoms tenka pats didžiausias profesinis krūvis.
Baleto artistė V. Montrimaitė pasakojo, kad labai svarbūs yra tempimo pratimai ir visų jautrių taškų išjudinimas.
„Tai, ko gero, svarbiausias dalykas. Dar labai svarbu šildomieji, šaldomieji tepalai ir kontrastinės vonelės. Papildomai aš naudoju ir akupunktūrinį kilimėlį", - teigė V. Montrimaitė.
Gyd. Aušra Valevičienė sakė, jog masažuoti kojas galima įvairiais būdais. Pasak moters, vienas geriausių būdų yra ritinėlis, kuris neišsprūsta. Taip pat galima naudotis kamuoliuku, o tam, kas neturi laiko, taip pat yra sprendimas.
„Galima apsiauti specialią avalynę, tokią, kurioje įtaisyti tam tikri akmenukai jau atlieka masažinę funkciją. Masažą avint tokias šlepetes reikėtų praktikuoti kiekvieną dieną po truputį, juk ir dantis valome ne vieną kartą per savaitę. Tokiu būdu po truputį gauname labai gerą suminį poveikį", - sakė gydytoja.
Baleto artistė V. Montrimaitė atskleidė visai neseniai sužinojusi apie masažines šlepetes, kurios yra gera alternatyva akupunktūriniam kilimėliui.
„Iš tikrųjų man tai yra atradimas ir dažnai sakau, kad masažinės šlepetės yra mano metų pirkinys", - sakė mergina.
Emilija Šumacherytė atskleidė, jog masažinių šlepečių esmė ir ypatingumas slypi jų akmenėliais grįstame pade. Skirtingi pusbrangiai akmenys turi skirtingos įtakos žmogaus sveikatai.
Masažinės šlepetės sujungia kinų masažo ir moderniosios terapijos principus, todėl svarbu, kokios medžiagos naudojamos joms gaminti. Rankų darbo šlepetėse su natūraliais akmenimis pėdų taškams stimuliuoti naudojamas ne tik baltasis marmuras, bet ir nefritas, sudarytas iš cinko, magnio, geležies ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų, o juodasis bazaltas sukuria magnetinį lauką, skleidžiantį neigiamo krūvio elektronus, kuriais įkraunamas organizmas.
Toks pėdų taškų stimuliavimas stiprina imunitetą, suteikia energijos, gerina miego kokybę. Vaikščiojimas ant natūralių akmenukų atpalaiduoja ir nuima kojose susikaupusią įtampą.
Baleto artistės pasakojo, kad pradžia, vaikščiojant su masažinėmis šlepetėmis, panaši kaip su kilimėliu - kol nepripranti, tol sudėtinga, tačiau vėliau pradedi jausti malonumą.
Pasak šokėjų, kojos tampa tarsi lengvesnės, pagerėja miegas, kraujotakos veikla, atpalaiduojami kūno taškai.
Gyd. A. Valevičienė pasakojo, kad darant pėdų masažą arba nešiojant akupresūros avalynę žmogus jaučia tam tikrą poveikį visam organizmui.
„Pirmiausia tai yra padų raumenų masažas, atpalaidavimas tų taškų, kurie yra įsitempę, kraujotakos suaktyvinimas. Masažo metu vyksta tam tikrų taškų stimuliacija - kartais darant masažą galima jausti, kaip pradeda gurgti žmogaus pilvas", - kalbėjo podiatrė.
Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus" - sekmadieniais, 12 valandą per TV8!

 

Daugiau informacijos:
Vaida Skaisgirė
TV TOPAS
owner | producer
vaidapoderyte@gmail.com , vaida@tvtopas.lt
+370 698 54276

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-04-01 12:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media