2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Seimo skaitykloje – paroda „Sausio 13-osios atmintis gyva: knygos ir eksponatai“

2023-01-09
 
1991 m. sausio 13 diena - viena svarbiausių Lietuvos istorijos datų, lėmusių ne tik Lietuvos, bet ir Rytų Europos likimą. Šiai datai paminėti yra išleista nemažai knygų - vienose jų skelbiami liudijimai ir atsiminimai, kitose - įžvalgos ir analizės, dar kitose - vaikų piešiniai, kuriuose atsispindi dramatiški Sausio įvykiai. Dalis teminių knygų eksponuojama parodoje.
Pirmą kartą visuomenei demonstruojami ir kai kurių žuvusiųjų asmeniniai daiktai, kuriuos paskolino Lietuvos nacionalinis muziejus. Muziejaus Istorijos rinkinių skyriaus vyresn. muziejininkė Irena Mikuličienė padėjo atrinkti daiktus, kuriuos buvo perdavę Sausio 13-ąją žuvusiųjų artimieji. I. Mikuličienė teigia, kad tokių asmeninių daiktų eksponavimas įprasmins žuvusiųjų atminimą, padės suvokti žmogaus trapumą ir nuolat primins netolimą praeitį.
Igno Šimulionio vaikiški batukai ar Tito Masiulio vaikystės piešiniai ir pirmasis jo sąsiuvinis su dailiai išrašytais žodžiais primins, koks nenuspėjamas ir permainingas žmogaus likimas. Ypač jautru žvelgti į Rolando Jankausko lėktuvo bilietus, su kuriais jis grįžo iš kariuomenės: jautru tai, kad R. Jankauskas 1990 m. lapkričio pabaigoje parskrido baigęs tarnybą kariuomenėje Vladivostoke, o, nepraėjus nė mėnesiui, žuvo gindamas Lietuvos laisvę. Parodoje eksponuojami ir kitų žuvusiųjų pažymėjimai, bilietai, liudijimai, kiti asmeniniai daiktai.
Minėdami Laisvės gynėjų dieną, kviečiame užsukti į Seimo skaityklą - parengta paroda primins apie Lietuvai lemtingą laiką ir leis pažinti žuvusiuosius ne tik kaip didvyrius, bet kaip paprastus žmones, kurie mokėsi, mylėjo, dirbo, studijavo, kūrė.
Parodą galima apžiūrėti nuo sausio 10 iki sausio 23 dienos.
Daugiau informacijos:
Rasa Praninskienė
Saulė Čužienė
Informacijos ir komunikacijos departamento Bendrosios ir bibliografinės informacijos skyriaus vyriausiosios specialistės
Tel. (8 5) 239 6199, el. p. rasa.praninskiene@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-09 11:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media