2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Žinomam žurnalistui, visuomenės ir politikos veikėjui Vytautui Kvietkauskui – tik 70! Sveikiname!

2022-01-25
 
Vytautas Kvietkauskas

Vytautas Kvietkauskas

Vytautas Žeimantas

 

Sausio 27 dieną žinomam televizijos ir radijo žurnalistui, visuomenės ir politikos veikėjui Vytautui Kvietkauskui sukanka gražus 70-mečio jubiliejus.
RADIJUJE IR TELEVIZIJOJE: NAUJŲ LAIDŲ INICIATORIUS
Su Vytautu susipažinau dar studijuojuodamas Vilniaus universitete. Jau tada jis išsiskyrė iš kitų studentų savo visuomeniškumu, aktyvumu. Jau būdamas ketvirtame kurse jis peržengia tuometinio Lietuvos radijo ir televizijos komiteto duris ir įsidarbina radijuje. Nuo 1973 m. pradeda vesti savaitinę laidą saugaus eismo tema „Sankryža". Užbėgdamas įvykiams už akių negaliu nepasakyti, kad jis šią laidą su pertraukomis vedė net iki 2018 m. birželio. 1975 m. jis sukūria ir veda laidą „Keliai. Mašinos. Žmonės".Greitai ši laida tapo viena populiariausiu, nemažai prisidėdama prie saugaus eismo. Manau, kolega Vytautas pelnytai buvo apdovanotas Susisiekimo ministerijos ženklu "Saugaus eismo garbės ekspertas".
1988 m. kolega Vytautas inicijuoja ir sukūria TV laidą „Labas rytas". Jis buvo ir pirmasis šios, transliuojamos iki šiol, laidos vedėjas.
1993 m. jis įkūrė naują Vilniaus televiziją. Jai ne tik vadovavo, bet ir rengė pokalbių, diskusijų laidas. 1996-1997 metais jis buvo LRT generalinis direktorius. Vėliau vėl grįžo į Vilniaus televiziją, kurios direktoriumi buvo iki 2000 m. Buvo Regioninių televizijų asociacijos prezidentas.
SEIMO NARYS
Ypač kolegos Vytauto, kaip pilietiškai drąsaus, talentingo žurnalisto bruožai atsiskleidė prasidėjus Atgimimui, formuojant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo strategiją ir taktiką. Vytautas tampa vienu populiariausiu žurnalistu šalyje.
Pasitikėjimas buvo toks didelis, kad 1990 m. jis išrenkamas į Lietuvos Aukščiausiąją Tarybą - Atkūriamąjį Seimą. Į Lietuvos Seimą jis buvo išrinktas ir 2000 m.
Jis yra apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu.
AKTYVUS PAROLIMPINIO SPORTO ORGANIZATORIUS
Kolega Vytautas daugiau kaip 20 metų (1992-2005, 2009-2017) buvo Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas. Buvo ir Europos parolimpinio komiteto narys. Nuo 2010 m. yra Parolimpinio sporto rėmimo fondo direktorius.
Rūpintis neįgaliųjų sportu, jo plėtra, nelengvas, sakyčiau, labai sudėtingas reikalas. Veikla plati - nuo neįgaliųjų sportininkų rengimo, jų aprūpinimo iki startų Europos ir pasaulio čempionatuose bei Lietuvos parolimpinės rinktinės sudarimo ir jos dalyvavo Pasaulio parolimpinėse žaidynėse, kurios kas ketveri metai buvo rengiamos po vasaros Olimpinių žaidinių, ir vykdavo tuose pačiuose stadionuose.
Būta daug rūpesčių, būta ir džiaugsmo, pavyzdžiui, kai iš Barselonos parolimpinių žaidynių, kur pirmą kartą suplevėsavo mūsų valstybės trispalvė, Lietuvos sportininkai atsivežė net septinis medalius. Arba Rio de Žaneiras, į kurį kolega Vytautas paskutinį kartą vežė parolimpinę rinktinę. Tada iš Brazilijos Lietuvos vyrų golbolo rinktinė grįžo su olimpiniais aukso medaliais. Aukso ir sidabro medalius iškovojo ir lengvaatletis Mindaugas Bilius.
Manau, džiūgėsio netrūko ir kai kolega Vytautas buvo apdovanojamas Lietuvos tautinio olimpinio komiteto "Olimpiniais žiedais" bei „Olimpine žvaigžde", Kūno kultūros ir sporto departamento medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui", kitais apdovanojimais.
Pergalės pasauliniame lygyje lengvai nelaimimos. Kolega Vytautas nelenktyniavo su neįgaliaisiais stadione, tačiau daug darė, kad mūsų sportininkai turėtų geras galimybęs tobulėti, siekti aukštų rezultatų. Be to, būdamas žurnalistu, aktyviai propagavo parolimpinę veiklą. Tik jo įkalbėtas sėdau rinkti medžiagą apie šį judėjimą ir parašiau monografiją "Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m.".
SUKURTI FILMAI, RENGINIŲ SCENARIJAI
Kolega Vytautas aktyviai dalyvavo kuriant televizijoje filmus, skirtus neįgaliųjų sporto propagavimui. Jo iniciatyva (rašė scenarijus, filmavo, konsultavo) pasirodė filmai, skirti Lietuvos sportininkams, dalyvavusiems parolimpinėse žaidynėse ir ten laimėjusiems medalius - Atlantoje (1996 m.), Sidnėjuje, (2000 m.), Londone (2012), ruošiantis Rio de Žaneirui (2016).
O pirmieji kolegos Vytauto televizijos dokumentiniai filmai pasirodė dar 1980 m. Vienas buvo apie futbolo ir krepšinio sirgalius, sportininkų palaikymą varžybų metu, kitas - apie Lietuvos buities tarnybos praktiką.
- Man įsiminė filmas apie lakūną bandytoją ir kosmonautą Rimantą Stankevičių. Tada, maždaug apie 1984 metus, gavome leidimą ir su operatoriumi Jonu Dovydaičiu apsilankyti Baikonuro kosmodrome. Taip gimė filmas apie Rimantą Stankevičių. Jis buvo ne eilinė figura. Būtų pirmasis lietuvis pakilęs į kosmosą. Deja, jis žuvo lėktuvo katastrofoje," - sako kolega Vytautas.
Kūrė jis ir įvairių renginių scenarijus. 1998 m. sutvėrė Geriausių Lietuvos neįgaliųjų sportininkų dešimtuko pagerbimo scenarijų. 2005 m. jis sukūrė ir Auksinių krivulių, skirtų pagerbti geriausias šalies savivaldybes, apdovanojimų renginio scenarijų. 2019 m. jis kartu su Laima Lingyte parengė įspūdingą Lietuvos žurnalistų sąjungos 90-mečio minėjimą Valdovų rūmuose.
LIETUVOS ŽURNALISTŲ SĄJUNGOJE
„Vytautas Kvietkauskas yra viena iš Lietuvos žurnalistikos legendų. Jo patirtis žurnalistikoje, žiniasklaidos versle, nacionalinėje politikoje ir savivaldoje yra unikali. Kažkada man teko galimybė darbuotis Vytauto vadovaujamoje Vilniaus televizijoje, o šiuo metu mes kartu dirbame Lietuvos žurnalistų sąjungai, t. y. mūsų bendruomenei. Labai džiaugiuosi, kad jis prisijungė prie mūsų komandos ir sėkmingai vadovauja vienam iš svarbiausių komitetų, kurio tikslas - stiprinti LŽS bendradarbiavimą su valstybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Nuoširdžiai norisi pasidžiaugti tokiu bendravimu ir bendradarbiavimu ir palinkėti Vytautui sėkmės visuose jo sumanymuose. Ypač kūrybiniuose," - sako LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.
Taip, dabar kolegą Vytautą Žurnalistų namuose gali pamatyti dažnai. Ir ne su mikrofonu rankose ar šalia televizijos kamerų. Šiandien jis daugiau organizatorius, derybininkas, naujų idėjų katalizatorius, nes aktyviai dalyvauja įvairiuose Lietuvos žurnalistų sąjungos renginiuose, neretai būna ir tų rengimų varikliu.
Kolegos jį išrinko LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkės pavaduotoju. Dabar jis yra ir LŽS pirmininko pavaduotojas. LŽS deleguotas, sėkmingai dirba asociacijos LATGA Taryboje.
Vytautas Kvietkauskas buvo priimtas į Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją, tapo valstybės pripažintu meno kūrėju.
2019 metais už žurnalisto profesinio vardo stiprinimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu buvo apdovanotas medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai".
Palinkėkime kolegai Vytautui tvirtos sveikatos, sėkmės gyvenime ir kūryboje!
 
Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra SRTRF projeto dalis. 
 
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-30 11:40
 
 

Komentarai (22)

Jūsų el. paštas

Vytautas Vaitkus

2022-01-27 11:58

'To strive,to seek,not to find,and not to yield'

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bronius

2022-01-27 09:18

Su gimtadieniu, mielas drauge. Būk sveikas ir laimingas visai Lietuvai reikalingas! Į sveikatą:)
2022 01 27

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas Skridla

2022-01-27 08:35

Nuoširdžiai sveikinu Gerbiamą Vytautą Kvietkauską gražaus Jubiliejinio Gimtadienio proga.Malonu bendrauti.Visada laukiamas Senjorų klubo renginiuose.Geriausios sėkmės.Būkime sveiki.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas Vaidila

2022-01-26 17:56

Su gražiu metų ir kūrybinės veiklos derliumi. Sveikatos, naujų sumanymų ir sėkmingo jų įgyvendinimo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima Janušonytė

2022-01-25 16:21

Sveikinimai didžiausi!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Budginaitė

2022-01-25 16:15

Sveikinimai, Vytautai! Valio!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rūta Ribačiauskienė

2022-01-25 15:56

Su gimimo diena, Vytautai. Dideliais žingsniais tik pirmyn, su ugnele! Klestėk!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Balynienė

2022-01-25 15:22

Sveikinu ir apkabinu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Alvydė Bajarūnaitė

2022-01-25 15:12

Vytautai, sveikinuuuuu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media