2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Žurnalistų šventė praėjo. O kas toliau?

2014-05-08
 
Vytauto Žeimanto portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Vytauto Žeimanto portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Vytautas Žeimantas 

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną dažnas pajuto norą prisiminti žiniasklaidą, geru žodžiu paminėti žurnalistą. Renginių buvo iš ties daug. Jie vyko Seime ir Katedros aikštėje, Vilniaus univeritete ir sostinės gatvėse, Kaune skambiai ir prasmingai įvyko tradicinis Spaudos balius, dažno miesto ir rajono savivladybės rengė vietos žurnalistams priėmimus, kitaip juo pagerbė. Renginiuose dalyvavo ne tik žurnalistai, bet ir aukšto rango politikai, Seimo nariai, miestų merai, žurnalistiką studijuojantys jaunimas, net Vilniaus mokslieviai surengė eiseną.

Prisipažinsiu, kad būdamas LŽS svetainės redaktoriumi, prieš šventės net pasimečiau nuo tokios gausos renginių.  Viską norėjosi sudėti, o mano norus varžė internetinės programos rėmai, teko šventėms skirtą informaciją išbarstyti po įvairias rubrikas. Atrodo, nieko nenuskriaudžiau, sudėjau visą tai, ką siuntė kolegos žurnalistai, universitetai, muziejai, visuomeninės organizacijos. Visi tie, kurie rengė ir kvietė.

Sudėti, tai sudėjau visą šią margą informaciją apie būsimus susitikimus, parodas, seminarus, konferencijas, susirinkimus, laureatų apdovanojimus, jubiliatų pagerbimą, eisenas, pagaliau,  vakarėlius. Tačiau didelio džiugėsio nepajutau, nes pradėjo skverbtis nerimas - kur nueiti, ką aplankyti, pamatyti, su kuo pabendrauti. Klausimas ne iš piršto laužtas - vienu metu vyko net po 2-3 renginius. Kaip čia persiplėši? Manau, kad panašių abejonių būklę pajuto ir kiti kolegos žurnalistai.

Ar yra išeitis iš tokios situacijos? Manau, kad yra. Dabar Spaudos dieną įvairiais renginiais pažymi daugelis: Lietuvos žurnalistų sąjunga ir jos skyriai bei klubai, Seimas, kai kurios ministerijos, Vilniaus universitetas, LTOK, muziejai, bibliotekos, visuomeninės organizacijos. Ir visi rengėjai taikosi į gegužės 7-ąją, ir visi nesidairo, ką ta pačia proga daro kiti. Pagaliau jie ir nežino kur dairytis, kas jiems gali patarti pasirinkti laiką ir vietą, kad jų renginys nesikirstų su kitais, ta pačai proga rengiamais.

Mano nuomone, čia visuomeniniu koordinatoriumi galėtų tapti Lietuvos žurnalistų sąjunga. Tik reikėtų apie tai iš anksto paskelbti.

Antra - gal nėra būtina visus renginius planuoti vieną dieną - gegužės 7-ąją. Kai ką būtų galima surengti iš šventės išvakarėse, arba po jų. Juk šiemet gegužės 10 dieną Kaune įvykęs Spaudos balius tikrai ne prasčiau nuskambėjo, kad vyko jau po šventės.             

Ir trečia - aišku, labai smagu, kad gegužės 7- ąją staiga visi mus pradeda prisiminti, nori pagerbti, su mumis pabendrauti. Aišku, norėtųsi bent panašaus dėmesio susilaukti visais metų laikais. Bet kam čia svajoti, ne kiekvienam Martynui mėlynas dangus. Džiaukimės tuo, ką turime. Tada ir gyvenimas atrodys šviesesnis. Su praėjusia švente, kolegos!

Rubrika "Savaitės rubrika" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-08-02 22:00
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Dainius Radzevičius

2014-05-19 15:28

Ačių Vytautui už pasiūlymus :-) jaučiu, kad labai gera kryptimi padirbėjo su pasiūlymais. teks atsižvelgti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

2014-05-17 08:41

Alus ant stalo - tai jau šventė?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Taigi

2014-05-16 08:31

Reikia taip gyventi, kad kiekviena diena būtų šventė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

dainius

2014-05-14 16:27

galima spaudos svente svesti visus metus. mes lietuviai juk tiek turime svenciu. sujunkime jas i viena ir bus gerai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2014-05-14 08:41

Teisingai, Vytautai, parašei. Tą dieną renginių per daug. Viską reikia daryti su protu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media